Μετωπιαία Κολπίτιδα και Ενδοσκοπική Χειρουργική Μετωπιαίου Κόλπου

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Μετωπιαία Κολπίτιδα και Ενδοσκοπική Χειρουργική Μετωπιαίου Κόλπου

Frontal Sinus Surgery

 • Μετωπιαία Κολπίτιδα
 • Επιπλοκές Μετωπιαίας Κολπίτιδας
 • Οστέωμα
 • Σύγχρονες Ενδοσκοπικές Επεμβάσεις

Ριζική θεραπεία με Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Χειρουργική με Γρήγορη Ανάρρωση

ΧΩΡΙΣ Νοσηλεία ( Χειρουργείο Ημέρας ) ΧΩΡΙΣ Γάζες και Ταμπόν στη Μύτη

Τα πάντα για την Οργάνωση και το Κόστος της Ενδοσκοπικής Επέμβασης

Μετωπιαίος Κόλπος

Οι μετωπιαίοι κόλποι βρίσκονται στο χαμηλά στο μέτωπο, πάνω και πίσω από τα μάτια, δεξιά και αριστερά. Συνήθως χωρίζονται από λεπτό οστέινο πέταλο, ενώ σπανιότερα μπορεί να λείπει ο ένας ή και οι δύο (απλασία). Φυσιολογικά περιέχουν αέρα και μικρή ποσότητα βλέννας και συνδέονται με το εσωτερικό της μύτης με λεπτό εκφορητικό πόρο. 

Αναπτύσσονται μετά τη τη γέννηση και αποκτούν ευδιάκριτα χαρακτηριστικά μετά την ηλικία των 8 ετών. Τα μικρά παιδιά πολύ σπάνια εμφανίζουν φλεγμονές στο μετωπιαίο κόλπο, ενώ είναι σχετικά συχνή η ηθμοειδίτιδα. Η ανάπτυξη τους ολοκληρώνεται στην ηλικία των 20 ετών περίπου.

Η εξαιρετικά πολύπλοκη ανατομία της περιοχής και οι πολύ συχνές παραλλαγές καθιστούν κάθε επέμβαση σχεδόν μοναδική. Για κάθε ασθενή το χειρουργείο σχεδιάζεται εκ του μηδενός και εξατομικεύεται η προσέγγιση.

Οι κλινικές ενδείξεις θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά και όταν υπάρχει η επιλογή της επέμβασης θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια οι στόχοι της και να εξηγηθούν στον ασθενή οι πιθανές επιπλοκές. Η ανθεκτική στη θεραπεία χρόνια μετωπιαία κολπίτιδα είναι η συχνότερη νόσος που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Η επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, με συχνότερη τη μετεγχειρητική στένωση από σχηματισμό συμφύσεων που συνήθως απαιτεί δεύτερη αναθεωρητική χειρουργική επέμβαση (Revision FESS)

Μετωπιαία Κολπίτιδα

Η οξεία πυώδης μετωπιαία κολπίτιδα εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια. Ο ασθενής περιγράφει ένα μόνιμο αίσθημα πίεσης ή βάρος στο πρόσωπο και συνυπάρχουν ρινική καταρροή, ρινική απόφραξη και ανοσμία. Στα αρχικά στάδια η φλεγμονή είναι ιογενής, ενώ μετά από 10 μέρες αναπτύσσονται βακτηρίδια και πυώδης συλλογή. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, παυσίπονα και αποσυμφρητικά spray.

Οι επαναλαμβανόμενες φλεγμονές έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μόνιμων και μη αναστρέψιμων αλλοιώσεων του βλεννογόνου και την εκδήλωση χρόνια μετωπιαίας κολπίτιδας. Οι ασθενείς αναφέρουν ένα μόνιμο πονοκέφαλο, ανοσμία και αίσθημα πίεσης ανάμεσα στα μάτια. Συνήθως υπάρχει πλήρης απόφραξη των λεπτών εκφορητικών πόρων και μόνιμη συλλογή πύου στους μετωπιαίους κόλπους.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση της νόσου είναι οι ρινικοί πολύποδες, οι ανατομικές παραλλαγές, η αλλεργική ρινίτιδα, το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα και το οστέωμα του μετωπιαίου κόλπου. 

