Λειτουργική Ρινοπλαστική

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Λειτουργική Ρινοπλαστική

Functional Septorhinoplasty

  “ Μια επέμβαση με διττό χαρακτήρα “

Τι είναι η Λειτουργική Ρινοπλαστική και η Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική

Σύγχρονες, Ανώδυνες και Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές με Γρήγορη Ανάρρωση

ΧΩΡΙΣ Γάζες και Ταμπόν στην μύτη , ΧΩΡΙΣ Νοσηλεία (Χειρουργείο Ημέρας)

 • Άριστα Κοσμητικά Αποτελέσματα 
 • Ελεύθερη Αναπνοή 
 • Σύγχρονες Ενδοσκοπικές Τεχνικές 
 • Μοσχεύματα Χόνδρου 
 • Ανακατασκευή ( Reconstruction ) Ρινικής Πυραμίδας

Τα πάντα για την Οργάνωση της επέμβασης και το Κόστος της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

Τι είναι η Λειτουργική Ρινοπλαστική

Η Ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο περίπλοκες αισθητικές επεμβάσεις . Η μύτη είναι μια τρισδιάστατη δομή , μια πυραμίδα που σχηματίζεται από οστά , χόνδρους και δέρμα . Η χειρουργική επέμβαση στη ρινική πυραμίδα και η πραγματοποίηση αλλαγών στα δομικά της στοιχεία μπορεί να επηρεάσει συνολικά το σκελετό της , μεταβάλλοντας όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και τη λειτουργικότητα .

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική αποκαθιστά τη συμμετρία σε τρισδιάστατο επίπεδο και ταυτόχρονα επιτρέπει την ελεύθερη αναπνοή . Μετά την επέμβαση η μύτη του ασθενούς θα πρέπει να φαίνεται φυσική , να είναι όμορφη και να αναπνέει 

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική συνδυάζει όλες τις Αρχές της Αισθητικής Ρινοπλαστικής με μια σειρά από εξειδικευμένες επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν την Ρινική Απόφραξη και άλλα προβλήματα της μύτης σε ένα μόνο χειρουργείο . 

Στην πλέον εξελιγμένη και σύγχρονη μορφή της , η Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική αξιοποιεί όλες τις Αρχές της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ρινός με στόχο την πρόληψη της μετεγχειρητικής ρινικής απόφραξης και την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων της μύτης . 

Τι είναι η Λειτουργική Ρινοπλαστική
Η επέμβαση είναι Χειρουργείο Ημέρας , Δεν απαιτείται νοσηλεία - Διανυκτέρευση 

Η Σύγχρονη Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική εξασφαλίζει άριστα κοσμητικά και λειτουργικά αποτελέσματα , με την ελάχιστη μετεγχειρητική καταπόνηση του ασθενούς

Γιατί Λειτουργική Ρινοπλαστική

Ιστορικά, πολλοί χειρουργοί υπεραπλουστεύουν την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις που ενέχει η Ρινοπλαστική . Στην πραγματικότητα η Ρινοπλαστική και η Revision Ρινοπλαστική συγκαταλέγονται στις πιο δύσκολες τεχνικά, χειρουργικές επεμβάσεις. Για την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων , που σημαίνει να επιτύχουμε ταυτόχρονα σταθερά και μακροχρόνια, κοσμητικά και λειτουργικά αποτελέσματα , απαιτείται υψηλή χειρουργική δεξιότητα και εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Η Σύγχρονη Ενδοσκοπική προσέγγιση είναι πιο ολιστική και περιλαμβάνει αρχικά τη διερεύνηση και την διάγνωση και στη συνέχεια την χειρουργική διόρθωση πολλαπλών προβλημάτων της μύτης . Το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα , Υπερτροφία των Κογχών και η Ανεπάρκεια της Ρινικής Βαλβίδας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί με τα αισθητικά προβλήματα σε μια επέμβαση . 

