Βίντεο – Ενδοσκόπηση Ανώτερου Αναπνευστικού

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Βίντεο – Ενδοσκόπηση Ανώτερου Αναπνευστικού

  • Λαρυγγοσκόπηση και Έλεγχος Φωνητικών Χορδών
  • Διάγνωση Όγκων 
  • Αφαίρεση Ξένου Σώματος
  • Δοκιμασία Κατάποσης
  • Αντιμετώπιση Ρινορραγίας

Βίντεο-Ενδοσκόπηση 

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Είναι καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι γενικά ασφαλής  (σπάνια έχει επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού) και  γρήγορη  (διαρκεί μόλις λίγα λεπτά). 

Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD.

Η Βίντεο-Ενδοσκόπηση είναι η βασική εξέταση για τη διάγνωση του Καρκίνου του Λάρυγγα, του Φάρυγγα, του Οισοφάγου και της Μύτης

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. 

Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Ενδοσκοπικός Έλεγχος στα Παιδιά

Η εξέταση είναι απόλυτα ασφαλής όταν γίνεται από ειδικό, εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο με εμπειρία στα παιδιά. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ειδικό Παιδιατρικό Εύκαμπτο Ρινοφαρυγγοσκόπιο, το οποίο έχει πολύ μικρή διάμετρο και δεν τραυματίζει τους ιστούς, ακόμα και αν το παιδί κουνιέται. Η ενδοσκόπηση στα παιδιά είναι μια απαιτητική διαδικασία που απαιτεί υπομονή και κατάλληλους χειρισμούς από το γιατρό. 

Τα περισσότερα παιδιά συνεργάζονται άψογα κατά την ενδοσκόπηση , ακόμα και αυτά της προσχολικής ηλικίας

Κύριες ενδείξεις Βιντεο-ενδοσκόπησης στα παιδιά είναι η διερεύνηση του ροχαλητού και της άπνοιας, η ρινική απόφραξη με στοματική αναπνοή, η χρόνια αλλαγή στη φωνή και οι διαταραχές της κατάποσης. Η ενδοσκόπηση επιβάλετε όταν υπάρχει Αιμορραγίας ή υποψία Ξένου Σώματος στη μύτη ή στο λαιμό. Τα συνήθη ευρήματα είναι η υπερτροφία των κογχών, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων “ κρεατάκια “, η υπερτροφία των αμυγδαλών και τα οζίδια των φωνητικών χορδών. Συχνά καταγράφονται αλλοιώσεις Λαρυγγο-φαρυγγικής Παλινδρόμησης, ενώ πιο σπάνια εντοπίζονται συγγενείς ανωμαλίες, κυστικές βλάβες και όγκοι. 

Αφαίρεση Ξένου Σώματος Ρινός

Τα ξένα σώματα είναι μια συνήθη παθολογία, συχνά απαιτητική στη διάγνωση και την αντιμετώπιση. Πολλές φορές είναι μια επείγουσα κατάσταση ειδικά στα παιδιά και όταν εκδηλώνεται με οξεία δύσπνοια. Το ξένο σώμα μπορεί να ενσφηνωθεί στα αυτιά , στη μύτη, στον λάρυγγα, στον φάρυγγα, στον οισοφάγο, στην τραχεία και τους βρόγχους. 

Το ξένο σώμα στη μύτη είναι μια συχνή κατάσταση στα μικρά παιδιά. Ακόμα και η υποψία του γονέα ή του δασκάλου είναι αρκετή για πλήρη διερεύνηση του παιδιού, λόγω του κινδύνου το ξένο σώμα να μετακινηθεί απ’ τη μύτη στο λάρυγγα και την τραχεία προκαλώντας οξεία απόφραξη του αεραγωγού. Επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση ο ενδοσκοπικός έλεγχος για τον έλεγχο πιθανού τραύματος, φλεγμονής, αιμορραγίας ή ακόμα και παρουσίας δεύτερου ξένου σώματος πιο μέσα στη  μύτη. 

Τα συνήθη συμπτώματα είναι η ρινική απόφραξη, η αιμορραγία και η πυώδης καταρροή. Συνήθως ανακαλύπτουμε πλαστικά ή ξύλινα αντικείμενα τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία. Η όλη διαδικασία απαιτεί ηρεμία και υπομονή, λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία στο αντικείμενο, προκειμένου να αποφύγουμε τραυματισμό της μύτης. 