Η διάγνωση τίθεται απ’ το ιστορικό, τον ενδοσκοπικό έλεγχο και την αξονική τομογραφία. 

Μετωπιαία Κολπίτιδα

Επιπλοκές Μετωπιαίας Κολπίτιδας

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες στις μέρες μας και συμβαίνουν συχνότερα σε παραμελημένες περιπτώσεις. Οι υποτροπιάζουσες βακτηριδιακές φλεγμονές  (πυώδης μετωπιαία κολπίτιδα) μπορεί να έχουν καταστρεπτικές επιπλοκές, απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. Η αιμορραγία από τη μύτη είναι σπάνια και πρέπει πάντα να θεωρείται ύποπτη, στην περίπτωση αυτή ο γιατρός πρέπει να επιταχύνει τη διερεύνηση και τη χειρουργική επέμβαση για λήψη βιοψιών. 

Επιπλοκές στα Μάτια 

Η εξάπλωση της πυώδους φλεγμονής στο μάτι προκαλεί απόστημα του οφθαλμικού κόγχου, περιορισμό της κινητικότητας του ματιού (διπλωπία) και τύφλωση όταν επηρεαστεί το οπτικό νεύρο. 

Επιπλοκές στον Εγκέφαλο

Η επέκταση της λοίμωξης στον εγκέφαλο προκαλεί απόστημα εγκεφάλου, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, θρομβώσεις αγγείων και παραλύσεις νεύρων. 

Επιπλοκές στα Οστά

Η φλεγμονή στα οστά που περιβάλλουν τους παραρρίνιους κόλπους οδηγεί στην εκδήλωση Οστεομυελίτιδας.  Η οστεομυελίτιδα εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση. Συχνότερη εντόπιση είναι στην περιοχή του μετώπου πάνω από το μάτι (Pott’s Puffy Tumor)

Οστέωμα Μετωπιαίου Κόλπου 

Το οστέωμα είναι το συχνότερο νεόπλασμα των παραρρινίων κόλπων και σε ποσοστό έως 80% εντοπίζεται στο μετωπιαίο κόλπο. Στη μεγάλη πλειοψηφία είναι μικρά και ασυμπτωματικά και ανευρίσκονται τυχαία μετά από ακτινολογικό έλεγχο. Συνήθως έχουν αργή ή καθόλου εξέλιξη και συνιστάται η παρακολούθηση. Συμπτώματα προκαλούν όταν το μέγεθος τους αυξηθεί αρκετά και συμπιέζουν ευαίσθητες δομές (μάτι, εγκέφαλος ή νεύρα) και όταν προκαλούν απόφραξη του μετωπιαίου κόλπου. Πολύ σπάνια εμφανίζονται σαν μια σκληρή διόγκωση στο δέρμα πάνω απ’ το μάτι και αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους. 

Η επέκταση του όγκου προς τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα συμπίεσης και φλεγμονές (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα), ενώ η επέκταση προς το μάτι διαταραχές της όρασης, παραλύσεις νεύρων και φλεγμονές του κόγχου. Η απόφραξη των εκφορητικών πόρων προκαλεί συσσώρευση εκκρίσεων στον μετωπιαίο κόλπο με αποτέλεσμα την εκδήλωση υποτροπιάζουσας πυώδους κολπίτιδας. Η εμφάνιση επιπλοκών αποτελεί ένδειξη για χειρουργική αφαίρεση.