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική προλαμβάνει σε πολλούς ασθενείς τη Μετεγχειρητική αναπνευστική δυσχέρεια , λόγω στένωσης του ρινικού αεραγωγού 

Ο διττός στόχος της επέμβασης εξασφαλίζεται με την ταυτόχρονη διόρθωση των εξωτερικών ατελειών της μύτης και των εσωτερικών ανατομικών προβλημάτων

Η Ρινοπλαστική στην εποχή μας

H Σύγχρονη Ρινοπλαστική είναι αρκετά διαφορετική από ό,τι πριν μερικά χρόνια . Νέες χειρουργικές τεχνικές και ειδικός εξοπλισμός μας επιτρέπουν να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να αποφύγουμε επιπλοκές 

Η συνολική εμπειρία του ασθενούς απ’ το χειρουργείο έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό . Στον ασθενή δεν τοποθετείται πλέον ο εξαιρετικά επώδυνος ρινικός πωματισμός ( ρινικά ταμπόν ή γάζες ) . Η Ρινοπλαστική είναι χειρουργείο ημέρας ( ασθενής δεν διανυκτερεύει στο νοσοκομείο ) μειώνοντας αρκετά και το κόστος της επέμβασης . Η επέμβαση είναι Ανώδυνη και το χειρουργικό τραύμα είναι περιορισμένο .

Ο υποψήφιος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά ενημερωμένος για την επέμβαση , τις τεχνικές , την ανάρρωση αλλά και τις επιπλοκές . Τόσο από το διαδίκτυο όσο και από τηλεοπτικές εκπομπές έχει αποκτήσει μια σχετική εξοικείωση με την πλαστική χειρουργική . 

Πλεονεκτήματα 
Χωρίς Ρινικό Επιπωματισμό , Δεν τοποθετούνται ρινικά ταμπόν ή γάζες στη μύτη

Στην εποχή των “ selfies “ και του “ instagram “ όλο και περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται και προχωρούν σε αισθητική ρινοπλαστική , με το συνολικό βαθμό ικανοποίησης απ’ το τελικό αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός

Πλεονεκτήματα Σύγχρονης Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

 • Το χειρουργείο είναι Ανώδυνο και διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα
 • Χωρίς Ρινικό Επιπωματισμό , Δεν τοποθετούνται ρινικά ταμπόν ή γάζες στη μύτη
 • Η επέμβαση είναι Χειρουργείο Ημέρας , Δεν απαιτείται νοσηλεία – Διανυκτέρευση 
 • Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο
 • Ανακατασκευή του σκελετού της μύτης με τοποθέτηση ραμμάτων
 • Μόνιμα και Διαχρονικά αποτελέσματα
 • Ελάχιστο τραύμα των φυσιολογικών ιστών
 • Η χρήση Ενδοσκοπίου παρέχει άριστη ορατότητα και πρόσβαση στα δύσκολα σημεία
 • Η επέμβαση έχει Άριστα αποτελέσματα , δεν διαφεύγουν “κρυμμένες” αποκλίσεις 
 • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική με γρήγορη ανάρρωση και επούλωση 
 • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών 

Διάγνωση Λειτουργικών Προβλημάτων 

Ενδοσκοπικός Έλεγχος στο Ιατρείο

Η διάγνωση γίνεται γρήγορα και άμεσα στο Ιατρείο με τον ενδοσκοπικό έλεγχο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας . Η παραδοσιακή παρατήρηση με ρινοσκόπιο δεν θεωρείται επαρκής και δεν συνιστάται . Η ενδοσκόπηση αποκαλύπτει τη Σκολίωση του Ρινικού Διαφράγματος και ειδικά οπίσθιες βλάβες και υψηλές αποκλίσεις που δεν εντοπίζονται με το “ μάτι” . Επιπλέον , με ειδικούς χειρισμούς εξετάζεται η Ρινική Βαλβίδα για πιθανή ανεπάρκεια . Η Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών και η Αλλεργική Ρινίτιδα αξιολογούνται ταυτόχρονα με τον έλεγχο του Διαφράγματος . 

Η ενδοσκόπηση της μύτης , του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη , ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση . Είναι ασφαλής , γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές , διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία . Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD

Διάγνωση Λειτουργικών Προβλημάτων-Ενδοσκοπικός Έλεγχος στο Ιατρείο
Ενδοσκοπικός Έλεγχος στο Ιατρείο

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που προκαλούν ρινική απόφραξη όπως Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός και του Ρινοφάρυγγα , Ρινικοί Πολύποδες και η Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια )

Ο ασθενής , εφόσον το επιθυμεί , μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα . Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης . Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή

“ Μετά το χειρουργείο η μύτη δεν πρέπει να είναι μόνο εναρμονισμένη και συμμετρική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά και να αναπνέει ”