Ένα παιδί τρομαγμένο και ανήσυχο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αρχίσει να κλαίει με αποτέλεσμα τη ρινική συμφόρηση και την πλήρη απόφραξη. Όταν το παιδί δεν συνεργάζεται η αφαίρεση πρέπει να γίνει υπό γενική νάρκωση.

Ενδοσκόπηση Ρινός και Ρινοφάρυγγα

Η εξέταση μπορεί να γίνει με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο μετά από ήπια τοπική αναισθησία και αποσυμφόρηση. Δεν απαιτείται προετοιμασία, διαρκεί μόνο μερικά λεπτά και πολύ σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές. 

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος στη διερεύνηση της ρινικής απόφραξης προκειμένου να αποκλειστούν παθήσεις όπως Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός, Ρινικοί Πολύποδες, Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα και Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια). 

Στη σύγχρονη εποχή η διάγνωση της πυώδους Ιγμορίτιδας και Ρινοκολπίτιδας γίνεται πολύ εύκολα με ενδοσκόπηση, χωρίς να απαιτείται ακτινογραφία. Ασθενείς με ιστορικό Αλλεργικής Ρινίτιδας θα πρέπει να υποβληθούν σε Ενδοσκόπηση Ρινός προκειμένου να αποκλειστούν οι ρινικοί πολύποδες και οι όγκοι της μύτης. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η Βίντεο-ενδοσκόπηση κατά τον προ-εγχειρητικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστούν βλάβες στο οπίσθιο τμήμα της μύτης και το Ρινοφάρυγγα 

Η Ενδοσκόπηση επιβάλλεται σε ασθενείς με ιστορικό Επίσταξης (αιμορραγίας από τη μύτη). Για την επιτυχή αντιμετώπιση της θα πρέπει να εντοπιστεί με ακρίβεια το σημείο που αιμορραγεί και στοχευμένα να γίνει ο καυτηριασμός. Σε επαναλαμβανόμενες Ρινορραγίες η ενδοσκόπηση θα αποκλείσει Κακοήθεις Όγκους και στα παιδιά τη πιθανότητα παρουσίας Ξένου Σώματος στη μύτη. 

Στη σύγχρονη εποχή δεν νοείται εξέταση της μύτης χωρίς τη διενέργεια Βιντεο-Ενδοσκόπησης

Η καταγραφή σε εικόνα και βίντεο της μύτης πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη στις μέρες μας και εμπεδώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή. Όσο περίπλοκο και αν ακούγεται, ο ασθενής μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα στη μύτη μετά από μια επέμβαση παρακολουθώντας το βίντεο και συγκρίνοντας τις εικόνες. 

Επίσχεση Ρινορραγίας

Συνήθως η αιμορραγία προέρχεται από το πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος, είναι ήπια και η αντιμετώπιση γίνεται στο σπίτι με άσκηση πίεσης εξωτερικά για 10 λεπτά. Όταν μια αιμορραγία επιμένει θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό ΩΡΛ και να γίνει πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης. 

Σκοπός της ενδοσκόπησης  είναι να εντοπιστεί με ακρίβεια το αγγείο που αιμορραγεί και στοχευμένα να γίνει ο καυτηριασμός με το LASER στο Ιατρείο

Ο έλεγχος της αιμορραγίας γίνετε με χρήση LASER , με χημικό καυτηριασμό ή με Διαθερμία. Άλλη θεραπευτική επιλογή είναι πρόσθιος επιπωματισμός δηλαδή η τοποθέτηση στη μύτη μιας γάζας, σπόγγου ή ειδικής συσκευής – μπαλονάκι που γεμίζει με ορό που πιέζει το αγγείο. 

Πιο σοβαρή είναι η οπίσθια ρινορραγία η οποία μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για τη ζωή του ασθενή. Το αγγείο που αιμορραγεί ονομάζεται Σφηνο-Υπερώιος Αρτηρία που είναι κλάδος της Καρωτίδας. Η επίσχεση γίνετε με οπίσθιο επιπωματισμό που περιλαμβάνει την τοποθέτηση γάζας ή καθετήρα Folley στο ρινοφάρυγγα. 

Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να ελεγχθεί η αιμορραγία (Ενδοσκοπική Απολίνωση Σφηνουπερωιου Αρτηρίας) που γίνετε με γενική νάρκωση και αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα. Η χειρουργική επέμβαση προτείνετε και σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρινορραγίας, όταν αποτύχουν άλλες πιο συντηρητικές μέθοδοι επίσχεσης.