Ενδοσκοπικός Έλεγχος

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να εντοπιστούν παθήσεις που προδιαθέτουν στην εκδήλωση σοβαρής νόσου του Μετωπιαίου Κόλπου όπως οι Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός και του Ρινοφάρυγγα, το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα, οι Ρινικοί Πολύποδες και η Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια) 

Περισσότερα για τους Ρινικούς Πολύποδες

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή

Ενδοσκοπική Χειρουργική Μετωπιαίου Κόλπου
Frontal Sinus Surgery

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων είναι η σύγχρονη προσέγγιση για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα, ιγμορίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες. Το χειρουργείο είναι ελάχιστα επεμβατικό και ανώδυνο μετεγχειρητικά. Οι κύριες ενδείξεις είναι η Χρόνια Ρινοκολπίτιδα – Ιγμορίτιδα, oι Ρινικοί Πολύποδες, οι πολλαπλές υποτροπές της Οξείας Ρινοκολπίτιδας – Ιγμορίτιδας και οι Όγκοι.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο μετωπιαίο κόλπο διαβαθμίζονται ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία από την απλή διαστολή του στομίου με Μπαλονάκι (Balloon Sinuplasty) έως μεγάλες επεμβάσεις στη Βάση του Κρανίου που αναδιαμορφώνουν πλήρως την ανατομία και τις οδούς παροχέτευσης των κόλπων (Draf III – Modified Lothrop Procedure). Οι ενδοσκοπικές τεχνικές έχουν αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επεμβάσεις με εξωτερική προσπέλαση (με τομή εξωτερικά στη μύτη) οι οποίες έχουν μεγάλο χρόνο ανάρρωσης και συνήθως εγκαταλείπουν δυσμορφία στη περιοχή.

Χειρουργική Θεραπεία Μετωπιαίας Κολπίτιδας
Frontal Sinus Surgery

Η χειρουργική του μετωπιαίου κόλπου είναι η πλέον απαιτητική τεχνικά ενδοσκοπική επέμβαση στη μύτη

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις στο μετωπιαίο κόλπο έχουν πάρει το όνομα τους απ’ τον διάσημο χειρουργό Wolfgang Draf και διαβαθμίζονται ανάλογα με την έκταση και την πολυπλοκότητά τους σε Draf Ι ,  Draf ΙΙΑ ,  Draf ΙΙΒ  και  Draf III  ή  Modified Lothrop Procedure. Στην τελευταία επέμβαση δημιουργούμε μια ενιαία κοιλότητα με ευρεία παροχέτευση στη ρινική κοιλότητα. Κάθε επέμβαση έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, η επιλογή σχετίζεται με την υποκείμενη παθολογία, τη παρουσία πολυπόδων ή όγκου στο μετωπιαίο και αν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στη περιοχή. 

Ειδική περίπτωση αποτελεί η ευαισθησία στην ασπιρίνη (aspirin-exacerbated respiratory disease  –  AERD) που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσα Ρινική Πολυποδίαση, Βρογχικό Άσθμα και ευαισθησία στην ασπιρίνη (Τριάδα του Samter)

Το σύνδρομο απαιτεί συνήθως συνδυασμό συντηρητικής αγωγής, ειδικής διατροφής και εκτεταμένης ενδοσκοπικής χειρουργικής προκειμένου να ελεγχθούν τα έντονα συμπτώματα.

Χειρουργική Θεραπεία Μετωπιαίας Κολπίτιδας

Οι επεμβάσεις Draf ΙΙΑ και Draf ΙΙΒ

Οι επεμβάσεις που αξιοποιούνται συχνότερα για την αντιμετώπιση της σοβαρής νόσου του μετωπιαίου κόλπου είναι η Draf IIΑ και η Draf IIΒ. Στην Draf IIΑ εκτός από τη διάνοιξη του στομίου γίνεται και αφαίρεση του οστέινου πετάλου που διαχωρίζει τον μετωπιαίο κόλπο από την υπόλοιπη ρινική κοιλότητα, ενώ στη Draf IIΒ γίνεται εκτεταμένη αφαίρεση του εδάφους του κόλπου και επιπλέον αφαίρεση τμήματος της μέσης ρινικής κόγχης. Είναι οι πλέον αξιόπιστες επεμβάσεις για ριζική θεραπεία και μόνιμο αποτέλεσμα. Η εκτεταμένη διάνοιξη που πετυχαίνουμε βοηθά στην αποφυγή της συχνότερης επιπλοκής της χειρουργικής του Μετωπιαίου Κόλπου, που είναι η μετεγχειρητική στένωση του στομίου και η υποτροπή της νόσου. 