Προβλήματα που επιλύει η Λειτουργική Ρινοπλαστική

Λειτουργικά Προβλήματα

 • Διόρθωση του Σκολιωτικού Ρινικού Διαφράγματος
 • Θεραπεία Υπερτροφίας των Ρινικών Κογχών 
 • Διόρθωση Έσω Ρινικής Βαλβίδας με μοσχεύματα ( Spreader Grafts ) 
 • Θεραπεία Έξω Ρινικής Βαλβίδας με μοσχεύματα  ( Alar Batten Grafts )
 • Αντιμετώπιση σύμπτωσης – collapse – ρουθουνιών στην εισπνοή
 • Αποκατάσταση Κατάγματος Ρινικών Οστών και Διαφράγματος
 • Διόρθωση της απώλειας στήριξης της Στυλίδας με μοσχεύματα  ( Columellar Strut Graft )
 • Αντιμετώπιση Ροχαλητού και Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας
 • Θεραπεία Χρόνιας Ιγμορίτιδας – Παραρινοκολπίτιδας
 • Αφαίρεση Ρινικών Πολυπόδων
 • Αφαίρεση Αδενοειδών Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια )
Προβλήματα που επιλύει η Λειτουργική Ρινοπλαστική
Λειτουργικά Αναπνευστικά Προβλήματα της Μύτης

Αισθητικά Προβλήματα

 • Ύβο ( ή Καμπούρα ) στη Ράχη της Μύτης – Βελτίωση του προφίλ
 • Αισθητικά προβλήματα Κορυφής της Μύτης – Nasal Tip
 • Μεγάλη και Μακριά Μύτη
 • Αποκλίνουσα ( Στραβή ) Μύτη – Ευθειασμός μιας στραβής μύτης 
 • Μακριά Μύτη με Αυξημένη Προβολή –  Nasal Tip Projection
 • Φαρδιά Μύτη και Μεγάλα Ρουθούνια

Περισσότερα για την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Ρινοπλαστική

Τι προηγείται της επέμβασης

Κατά την αρχική συζήτηση και εξέταση λαμβάνεται πάντα ένα λεπτομερές Ιατρικό και ΩΡΛ ιστορικό και γίνεται πλήρης ΩΡΛ εξέταση . Τα αισθητικά προβλήματα εντοπίζονται και αναλύονται και σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο . Ακολουθεί η επεξήγηση στον ασθενή των αλλαγών που θα επιφέρει το χειρουργείο , ώστε να πετύχουμε ένα όμορφο , αρμονικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα . 

Η διαδικασία περιλαμβάνει τον Ενδοσκοπικό Έλεγχο , την Αισθητική Ανάλυση της μύτης και του προσώπου , την επεξήγηση της Χειρουργικής Τεχνικής και τη διασαφήνιση των Στόχων της επέμβασης . Ο προ-εγχειρητικός έλεγχος ολοκληρώνεται πάντα με τη λήψη φωτογραφιών από διάφορες θέσεις . 

Η Χειρουργική Τεχνική

Η Σύγχρονη Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική

Η βελτίωση της ρινικής αναπνοής είναι o πρωταρχικός στόχος λειτουργικής ρινοπλαστικής . Η επέμβαση μπορεί επίσης να διορθώσει μετατραυματικές ή συγγενείς παραμορφώσεις αναδομώντας τη ρινική πυραμίδα ( Nasal Framework Reconstruction) . 

Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική.

Η Ενδοσκοπική Μέθοδος είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε ασθενείς με ιστορικό κατάγματος των οστών της μύτης ή του διαφράγματος ή και προηγούμενες αποτυχημένες πλαστικές , όπου και επιβάλετε η συνολική επανακασκευή της μύτης . Μια σπασμένη μύτη δεν έχει μόνο κοσμητικά προβλήματα , κυρίως υπάρχει πρόβλημα αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω απόφραξης του αεραγωγού . 

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία , ο γιατρός θα σας εξηγήσει αναλυτικά τι περιλαμβάνει η διαδικασία της νάρκωσης και τι συμβαίνει στη αίθουσα του χειρουργείου . 

Η Χειρουργική Τεχνική - Η Σύγχρονη Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική. Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική.
Τομές σε Ανοιχτή και Κλειστή Ρινοπλαστική

Ενδοσκοπικές Τεχνικές στη Ρινοπλαστική 

Η χρήση του Ενδοσκοπίου στην Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική μας επιτρέπει μια σειρά από χειρουργικές τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται πλήρης αποκατάσταση των εσωτερικών δομών της μύτης ( Nasal Framework Reconstruction) . 

