Σπίλοι (Ελιές) και Θηλώματα (Κρεατοελιές) δέρματος Αφαίρεση με LASER

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

  • Σπίλοι (Ελιές) δέρματος Αφαίρεση με LASER
  • Θηλώματα (Κρεατοελιές) δέρματος Αφαίρεση με LASER
  • Μελαχρωστικές Δερματικές Βλάβες και Αφαίρεση με LASER

Αφαίρεση Σπίλων και Θηλωμάτων με LASER

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με το τελευταίας τεχνολογίας LASER  (Blue LASER 445 nm) για την αφαίρεση δερματικών βλαβών Αναίμακτα και Ανώδυνα. Το Blue LASER 445 nm χαρακτηρίζεται από ακρίβεια στόχευσης αποκλειστικά στο σημείο εφαρμογής και δημιουργεί ελάχιστη ζώνη νέκρωση στους υγιείς ιστούς. 

Η δέσμη φωτεινής ενέργειας δρα για ελάχιστο χρόνο και απορροφάται ισχυρά από τα κύτταρα – στόχος. Ο χρόνος επούλωσης είναι εξαιρετικά μικρός, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες 

Στο Ιατρείο αφαιρούνται Χειρουργικά ή με χρήση LASER Καλοήθεις Όγκοι και βλάβες του δέρματος με τοπική αναισθησία. Οι επεμβάσεις αφορούν Σπίλους (Ελιές), Κρεατοελιές και Θηλώματα HPV, Λιπώματα, Κύστεις, Ινώματα, Δερματικά Οζίδια και Αγγειακές Βλάβες. Ανάλογα με τη φύση και την εντόπιση της βλάβης η επέμβαση σχεδιάζεται και προσαρμόζεται για την ελαχιστοποίηση του τραύματος και την αισθητική αποκατάσταση. 

Σπίλοι  ή  Ελιές δέρματος

Οι σπίλοι είναι καλοήθεις καφεοειδείς δερματικές βλάβες που σχηματίζονται από άθροιση μελανινοκυττάρων. Τα μελανινοκύτταρα παράγουν τη Μελανίνη που προσδίδει το σκούρο χρώμα στην επιδερμίδα. 

Οι σπίλοι διακρίνονται ανάλογα με το χρόνο εμφάνισης σε Συγγενείς όταν είναι παρόντες κατά τη γέννηση ή λίγο αργότερα και Επίκτητοι όταν αναπτύσσονται αργότερα, συνήθως τις πρώτες δεκαετίες της ζωής. 

Οι Επίκτητοι Μελανοκυτταρικοί Σπίλοι είναι οι απλοί καλοήθεις σπίλοι του δέρματος. Ανάλογα με τη στιβάδα του δέρματος που εντοπίζονται οι σπίλοι διακρίνονται σε Συνδεσμικούς, Μικτούς και Χοριακούς.

Οι απλοί καλοήθεις σπίλοι έχουν ομοιόμορφο χρώμα, ομαλό περίγραμμα και επιφάνεια και το μέγεθος τους παραμένει σταθερό 

Στην περιοχή του Προσώπου και του Τραχήλου η παρουσία πολλαπλών σπίλων προκαλεί συνήθως αισθητικά προβλήματα. Η αφαίρεση τους από ευαίσθητες περιοχές επιβάλετε να γίνεται χωρίς να εγκαταλείπει ορατή ουλή ή σημάδια. 

Η χειρουργική αφαίρεση των απλών σπίλων με χρήση LASER είναι πλέον σύγχρονη τεχνική και με άριστα κοσμητικά αποτελέσματα. 

Αφαίρεση Σπίλων με LASER
Ενδείξεις – Τεχνική – Πλεονεκτήματα

Η βασική ένδειξη αφαίρεσης των κοινών σπίλων είναι η αισθητική βελτίωση του προσώπου ή του τραχήλου. Σπίλοι με ύποπτα χαρακτηριστικά αντιμετωπίζονται χειρουργικά με ογκολογικά κριτήρια και αποστέλλονται για βιοψία. 