Η επέμβαση γίνεται με χρήση ειδικών εργαλείων μικροχειρουργικής, ειδικό μηχανικό μικροτόμο (Shaver) και μίκρο-οστεογλύφανο (Surgical Drill) τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα για την περιοχή του μετωπιαίου. Η ορατότητα στη περιοχή είναι δυνατή μόνο με ειδικά ενδοσκόπια 45 και 70 μοιρών και συνήθως αξιοποιείται η Διεγχειριτική Πλοήγηση (Surgical Navigator) για την αποφυγή τραυματισμού ευαίσθητων δομών της περιοχής. Για την αποφυγή μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ανέπαφος ο φυσιολογικός βλεννογόνος και να αποφευχθεί η παραμονή εκτεθειμένων οστέινων επιφανειών όπου είναι δυνατό. 

Οι επεμβάσεις στο Μετωπιαίο Κόλπο απαιτούν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και χειρουργική εμπειρία

Χειρουργική Θεραπεία Μετωπιαίας Κολπίτιδας

Draf ΙΙΑ και Draf ΙΙΒ

Ενδοσκοπική Χειρουργική Παραρρινίων Κόλπων  

Η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική (Full House FESS) δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των παραρρίνιων κόλπων. Η επέμβαση αποκαθιστά τον εξαερισμό των κόλπων και την απομάκρυνση των εκκρίσεων μέσω των φυσιολογικών οδών ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ανέπαφο τον υγιή βλεννογόνο. Στόχος της επέμβασης είναι η διάνοιξη των αποφραγμένων στομίων αφαιρώντας τον υπερτροφικό ή παθολογικό ιστό ή ενδεχομένως τους πολύποδες. Απαιτείται αφαίρεση όλων των ηθμοειδών κυψελών μέχρι τη βάση του κρανίου για την πλήρη απομάκρυνση του παθολογικού ιστού και την αποφυγή υποτροπών της νόσου. Συχνά, ταυτόχρονα με τη διάνοιξη των παραρρινίων, γίνεται και ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική και κογχοπλαστική για καλύτερη χειρουργική πρόσβαση και βελτίωση της ρινικής αναπνοής.

Στην κλασσική της μορφή (Full House FESS) η επέμβαση περιλαμβάνει τη διάνοιξη όλων των παραρρίνιων κόλπων δημιουργώντας μια ενιαία κοιλότητα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει ο χειρουργός να προχωρήσει κατά σειρά σε Μέση Αντροστομία, Πρόσθια και Οπίσθια Ηθμοειδεκτομή, Σφηνοειδεκτομή και διάνοιξη του Μετωπιαίου Κόλπου. 

Η επιλογή μιας περιορισμένης επέμβασης (Mini – FESS), δηλαδή η διάνοιξη μόνο του ιγμορείου και των πρόσθιων ηθμοειδών, συνήθως είναι ανεπαρκής για τον πλήρη έλεγχο της νόσου και την ύφεση των συμπτωμάτων και γενικά δεν συνιστάται στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Επίσης, η απλή Πολυποδεκτομή, χωρίς διάνοιξη των παραρρίνιων κόλπων έχει εγκαταλειφθεί στην εποχή μας λόγω αποτυχίας ελέγχου της υποτροπής των πολυπόδων . Η πλήρης επέμβαση (Full House FESS) εξασφαλίζει τον καλό αερισμό και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να παραμείνουν μέσα στη μύτη εστίες της νόσου. 