 • Η χρήση Ενδοσκοπίου παρέχει άριστη ορατότητα και πρόσβαση σε δύσκολα σημεία
 • Ανακατασκευή του σκελετού μύτης με τοποθέτηση ραμμάτων 
 • Η επέμβαση έχει Άριστα αποτελέσματα , δεν διαφεύγουν “κρυμμένες” αποκλίσεις 
 • Ο χόνδρος του Διαφράγματος επανατοποθετείται και σταθεροποιείται με ραφές  
 • Πρόσβαση Ενδοσκοπικά σε οπίσθιες βλάβες – αποκλίσεις του ρινικού διαφράγματος
 • Εσωτερικές μικρές τομές που περιορίζονται στο σημείο της βλάβης
 • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών ( Διάτρηση , Αιμορραγία , Αιμάτωμα)
 • Τεχνική εκλογής σε περιπτώσεις δεύτερης “ REVISION “ επέμβασης  

Κλειστή Ρινοπλαστική

Η Ρινοπλαστική διακρίνεται γενικά σε κλειστή και ανοιχτή ανάλογα με τη θέση των τομών για τη πρόσβαση στους υποκείμενους χόνδρους και τα οστά.  

Στην Κλειστή Ρινοπλαστική όλες οι χειρουργικές τομές είναι στο εσωτερικό της μύτης και αξιοποιείται στις επεμβάσεις που απαιτείται μικρή ή μέτρια παρέμβαση. Η τεχνική delivery για τη διαμόρφωση της κορυφής της μύτης ( Nasal Tip ) είναι μια αξιόπιστη επιλογή για ήπιες και μέτριου βαθμού ανωμαλίες και γίνεται με Κλειστή Ρινοπλαστική.

Κλειστή Ρινοπλαστική

Ανοιχτή Ρινοπλαστική

Στην Ανοιχτή Ρινοπλαστική, η πρόσβαση στον οστεοχόνδρινο σκελετό της μύτης γίνεται με μια μικρή τομή σχήματος ανάστροφου V στην Στυλίδα. Η τομή μετεγχειρητικά σπάνια είναι ορατή και δεν προκαλεί αισθητικό πρόβλημα. Η τεχνική επιτρέπει στον χειρουργό να έχει άριστη ορατότητα του σκελετού της μύτης και την ευχέρεια για την εκτέλεση λεπτών χειρουργικών χειρισμών. Η Ανοιχτή Ρινοπλαστική αξιοποιείται σε μεγάλες δυσμορφίες της μύτης, όταν χρησιμοποιούνται μοσχεύματα και σε σοβαρές δυσμορφίες του ρινικού διαφράγματος .

Κάταγμα Ρινικών Οστών

Η μύτη είναι το πιο προεξέχον σημείο του προσώπου και εύκολα μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων , τροχαίων ατυχημάτων ή σε περιστατικά ξυλοδαρμού . Το τραύμα μπορεί να επηρεάσει είτε τα ρινικά οστά στο άνω μέρος της μύτης είτε το χόνδρο διαφράγματος στο κάτω μέρος της μύτης . Πολλές φορές το χτύπημα είναι αρκετά δυνατό και διαταράσσει συνολικά τη μύτη προκαλώντας κάταγμα των ρινικών οστών και του διαφράγματος. 

Το κάταγμα εκδηλώνεται με εκχυμώσεις , αιμορραγία και έντονο οίδημα . Η διάγνωση τίθεται συνήθως με την κλινική εξέταση . Τα ρινικά οστά έχουν παρεκτοπιστεί και υπάρχει τυπικός κριγμός στη ψηλάφηση . Το εσωτερικό της μύτης εξετάζεται με ενδοσκόπηση για τον εντοπισμό αιματώματος ή κατάγματος του διαφράγματος . 

Η αποκατάσταση της παρεκτοπισμένης ρινικής πυραμίδας κατά την πρώτη εβδομάδα μπορεί να γίνει με απλή ανάταξη υπό τοπική αναισθησία . Αν υπάρχει και εσωτερικό αιμάτωμα αυτό θα πρέπει να παροχετευτεί υπό ενδοσκοπικό έλεγχο .  

Εάν το κάταγμα των ρινικών οστών ή του χόνδρου επουλωθεί και η μύτη είναι παραμορφωμένη τότε απαιτείται Ρινοπλαστική για να διορθωθεί το σχήμα αλλά και η ρινική αναπνοή .