Σπίλοι με καλοήθη χαρακτηριστικά μπορούν να αφαιρεθούν για αισθητικούς λόγους με χρήση LASER. Η επέμβαση γίνεται στο Ιατρείο, με ήπια Τοπική Αναισθησία και είναι Ανώδυνη, Αναίμακτη και διαρκεί ελάχιστα λεπτά. Η εξάχνωση του σπίλου με το Blue LASER 445 nm αφήνει μια μικρή κοκκινωπή περιοχή στο δέρμα  (στο μέγεθος του προϋπάρχοντος σπίλου), η οποία γρήγορα σχηματίζει μια κρούστα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις κοινές πληγές από τραύμα ή εκδορά. Η κρούστα θα καλύπτει την περιοχή της επέμβασης για διάστημα μιας εβδομάδας και συνέχεια θα πέσει. Με την απόπτωση της κρούστας το δέρμα έχει αρχικά ερυθρωπή απόχρωση και σταδιακά σε διάστημα 3 έως 4 εβδομάδων αποκτά το χρώμα φυσιολογικού δέρματος. Κατά την περίοδο της επούλωσης το μικρό σημάδι δεν δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα και μπορεί να καλύπτεται εύκολα με make-up. 

Το LASER έχει τη δυνατότητα αφαίρεσης πολλών μικρών σπίλων σε μια συνεδρία, με άριστα κοσμητικά αποτελέσματα

Δυσπλαστικοί Σπίλοι – Dysplastic Nevi
Διάγνωση και Θεραπεία 

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι σπίλοι δεν είναι επικίνδυνοι. Δυσπλαστικός χαρακτηρίζεται ένας σπίλος όταν εμφανίζει χαρακτηριστικά που είναι ύποπτα για παρουσία κακοήθειας. 

Τυπικά ευρήματα που θα πρέπει να κινητοποιούν τον ασθενή είναι η Ασυμμετρία του σχήματος, τα Ασαφή Όρια, η παρουσία Διχρωμίας ή Πολυχρωμίας με κόκκινες, καφέ, μαύρες ή μπλε περιοχές, το Μεγάλο Μέγεθος της βλάβης (πάνω από 6 με 7 χιλιοστά) και η Τάση Αύξησης του Μεγέθους με Ανύψωση της βλάβης. 

Τα παραπάνω κλινικά στοιχεία συνοψίζονται στον κανόνα A, B, C, D, E, όπου

Α – Asymmetry – Ασυμμετρία

B – Border – Όρια

C – Color – Χρώμα

D – Diameter – Διάμετρος

E – Elevation and Evolution – Υπέγερση και Εξέλιξη

Δυσπλαστικοί σπίλοι που παρουσιάζουν Αιμορραγία ή Πόνο, εμφανίζουν εικόνα Εξέλκωσης ή Φλεγμονής και Απώλεια Τριχών θα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα για ιστολογική εξέταση και αποκλεισμό Μελανώματος 

Χειρουργική Δυσπλαστικών Σπίλων

Η αφαίρεση των δυσπλαστικών σπίλων γίνεται χειρουργικά για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους. Η επέμβαση γίνεται με ογκολογικά κριτήρια (σαν να αφαιρούμε διαγνωσμένο καρκίνο) και πάντα σε υγιή όρια. Αρχικά αφαιρείται στο σύνολό της η βλάβη για ιστολογική εξέταση και αποκλεισμό κακοήθειας ή δυσπλασίας και στη συνεχεία η περιοχή καυτηριάζεται με το LASER. Το LASER “ αποστειρώνει “ σε βάθος την περιοχή μετά την αφαίρεση της βλάβης προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα υποτροπής ή διασποράς καρκινικών κυττάρων. Η σύγκλειση του τραύματος γίνεται με πολύ λεπτά ράμματα για την αποφυγή ουλής.

Θηλώματα ή Ακροχορδώνες Δέρματος (Κρεατοελιά)

Τα Θηλώματα του δέρματος ή Κρεατοελιές είναι καλοήθεις εξωφυτικές μάζες, μαλακής σύστασης με σκουρόχρωμη καφεοειδή απόχρωση. Το μέγεθος τους είναι συνήθως μικρό και έχουν μίσχο και πιο σπάνια είναι μεγαλύτερου μεγέθους με πλατιά βάση και έχουν την τάση να αυξάνουν σε μέγεθος με τα χρόνια. Οι κρεατοελιές είναι καλοήθεις όγκοι και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. 

Τα θηλώματα εντοπίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό το στήθος και γενικότερα σε περιοχές του δέρματος που υπάρχει τριβή και μικροτραυματισμοί. Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη. Σχετίζονται με το διαβήτη και το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, με ορμονικές διαταραχές και την εγκυμοσύνη. 

Νεότερες έρευνες συνδέουν την εμφάνιση κάποιων θηλωμάτων με λοίμωξη από τον Ιο των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV). Οι υποτύποι του HPV που συνδέονται με τα Θηλώματα του Δέρματος είναι ο HPV 6 και ο HPV 11. Στην περίπτωση αυτή η νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Σε αντίθεση με άλλα θηλώματα από τον HPV, τα κοινά θηλώματα στο δέρμα δεν έχουν την πιθανότητα εξέλιξης σε καρκίνο. 