Ενδοσκοπική Χειρουργική Παραρρινίων Κόλπων  

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής της νόσου οφείλονται σε ανεπαρκή χειρουργικό καθαρισμό όλων των εστιών της νόσου, επειδή προ-εγχειρητικά επιλέχθηκε μια περιορισμένη ενδοσκοπική επέμβαση

Στη σύγχρονη ρινοχειρουργική υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης πολλαπλών προβλημάτων σε ένα μόνο χειρουργείο. Πολύ συχνά, μαζί με την Ενδοσκοπική Επέμβαση, απαιτείται να διορθώσουμε το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα και την Υπερτροφία των Κάτων Ρινικών Κογχών. Η ανεμπόδιστη ρινική αναπνοή είναι βασικός στόχος μετά από κάθε επέμβασης στη μύτη και δεν πρέπει να αμελείται για κανένα λόγο. Πολλές φορές η πλαστική του ρινικού διαφράγματος γίνεται για καθαρά τεχνικούς – χειρουργικούς λόγους προκειμένου να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στους παραρρίνιους κόλπους. 

Η επέμβαση επιλογής εποχή μας για το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα είναι η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική  (Endoscopic Septoplasty), η οποία πραγματοποιείται με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής βάσει των αρχών της ενδοσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Φιλοσοφία της επέμβασης είναι η επανακατασκευή του διαφράγματος (Septal Reconstruction), το οποίο σταθεροποιείται σε ευθεία θέση με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα. Το Ενδοσκόπιο παρέχει Άριστη Ορατότητα και Πρόσβαση στα δύσκολα σημεία στο πίσω μέρος του διαφράγματος που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. 

Η Υπερτροφία των Κάτων Ρινικών Κογχών αντιμετωπίζεται με την Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική (Endoscopic Turbinoplasty), που έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών και τις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις κογχοτομής του παρελθόντος.  Στόχος της επέμβασης είναι η μόνιμη συρρίκνωση – των κατά τα άλλα χρήσιμων αυτών ανατομικών δομών – αφήνοντας ανέπαφο τον βλεννογόνο τους. Η διατήρηση του βλεννογόνου είναι ύψιστης σημασίας για την αίσθηση ευχάριστης αναπνοής. 

Ενδοσκοπική Διαστολή με Μπαλονάκι
Balloon Sinuplasty

Η πλέον ατραυματική επέμβαση στο μετωπιαίο κόλπο είναι οι διαστολές του στομίου με ειδική συσκευή – μπαλονάκι. Η επέμβαση προϋποθέτει ευχερή σχετικά πρόσβαση στο στόμιο του κόλπου και έχει ένδειξη σε ήπια και μέτριας βαρύτητας νόσο. Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση, ωστόσο δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις δραστηριότητες του. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και για διαστολές του σφηνοειδούς κόλπου. Σκοπός της επέμβασης είναι η επαρκής διαστολή και διάνοιξη του στομίου και η ευχερής απορροή των εκκρίσεων. 

Balloon Sinuplasty

Υπό ενδοσκοπικό έλεγχο εντοπίζεται η είσοδος του μετωπιαίου κόλπου και εισάγεται ο λεπτός καθετήρας. Η ορθή θέση της συσκευής ελέγχεται από τη φωτεινή διαύγαση εντός του μετωπιαίου κόλπου. Στη συνέχεια το μπαλονάκι γεμίζει με φυσιολογικό ορό και καθώς διογκώνεται προκαλεί διαστολή στην οδό απορροής. Οι μαλακοί ιστοί της περιοχής μετατοπίζονται, όπως και τα λεπτά οστά με τα μικρά κατάγματα που προκαλούμε με την πίεση. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 φορές, κατόπιν γίνεται έκπλυση του κόλπου με ορό και ελέγχεται ενδοσκοπικά η βατότητα του στομίου. 