Κάταγμα Ρινικών Οστών Ρινοπλαστική και Κάταγμα Μυτης

Ρινοπλαστική και Κάταγμα Ρινός 

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική έχει απόλυτη ένδειξη σε ασθενείς με σπασμένη μύτη . Η επέμβαση έχει στόχο τόσο την αισθητική αποκατάσταση όσο και την διόρθωση των εσωτερικών τραυμάτων της μύτης . Συνήθως χρειάζεται ευθειασμός των παρεκτοπισμένων ρινικών οστών και η αποκαττάσταση συμμετρίας στο πρόσωπο . 

Η ενδοσκοπική τεχνική έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην  αποκατάσταση του σπασμένου διαφράγματος και την επανακατασκευή του σε ευθεία θέση για την βελτίωση της αναπνοής . Η επέμβαση εκλογής είναι η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική . 

Ταυτόχρονα συχνά απαιτείται  τοποθέτηση μοσχευμάτων για την στήριξη περιοχών που εμφανίζουν αδυναμίες μετά το κάταγμα , όπως η περιοχή της Στυλίδας και η περιοχή της Έσω και της Έξω Ρινικής Βαλβίδας .Τα μοσχεύματα μπορούν να αξιοποιηθούν και για τον ευθειασμό της ρινικής πυραμίδας στο κατώτερο χόνδρινο τμήμα της , όταν υπάρχει σοβαρό τραύμα και μεγάλη παρεκτόπιση στο διάφραγμα . Τα μοσχεύματα παρέχουν στήριξη και σταθερότητα στην αναδομημένη Ρινική Πυραμίδα και εξασφαλίζουν μακροχρόνια αναλλοίωτα αποτελέσματα . 

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική προλαμβάνει τα Αναπνευστικά Προβλήματα

Στην παραδοσιακή ρινοπλαστική , βασικός στόχος της επέμβασης είναι να έχουμε μια όμορφη αισθητικά, μικρή και λεπτή μύτη. Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει, πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το λειτουργικό αποτέλεσμα της επέμβασης είναι φτωχό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει μετεγχειρητικά σοβαρή δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής . 

Ιστορικά, πολλοί χειρουργοί υπεραπλουστεύουν την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις που ενέχει η Ρινοπλαστική . Στην πραγματικότητα η Ρινοπλαστική και η Revision Ρινοπλαστική συγκαταλέγονται στις πιο δύσκολες τεχνικά, χειρουργικές επεμβάσεις. Για την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων , που σημαίνει να επιτύχουμε ταυτόχρονα σταθερά και μακροχρόνια, κοσμητικά και λειτουργικά αποτελέσματα , απαιτείται υψηλή χειρουργική δεξιότητα και εξατομικευμένη προσέγγιση. 

“ Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν “

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική προλαμβάνει τα Μετεγχειρητικά Αναπνευστικά Προβλήματα

Πολλοί ασθενείς που ενδιαφέρονται για Ρινοπλαστική προκειμένου να αφαιρεθεί ο ύβος  ( καμπούρα )  κατά μήκος της ράχης της μύτης , συχνά ενημερώνονται λανθασμένα ότι η επέμβαση είναι μια  “ απλή “ διαδικασία . 

Στην πραγματικότητα, η Ρινοπλαστική που περιλαμβάνει την απομάκρυνση του ύβου απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, αφού συχνά παρατηρείται μετεγχειρητικά κατάρρευση της περιοχής της έσω ρινικής βαλβίδας και εμφάνιση αναπνευστικής δυσχέρειας που δεν προϋπήρχε . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε επέμβαση που περιλαμβάνει το μεσαίο τρίτο μύτης μεταβάλλει σημαντικά την αναπνευστική της λειτουργία. 

Τα μετεγχειρητικά αυτά προβλήματα στην εποχή μας αφ’ ενός μπορούν να διαγνωστούν προ-εγχειρητικά με τον ενδοσκοπικό έλεγχο και ειδικές δοκιμασίες και αφετέρου να διορθωθούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όταν επιλεχθεί η Λειτουργική Ρινοπλαστική . 

Μοσχεύματα Χόνδρου στη Ρινοπλαστική

Γενικά ως μόσχευμα περιγράφεται κάθε ιστός που αφαιρείται από το σώμα για να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός για την διόρθωση μιας συγκεκριμένης πάθησης. Τα μοσχεύματα χόνδρου είναι είναι το συχνότερο μόσχευμα στη Ρινοπλαστική και εξυπηρετούν είτε Λειτουργικούς είτε Αισθητικούς – Κοσμητικούς λόγους . 

