Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική Άπνοια στα Παιδιά

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική Άπνοια στα Παιδιά

Ενδοσκοπική Διάγνωση 

Θεραπεία με Σύγχρονες Χειρουργικές Τεχνικές

Τι είναι η Άπνοια στον Ύπνο

Άπνοια είναι κάθε διακοπή της αναπνοής που διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα . Η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου χαρακτηρίζεται από ροχαλητό , αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια και κατακερματισμό του ύπνου με αφυπνίσεις . 

Συνήθως η Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων ( κρεατάκια ) και των Αμυγδαλών προκαλεί Ροχαλητό , απόφραξη του αεραγωγού , διακοπή του αερισμού και διαταραχή της οξυγόνωσης του οργανισμού . 

Η αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA) είναι η συχνότερη αιτία της διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο (SDB) στα παιδιά. Συνδέεται με σημαντική νοσηρότητα, με καρδιαγγειακές και μεταβολικές διαταραχές και μπορεί να επηρεάσει την νοητική (neurocognitive) και συμπεριφορική (behavioural) ανάπτυξη. 

συμπτώματα ροχαλητο απνοια παιδια

Στην Άπνοια υπάρχει αυξημένη αντίσταση και απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού που προκαλεί υποξία και υπερκαπνία ( μείωση του οξυγόνου και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό ).

Υπάρχουν ενδείξεις από τελευταίες έρευνες ότι η αποφρακτική άπνοια μπορεί να πυροδοτεί μια χρόνια χαμηλού βαθμού συστηματική φλεγμονή και αυξημένο οξειδωτικό στρες. Η αποφρακτική υπνική άπνοια στα παιδιά πρέπει να διερευνηθεί και να διαγνωστεί έγκαιρα και η αντιμετώπιση να είναι άμεση. 

 Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του παιδιού 

Τι προκαλεί Ροχαλητό και Άπνοια στα Παιδιά

Η υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια) και των Αμυγδαλών είναι η συνηθέστερη αιτία απόφραξης του αεραγωγού και πρόκλησης ροχαλητού και άπνοιας

Όπως και στους ενήλικες, η παχυσαρκία είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου και πρέπει να αξιολογείται σε συνδυασμό με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης . 

Άλλα ανατομικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε στένωση των ανώτερων αεραγωγών και ροχαλητό είναι η μικρογναθία, η μακρογλωσσία και η υποπλασία του προσωπικού κρανίου. Αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά με κρανιοπροσωπικά σύνδρομα (Treacher Collins syndrome, Crouzon syndrome, Apert syndrome, Pierre Robin sequence), όπως επίσης σε αχονδροπλασία, σύνδρομο Down, σύνδρομο Beckwith Wiedemann και βλεννοπολυσακχαριδώσεις.

αιτια ροχαλητου απνοιας
Υπερτροφία Αδενοειδών και Αμυγδαλών
Υπερτροφία Αδενοειδών και Αμυγδαλών

Συμπτώματα Άπνοιας στα Παιδιά

Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι το έντονο ροχαλητό , η θορυβώδης αναπνοή και ο ανήσυχος ύπνος . Πολλά παιδιά έχουν στοματική αναπνοή και ρινική απόφραξη . 

Άλλα συμπτώματα είναι η νυχτερινή ενούρηση, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η δυσκολία στην συγκέντρωση και οι μαθησιακές διαταραχές. 

Η διάγνωση του συνδρόμου θα γίνει βάσει του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και της ενδοσκόπησης . 

Ο ενδελεχής ενδοσκοπικός έλεγχος είναι μια εξέταση ασφαλής και ανεκτή απ’ τα περισσότερα παιδιά . Προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη κατάσταση του αεραγωγού και μας αποκαλύπτει το ακριβές σημείο της απόφραξης, με τον τρόπο αυτό οργανώνουμε ένα ορθό θεραπευτικό πλάνο που είναι εξατομικευμένο για κάθε παιδί.

Ενδοσκοπικός Έλεγχος στα Παιδιά για Ροχαλητό και Άπνοια

Η ενδοσκόπηση της μύτης , του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη , ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση . Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας . Είναι ασφαλής , γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες.

Δεν έχει επιπλοκές , διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία . Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD . 

ενδοσκοπηση στα Παιδιά
διαγνωση ροχαλητο απνοια
συμπτώματα

Ο ασθενής , εφόσον το επιθυμεί , μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα . Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης . Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή .

Η ενδοσκόπηση του ανωτέρου αναπνευστικού από τον ειδικό ιατρό Παιδο-ΩΡΛ αποτελεί βασική εξέταση για την εκτίμηση του προβλήματος

Αντιμετώπιση της Άπνοιας στα Παιδιά

Εφόσον ένα παιδί διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια στον ύπνο η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση . Στους ενήλικες μπορούμε να είμαστε αρκετά ευέλικτοι σχετικά με έναρξη της θεραπείας όταν πάσχουν από ήπια άπνοια ( έως 5 επεισόδια ανά ώρα )  . Στα παιδιά αυτό δεν ισχύει , τα παιδιά δεν επιτρέπεται να έχουν καθόλου επεισόδια άπνοιας στον ύπνο . 