Αξονική Τομογραφία

Για τον σχεδιασμό της επέμβασης βασικό ρόλο έχει η Αξονική Τομογραφία που καταδεικνύει με λεπτομέρεια την έκταση της νόσου και την ιδιαίτερη ανατομία του ασθενή. Οι παραρρίνιοι κόλποι παρουσιάζουν εξαιρετική ποικιλομορφία στη μορφολογία τους, πράγμα που καθιστά κάθε επέμβαση σχεδόν μοναδική. Η Υψηλής Ανάλυσης Αξονική Τομογραφία παρέχει τον “ οδικό χάρτη ” που πρέπει να ακολουθήσει ο χειρουργός ώστε με ασφάλεια να αφαιρέσει την παθολογία και να διανοίξει τα στόμια των παραρρινίων. Τυπικά ευρήματα της χρόνια φλεγμονής είναι η παχυβλεννογονίτιδα, οι πολύποδες και οι οστικές αλλοιώσεις.

Διεγχειριτική Πλοήγηση (Surgical Navigator)

Η πλέον σύγχρονη τεχνολογία αξιοποιείται στη χειρουργική του μετωπιαίου κόλπου. Η Διεγχειρητική Πλοήγηση μας επιτρέπει να ελέγχουμε κάθε στιγμή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τα όρια στα οποία πρέπει να περιοριστεί η επέμβαση. Στη χειρουργική του μετωπιαίου κόλπου η πολυπλοκότητα της ανατομίας και ο περιορισμένος χώρος την καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμη και σε κάποια περιστατικά απολύτως αναγκαία. Με τον τρόπο αποφεύγουμε επιπλοκές και τραυματισμό ευαίσθητων δομών (μεγάλα αγγεία, μάτια, εγκέφαλος) και επιταχύνεται σημαντικά ο χρόνος της επέμβασης. Η χρήση του Navigator είναι επιβεβλημένη όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε δεύτερο ενδοσκοπικό χειρουργείο (Revision FESS) λόγω υποτροπής ή ανεπαρκούς πρώτης επέμβασης. 

Επιπλοκές Ενδοσκοπικής Χειρουργικής 

Σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει ο κίνδυνος των επιπλοκών.  Οι επιπλοκές μετά από FESS μπορεί να είναι σοβαρές ιδιαίτερα σε εκτεταμένους όγκους ή ανατομικές παραλλαγές. Οι επιπλοκές προλαμβάνονται με τον Προ-εγχειρητικό έλεγχο (Αξονική Τομογραφία, Εξετάσεις Αίματος, Ενδοσκόπηση Ρινός), την επιλογή κατάλληλου χειρουργικού εξοπλισμού (Navigator) και την αυστηρή τήρηση των αρχών της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Ο χειρουργός θα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία τόσο για την αποφυγή όσο και την αντιμετώπιση των επιπλοκών εφόσον συμβούν.

Αιμορραγία

Σοβαρή αιμορραγία σπάνια παρατηρείται. Μικρή αιματηρή έκκριση δεν είναι σπάνιο να παρατηρηθεί αμέσως μετά την αφαίρεση του ρινικού πωματισμού. Ο ρινικός επιπωματισμός αφαιρείται 3 με 4 ώρες μετεγχειρητικά από το γιατρό. Πολλές φορές δεν χρησιμοποιείται καθόλου επιπωματισμός. Ήπια ορο-αιματηρή ρινική έκκριση μπορεί υπάρχει κατά το πρώτο 24ωρο και δεν είναι ανησυχητική. 

Επιπλοκές από τα μάτια 

Οι παραρρίνιοι κόλποι χωρίζονται απ’ τον οφθαλμικό κόγχο με ένα λεπτό οστό. Μπορεί να συμβεί το οστό αυτό να διαρραγεί και να έχουμε μικρο-αιμορραγία εντός του κόγχου. Ο χειρουργός οφείλει να αναγνωρίσει την επιπλοκή κατά την διάρκεια του χειρουργείου και να μην προκαλέσει περαιτέρω βλάβη. Στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται αντιμετώπιση και συμβουλεύουμε τον ασθενή να μην φυσά τη μύτη του. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει σοβαρή αιμορραγία εντός του κόγχου που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με κανθοτομή.