Άλλες HPV σχετιζόμενες βλάβες του Δέρματος
Μυρμηγκιές και Κονδυλώματα

Ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) προκαλεί δύο πολύ συχνές δερματικές βλάβες τις Μυρμηγκιές και τα Κονδυλώματα

Οι Μυρμηγκιές είναι μικρές επώδυνες, φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες με εξωφυτικά χαρακτηριστικά και καλοήθη πορεία. Συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Τα Κονδυλώματα είναι μικροί όγκοι που εντοπίζονται στο δέρμα (συχνότερα στη πρωκτο-γεννητική περιοχή) και τους βλεννογόνους. Συνήθως είναι πολλαπλά συρρέοντα και έχουν τη τάση να αυξάνουν σε μέγεθος. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά και ανώδυνα και η διάγνωση τους καθυστερεί. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η μόλυνση γίνεται εύκολα με την απλή επαφή. Τα κονδυλώματα των βλεννογόνων έχουν τυπική εξωφυτική εικόνα και εντοπίζονται στο Στόμα και ολόκληρο το ανωτερο αναπνευστικό (Λάρυγγας, Φάρυγγας) και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. 

Αφαίρεση Θηλωμάτων (Κρεατοελιάς) με LASER 

Οι κρεατοελιές δημιουργούν αισθητικά προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Συχνά ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός του θηλώματος προκαλεί αιμορραγία και τοπική φλεγμονή. 

Η αφαίρεση των Θηλωμάτων στην εποχή μας γίνεται Ανώδυνα και Αναίμακτα με χρήση LASER. Το LASER αντιμετωπίζει ριζικά τη βλάβη, χωρίς πιθανότητα επανεμφάνισης. Η επέμβαση γίνεται με ήπια τοπική αναισθησία στο Ιατρείο και διαρκεί μερικά λεπτά. Η δέσμη φωτός του LASER εξαχνώνει πλήρως τη βλάβη χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό και χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια. 

Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του άμεσα. Στο σημείο της επέμβασης θα σχηματιστεί μια λεπτή κρούστα η οποία αποπίπτει μετά από περίπου μια εβδομάδα. Η περιοχή εμφανίζει ήπια ερυθρότητα για 2 με 3 εβδομάδες και μετά αποκτά την απόχρωση του δέρματος. 

Μεγάλες κρεατοελιές με πλατιά βάση απαιτούν ειδική προσέγγιση για την αποφυγή ουλής. Η επέμβαση εξατομικεύεται και προσαρμόζεται ανάλογα με την περιοχή της βλάβης, το μέγεθος και το βάθος που επεκτείνεται. Η αφαίρεση θα γίνει είτε χειρουργικά με τοποθέτηση ραμμάτων είτε με χρήση LASER και εξάχνωση. 

Μελαγχρωματικές Δερματικές Βλάβες Αφαίρεση με LASER

Οι συχνότερες Μελαγχρωματικές δερματικές βλάβες είναι οι Φακίδες ή Εφηλίδες και οι Ηλιακές Φακές ή Πανάδες. Είναι καλοήθεις διαταραχές που δημιουργούν μόνο αισθητικά προβλήματα στην περιοχή του προσώπου.

Οι Φακίδες ή Εφηλίδες (Freckles) είναι σκούρες ή καφεοειδείς βλάβες του δέρματος και σχηματίζονται από συστάδες κυττάρων που περιέχουν μελανίνη. Σε αντίθεση με τους σπίλους, οι φακίδες είναι επίπεδες και προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. 

Οι Ηλιακές Φακές ή Πανάδες (Lentigines), είναι επίπεδες σκουρόχρωμες βλάβες και εντοπίζονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο (πρόσωπο, λαιμός, χέρια και πλάτη). Το πρόβλημα είναι αισθητικό και προκαλείται από αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος. Συχνά ονομάζονται και Γεροντικές Κηλίδες, επειδή τις βλέπουμε συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα. 

Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την αφαίρεση των μελαγχρωστικών βλαβών είναι με LASER. Το Blue LASER 445 nm χαρακτηρίζεται από υψηλή απορρόφηση από τη μελανίνη και επομένως είναι άριστο εργαλείο για την επιλεκτική εξάχνωση μελαγχρωματικών βλαβών, χωρίς να επηρεάζει το γειτονικό φυσιολογικό δέρμα. Οι επεμβάσεις είναι Ανώδυνες και Αναίμακτες και δεν αφήνουν ουλές ή σημάδια. Η υψηλή χειρουργική ακρίβεια το καθιστά ιδανικό για την περιοχή του προσώπου και του λαιμού,

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!