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες ( American Academy of Pediatrics ) η αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας στα παιδιά είναι επεμβατική και περιλαμβάνει την Χειρουργική Αφαίρεση των Αδενοειδών και των Αμυγδαλών και επί επιμονής των συμπτωμάτων οξυγονοθεραπεία. 

συμπτώματα Θεραπεία ροχαλητου
Αντιμετώπιση της Άπνοιας στα Παιδιά

Οι σύγχρονες τεχνικές και ο ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε , επιτρέπουν οι επεμβάσεις αυτές να είναι αναίμακτες και ασφαλείς . Σε αντίθεση , με τις παραδοσιακές μέθοδοι με ψυχρά εργαλεία ( ψαλίδια , νυστέρια , αδενοτόμοι ) υπάρχει εξ ορισμού αιμορραγία κατά την επέμβαση , η οποία μπορεί να είναι και ανεξέλεγκτη .

Υπερτροφία Αμυγδαλών

Αμυγδαλεκτομή και Άμυνα του Όργανισμού 

Η αμυγδαλεκτομή δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος . Η πιο συχνή ερώτηση των ασθενών είναι αν θα αρρωσταίνουν πιο συχνά μετά την επέμβαση . Η απάντηση είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από παρακολούθηση πολλών χιλιάδων ασθενών , όλων των ηλικιών , για μεγάλα διαστήματα μετά το χειρουργείο . Ο μύθος σχετικά με την λειτουργία των αμυγδαλών ως φίλτρου και τη διαταραχή της άμυνας του οργανισμού μετά την αφαίρεσή τους , έχει καταρριφθεί από τη διεθνή βιβλιογραφία . 

Ειδικά για παιδιά , δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι μετά την επέμβαση νοσούν πιο εύκολα ή εμφανίζουν κλινικά σημαντικές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος . Μέχρι την ηλικία των 3 ετών , οι αμυγδαλές έχουν κάποιο ρόλο στην ωρίμανση και ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος , γι’ αυτό το λόγο η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία αυτή , πλην εξαιρέσεων εφόσον συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι . Η κύρια ένδειξη για την επέμβαση στα παιδιά είναι η Αποφρακτική Άπνοια η οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών . Εναλλακτική θεραπευτική επιλογή δεν υπάρχει και τα οφέλη στην υγεία του παιδιού αντισταθμίζουν πλήρως την όποια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα .  

Αφαίρεση των Αμυγδαλών – Αμυγδαλεκτομή

Η πλέον σύγχρονες τεχνικές Αμυγδαλεκτομής είναι με LASER , Coblation ή με χρήση ειδικής Διπολικής Διαθερμίας . Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η απώλεια αίματος κατά την επέμβαση είναι σχεδόν μηδενική. Ο χειρουργός αφαιρεί τον αμυγδαλικό ιστό και ταυτόχρονα καυτηριάζει τα αγγεία της αμυγδαλής . Με την ορθή εφαρμογή των νέων τεχνικών το τραύμα των ιστών είναι ελάχιστο και η επούλωση ταχύτατη .

Με την παραδοσιακή τεχνική απαιτείται τοποθέτηση πολλαπλών ραμμάτων που τραυματίζει τους ιστούς του φάρυγγα αλλά και το μυικό στρώμα που βρίσκεται αρκετά βαθύτερα . Επιπλέον , στο χειρουργείο με ψυχρά εργαλεία ( ψαλίδια , νυστέρια , αδενοτόμοι κτλ ) υπάρχει εξ ορισμού αιμορραγία κατά την επέμβαση , η οποία μπορεί να είναι και ανεξέλεγκτη .

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία , διαρκεί περίπου 20 λεπτά στα χέρια ενός έμπειρου Χειρουργού και είναι χειρουργείο ημέρας ( δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο ) . Η αναρρωτική άδεια που χορηγείται είναι 2 εβδομάδες .  

Τεχνική Αναίμακτης Αμυγδαλεκτομής
θεραπεια ροχαλητο απνοια παιδια
Τεχνική Αναίμακτης Αμυγδαλεκτομής

Περισσότερα για τις Αμυγδαλές και την Αμυγδαλεκτομή

Πλεονεκτήματα των Σύγχρονων Τεχνικών Αμυγδαλεκτομής

  • Επέμβαση υψηλής χειρουργικής ακρίβειας 
  • Είναι Αναίμακτη 
  • Η επούλωση του τραύματος είναι ταχύτατη
  • Μικρότερο τραύμα ιστών
  • Μικρότερος Μετεγχειρητικός Πόνος
  • Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστα 
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία – Χειρουργείο Ημέρας

Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων

Χειρουργική Επέμβαση για “ Κρεατάκια “

Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή

Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης των Αδενοειδών είναι η Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή , η οποία αξιοποιεί όλη τη τεχνολογική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης των τελευταίων ετών . 