Τραύμα στη Βάση του Κρανίου και διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)

Οι παραρρίνιοι κόλποι χωρίζονται απ’ τον εγκέφαλο με ένα οστό που ονομάζεται βάση του κρανίου. Όταν υπάρξει τραύμα κατά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί ροή ΕΝΥ μέσα στη μύτη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το τραύμα επουλώνεται αυτόματα και απαιτείται μόνο μια παράταση της νοσηλείας. Σε εμμένουσα εκροή ΕΝΥ θα απαιτηθεί νέα επέμβαση για την αποκατάσταση της βάσης του κρανίου.

Μετά το Χειρουργείο 

Η Ενδοσκοπική χειρουργική Ρινός είναι γενικά Ανώδυνη επέμβαση. Ο ασθενής δεν είναι απαραίτητο να διανυκτερεύσει στο Νοσοκομείο και συνήθως χρειάζεται να παραμείνει μόνο για μερικές ώρες μετεγχειρητικά. Το εσωτερικό της μύτης δεν πωματίζεται με ρινικά ταμπόν, και η αναπνοή είναι ελεύθερη άμεσα μετά το χειρουργείο. Χορηγείται συνήθως κορτιζόνη για μερικές μέρες μετεγχειρητικά, καθώς και αντιβιοτικά με ρινικές πλύσεις.

Μετά το χειρουργείο θα έχετε ραντεβού με το γιατρό στο Ιατρείο για την παρακολούθηση της επούλωσης. Ο καθαρισμός από βλέννα και κρούστες είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή μόλυνσης και σχηματισμού συμφύσεων. Η επιστροφή στην καθημερινότητά γίνεται μετά από 7 ημέρες. Η αναρρωτική άδεια μετά την επέμβαση είναι συνήθως 2 εβδομάδες. Αν η εργασία σας περιλαμβάνει έκθεση σε σκόνη ή έντονη σωματική κόπωση, ο γιατρός θα σας συστήσει να εξαντλήσετε την άδεια. Για διάστημα 2 έως 3 εβδομάδων ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από έντονες δραστηριότητες και γυμναστική.

Ενδοσκοπική Επέμβαση στη Μύτη το Κόστος

Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Χειρουργείου και του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το νοσοκομείο, τη βαρύτητα της επέμβασης, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. 

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλογής του Ιδιωτικού Νοσοκομείου που θα χειρουργηθεί. 

Η δυνατότητα πραγματοποίησης όλων των Ενδοσκοπικών Επεμβάσεων ως Χειρουργείο Ημέρας ( Χωρίς Διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο ) ασφαλώς ελαττώνει την επιβάρυνση του ασθενή. 

Η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική νάρκωση. Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

Ενδοσκοπική Επέμβαση στη Μύτη και Ιδιωτική Ασφάλεια

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα τις επεμβάσεις για την διόρθωση της Ρινικής Απόφραξης απο Ρινικούς Πολύποδες , τις επεμβάσεις για Υποτροπιάζουσες Πυώδεις Φλεγμονές των Παραρρίνιων Kόλπων ( Ιγμορίτιδα , Μετωπιαία Κολπίτιδα, Σφηνοειδίτιδα και Ηθμοειδίτιδα ) και τις επεμβάσεις Αφαίρεσης Όγκων της Μύτης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται στα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή . 

Καλύπτονται πλήρως από τις Ιδιωτικές Ασφάλειες επεμβάσεις για τη θεραπεία παθήσεων όπως

 • Υποτροπιάζουσες φλεγμονές των Παραρρινίων Κόλπων ( Ιγμορίτιδα, Σφηνοειδίτιδα, Ηθμοειδίτιδα και Μετωπιαία Κολπίτιδα )
 • Ρινικοί Πολύποδες
 • Όγκοι της μύτης
 • Στραβό Ρινικό Διάφραγμα
 • Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών
 • Αποφρακτική Άπνοια
 • Υπερτροφία των των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια )

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!