Ενδοσκόπηση Λάρυγγα και Υποφάρυγγα

Η Βιντεο-Ενδοσκόπηση έχει αντικαταστήσει στην εποχή μας την παραδοσιακή έμμεση λαρυγγοσκόπηση (εξέταση με θερμαινόμενο καθρεφτάκι). Τα συμπτώματα που χρήζουν διερεύνησης είναι η αλλαγή χροιάς της φωνής (Δυσφωνία), η δυσκολία ή ο πόνος στη κατάποση (Δυσκαταποσία – Οδυνοφαγία), η Δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθική εξέταση για τη διάγνωση του Καρκίνου του Λάρυγγα (Καρκίνος Φωνητικών Χορδών, Επιγλωττίδας), του Υποφάρυγγα (Βάσης Γλώσσας) και του Οισοφάγου (Οπισθοκρικοειδής). Προ-Καρκινωματώδεις αλλοιώσεις και Μη καρκινικές βλάβες όπως πολύποδες, οζίδια και κύστεις των φωνητικών χορδών μπορούν επίσης εύκολα να διαγνωστούν. 

Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση 

Η Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση έχει τυπική κλινική εικόνα και διακριτά κλινικά ευρήματα κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο. Η εξέταση μπορεί να γίνει με Εύκαμπτο Ρινοφαρυγγοσκοπιο δια της ρινός ή με Άκαμπτο ενδοσκόπιο 70 μοιρών δια του στόματος και συνήθως χρησιμοποιούμε ήπια τοπική αναισθησία. Διαρκεί ελάχιστο χρόνο, είναι ανώδυνη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Η εξέταση καταγράφεται σε εικόνα και βίντεο και επιτρέπει τη σύγκριση της πάσχουσας περιοχής πριν και μετά από συντηρητική θεραπεία, αλλά και της προ-εγχειρητικής και μετεγχειρητικής εμφάνισης, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης. 

Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτης βλάβης ο γιατρός θα σας συστήσει Μικρολαρυγγοσκόπηση με χρήση LASER για την πλήρη αφαίρεση του Όγκου και Βιοψία

Δοκιμασία Κατάποσης
Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing – FEES

Ειδική μορφή Ενδοσκόπησης είναι η Δοκιμασία Κατάποσης  (FEES  –  Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing). Έχει ένδειξη στη διερεύνηση της Δυσφαγίας και ελέγχουμε τη συνολική συμπεριφορά και μυική λειτουργία του Φάρυγγα και του Λάρυγγα κατά τα διάφορα τα στάδια της κατάποσης. 

Στην εξέταση χρησιμοποιούμε τροφές διαφορετικής υφής (υγρά, παχύρρευστα, στερεά) και η κατάποση διερευνάται σε διαφορετικές θέσεις του σώματος και του λαιμού. 

Μας ενδιαφέρει η πιθανότητα εισρόφησης τροφών στους πνεύμονες και η παραμονή στο λαιμό μέρους του βλωμού μετά την ολοκλήρωση της κατάποσης. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης και την υποκείμενη παθολογία, συστήνεται στον ασθενή συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο σε συνεργασία με Ειδικό Λογοθεραπευτή με εξειδίκευση στις διαταραχές της κατάποσης. 

Ξένο Σώμα Λάρυγγα – Φάρυγγα 

Η ενσφήνωση ξένου σώματος στο Λάρυγγα και το Φάρυγγα είναι μια επείγουσα και δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση. Μικρά ξένα σώματα (ψαροκόκκαλα, οδοντογλυφίδες κτλ) αν και εξόχως ενοχλητικά και επώδυνα μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα υπό ενδοσκοπικό έλεγχο στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Μεγαλύτερα σώματα (οδοντοστοιχίες, κόκκαλα, βλωμός κρέατος κτλ) που καθηλώνονται στο επίπεδο του Λάρυγγα και του Υποφάρυγγα συνήθως προκαλούν έντονο πόνο, δύσπνοια, σιελόρροια και αλλοίωση της φωνής. Όταν υπάρχει οξεία απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού και απαιτείται κατεπείγουσα επέμβαση για την αφαίρεση τους. 