Με τη χρήση Άκαμπτων Ενδοσκοπίων ( 0 , 30 και 70 μοιρών ) και την προβολή σε οθόνη Υψηλής Ανάλυση HD επιτρέπεται η άμεση παρατήρηση του συνολικού όγκου των αδενοειδών και κατ‘ επέκταση η πλήρης αφαίρεση του . Η αφαίρεση των αδενοειδών γίνεται αναίμακτα και διαρκεί ελάχιστα λεπτά με χρήση Μονοπολικής Διαθερμίας-Αναρρόφησης , Coblation ή με τη χρήση Shaver .

θεραπεια ροχαλητο απνοια παιδια
Απόφραξη της Αναπνοής από Κρεατάκια

Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες πως η συμβατική διαστοματική απόξεση συνδέεται με τη διατήρηση έως και 35 % του προεγχειρητικού όγκου των αδενοειδών . Ανάλογα με τον όγκο του ιστού που παραμένει μετά την επέμβαση , το παιδί μπορεί μην έχει την αναμενόμενη βελτίωση , ενώ πολλές φορές δεν αφαιρείται πλήρως η μάζα που αποφράσσει την ευσταχιανή σάλπιγγα και προκαλεί εκκριτική ωτίτιδα και βαρηκοΐα . Με την παραδοσιακή χειρουργική είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η μετεγχειρητική αιμορραγία και ο τραυματισμός της ευσταχιανής σάλπιγγας . 

Πλεονεκτήματα της  Ενδοσκοπικής Διαρρινικής Αδενοειδεκτομής

  • Επέμβαση υψηλής χειρουργικής ακρίβειας 
  • Είναι Αναίμακτη 
  • Η επούλωση του τραύματος είναι ταχύτατη
  • Είναι Ανώδυνη
  • Ριζική αφαίρεση του αδενοειδούς ιστού απ’ το ρινοφάρυγγα , χωρίς πιθανότητα επανεμφάνισης
  • Πλήρης αφαίρεση απ την περιοχή της Ευσταχιανής Σάλπιγγας , που προκαλεί το υγρό στα αυτιά
  • Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστα 
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία – Χειρουργείο Ημέρας
  • Η άμεση παρατήρηση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμού της Ευσταχιανής Σάλπιγγας ή άλλων επιπλοκών 

Περισσότερες Πληροφορίες για την Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων “Κρεατάκια”

Επιπλοκές Αμυγδαλεκτομής και Αδενοειδεκτομής

Οι επιπλοκές μετά από Αμυγδαλεκτομή και Αδενοειδεκτομή είναι γενικά σπάνιες και πιο συχνά εμφανίζονται όταν χειρουργούμε εκτεταμένους όγκους ή σε ασθενείς με διαταραχές της πήξης του αίματος. Ο χειρουργός θα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία τόσο για την αποφυγή όσο και την αντιμετώπιση των επιπλοκών εφόσον συμβούν.

Επιπλοκές Αμυγδαλεκτομής και Αδενοειδεκτομής

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της αμυγδαλεκτομής είναι η αιμορραγία . Ανεξαρτήτως της μεθόδου που χρησιμοποιείται επισυμβαίνει σε ποσοστό έως 3% και συνήθως ελέγχεται με συντηρητικά μέσα . Μπορεί να παρουσιαστεί άμεσα μετεγχειρητικά , αλλά και μέχρι 8 έως 12 ημέρες μετά την επέμβαση. Στους γονείς δίδονται σαφείς οδηγίες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερωθεί ο Χειρουργός .

Στην εποχή μας οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας θεωρούνται αμελητέοι , με τις πολύ σοβαρές επιπλοκές να μην ξεπερνούν την μία ανά 100.000 επεμβάσεις.

Μετά την επέμβαση 

Ο μικρός ασθενής δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο . Τα μικρά παιδιά αναρρώνουν ταχύτατα από την επέμβαση και στο διάστημα αυτό συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης και η επαφή με άτομα που έχουν κάποια ιογενή λοίμωξη ή βήχουν .

Συνιστάται άφθονη λήψη υγρών και καλή διατροφή για την ταχύτερη επούλωση και αποφυγή επιπλοκών . Θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη σκληρών τροφών καθώς και όξινων και ζεστών ροφημάτων . Γενικά προτιμώνται κρύες και μαλακές τροφές , χωρίς άλλο περιορισμό ή ειδικό διαιτολόγιο . Σπάνια και για μικρό διάστημα μπορεί να παρουσιάσουν άρνηση λήψης τροφής .

Ο μετεγχειρητικός πόνος συνήθως ελέγχεται με απλά παυσίπονα και μπορεί να διαρκέσει ως 8 ημέρες . Για την αποφυγή μετεγχειρητικής λοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά . Σε περίπτωση πυρετού ή μη ελεγχόμενου πόνου θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός για οδηγίες .  

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!