Ξένο Σώμα Τραχείας – Βρόγχων – Οισοφάγου

Βρογχοσκόπηση 

Μικρότερα ξένα σώματα (ξηροί καρποί, νομίσματα, πλαστικά παιχνίδια κτλ) μπορούν να περάσουν το λάρυγγα και να σφηνωθούν στη τραχεία ή να εισέλθουν στους βρόγχους. Ανάλογα με το επίπεδο της ενσφήνωσης μπορεί να υπάρχει μερική ή πλήρης απόφραξη του αεραγωγού που εκδηλώνεται με οξεία δύσπνοια. Η επέμβαση για την αφαίρεση τους ονομάζεται Βρογχοσκόπηση και γίνεται υπό γενική νάρκωση.

Οισοφαγοσκόπηση

Απόφραξη του οισοφάγου προκαλείται στα παιδιά από την προσπάθεια κατάποσης πλαστικών παιχνιδιών και νομισμάτων, ενώ στους ενήλικες από ενσφήνωση βλωμού κρέατος, κόκκαλου ή οδοντοστοιχίας. Εκδηλώνεται με δυσκαταποσία και έντονο οπισθοστερνικό άλγος ενώ συχνά υπάρχει και δυσκολία στην αναπνοή. Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και τον ακτινολογικό έλεγχο. Η αφαίρεση γίνεται με Οισοφαγοσκόπηση υπό γενική νάρκωση

Ενδοσκοπικός Έλεγχος Ώτων
Ωτο-ενδοσκόπηση

Η Βίντεο-ενδοσκόπηση του Ακουστικού Πόρου και της Τυμπανικής Μεμβράνης αποτελεί την πλέον σύγχρονη διαγνωστική μέθοδο για τις παθήσεις του ωτός. Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να παρακολουθεί την εξέταση σε οθόνη Full HD, ενώ ο γιατρός εξηγεί τις δομές στο εσωτερικό του αυτιού και τα τυχόν παθολογικά ευρήματα. 

Στην σύγχρονη εποχή είναι επιβεβλημένη η καταγραφή σε εικόνα και βίντεο παθολογικών καταστάσεων για αμιγώς ιατρικούς λόγους (παρακολούθηση της πορείας επούλωσης μιας Διάτρησης του Τυμπάνου ή μιας Τυμπανοπλαστικής), αλλά και για την ενημέρωση και του ασθενή σχετικά με το πρόβλημα και τη διάγνωση (πχ Πολύποδες και Όγκοι του Ακουστικού Πόρου και της Τυμπανικής Μεμβράνης

Στη χειρουργική του ωτός η αξιοποίηση της Ωτο-ενδοσκόπησης επιτρέπει την καταγραφή σε Εικόνα και Βίντεο μικρο-επεμβάσεων όπως η Ενδοτυμπανική έγχυση κορτιζόνης, η Μυριγγοτομή και η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού

Ενδοσκόπηση για Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική  Άπνοια

Για τη διερεύνηση του Ροχαλητού και της Άπνοιας απαραίτητος είναι ο έλεγχος με ειδικά εύκαμπτα ενδοσκόπια του ανώτερου αναπνευστικού και η εκτίμηση της βατότητας του αεραγωγού. Κατά την ενδοσκόπηση γίνονται ειδικές δοκιμασίες (Muller κτλ) και αξιολογείται ο βαθμός και το επίπεδο της απόφραξης.

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος αποκαλύπτει αίτια ρινικής απόφραξης όπως Όγκοι της Μύτης, Ρινικοί Πολύποδες, Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα, Υπερτροφία Κογχών και Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια). Στην περιοχή του φάρυγγα εντοπίζεται η Υπερτροφία της Γλώσσας, η Υπερτροφία των Αμυγδαλών και η πρόπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων. Στο λάρυγγα μας ενδιαφέρει η θέση, το σχήμα και η σταθερότητα της Επιγλωττίδας. Σε ασθενείς με συγγενείς παθήσεις εκτιμάται ο τόνος των μυών του φάρυγγα και της υπερώας. 

Η ιδιαίτερη ανατομία και συμπεριφορά των ιστών κατά την αναπνοή γίνεται αντιληπτή μόνο μετά από σχολαστική ενδοσκοπική εξέταση. Η ανάλυση των δεδομένων επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου χειρουργικού θεραπευτικού πλάνου και την ορθή επιλογή του τύπου της επέμβασης. 

Η μελέτη του ροχαλητού και της άπνοιας ειδικά σε προ-εγχειρητικό επίπεδο πρέπει πάντα να ολοκληρώνεται με ενδοσκόπηση του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου (Sleep Endoscopy – DISE).

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!