Στη Λειτουργική Ρινοπλαστική τμήματα χόνδρου αφού διαμορφωθούν κατάλληλα , τοποθετούνται στη μύτη για να στηρίξουν και να ενισχύσουν διάφορα σημεία της ρινικής πυραμίδας . Τα μοσχεύματα χόνδρου συνήθως προέρχονται από το διάφραγμα και σπανιότερα από το αυτί ή τα πλευρά .  

Spreader Grafts

Τα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται μεταξύ των άνω πλευρικών χόνδρων και του διαφράγματος . Είναι εξαιρετικά χρήσιμα για μια σειρά από λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους . Συχνότερα τοποθετούνται για την διόρθωση της ανεπάρκειας της Έσω Ρινικής Βαλβίδας ή την πρόληψη μετεγχειρητικής ανεπάρκειας μετά από μειωτική Ρινοπλαστική . Επιπλέον , σε περιπτώσεις έντονα αποκλίνουσας μύτης χρησιμοποιούνται για τον ευθειασμό της ράχης της μύτης και τη σταθεροποίηση του διαφράγματος . Επίσης σε ρινοπλαστική που θέλουμε επιμήκυνση μιας κοντής μύτης τα μοσχεύματα μας βοηθούν να προσδώσουμε το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος . 

Spreader Grafts Μοσχεύματα Χόνδρου
Spreader Grafts

Alar Βatten Grafts

Τα μοσχεύματα αυτά διορθώνουν την ανεπάρκεια της εξωτερικής ρινικής βαλβίδας , όταν υπάρχει τυπικά εισολκή των ρουθουνιών κατά την εισπνοή . Τα μοσχεύματα τοποθετούνται στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης και σταθεροποιούνται με ειδικά ράμματα με τους χόνδρους της μύτης . Τα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται με Ανοιχτή Ρινοπλαστική για την καλύτερη επιλογή της ακριβούς θέσης και την εξασφάλιση άριστου κοσμητικού αποτελέσματος . 

Alar Βatten Grafts
Σπασμενη Μυτη
Alar Βatten Grafts

Columellar Strut Graft

Πρόκειται ένα μόσχευμα χόνδρου που τοποθετείται κάθετα στη στυλίδα ανάμεσα στους κάτω πλευρικούς χόνδρους . Το μόσχευμα πρωτίστως παρέχει υποστήριξη στην Κορυφή της Μύτης ( Nasal Tip ) . Μπορεί να τοποθετηθεί με ανοιχτή ρινοπλαστική ή και με τη κλειστή μέθοδο . Η ακριβής θέση τοποθέτησης , το μέγεθος και το σχήμα μπορούν να επηρεάσουν την στροφή ( Rotation ) και την προβολή (Projection ) της κορυφής της μύτης

Columellar Strut Graft
Στραβη Μυτη
Columellar Strut Graft

Ρινοπλαστική και διόρθωση Στραβού Ρινικού Διαφράγματος

Στη σύγχρονη εποχή η επέμβαση εκλογής για την Ριζική και Μόνιμη αντιμετώπιση της σκολίωσης του διαφράγματος είναι η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική  ( Endoscopic Septoplasty ) . Ο τρόπος που γίνεται η επέμβαση έχει πολλά  Πλεονεκτήματα αλλά και εντελώς διαφορετική Φιλοσοφία στην αντιμετώπιση μιας απόκλισης , σε σχέση με τη παραδοσιακή επέμβαση .  Η επέμβαση γίνεται υπό Γενική Νάρκωση και ακολουθεί τις Αρχές της Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής ( Minimally Invasive Surgery ) . Πραγματοποιείται με υπό Ενδοσκοπικό έλεγχο με προβολή του χειρουργικού πεδίου σε οθόνη HD και ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής . 

Περισσότερες Πληροφορίες για την

Ρινοπλαστική και θεραπεία Υπερτροφίας Κογχών 

Η Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών και τις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις κογχοτομής του παρελθόντος.  

Στόχος της επέμβασης είναι η Μόνιμη και Ριζική συρρίκνωση – των κατά τα άλλα χρήσιμων αυτών ανατομικών δομών – αφήνοντας ανέπαφο τον βλεννογόνο τους . Η διατήρηση του βλεννογόνου είναι ύψιστης σημασίας για την αίσθηση ευχάριστης αναπνοής . 

Υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπίου αφαιρείται το μικρό οστό που στηρίζει την κόγχη με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής και μαζί ο υποβλεννογόνιος  ( στυτικός )  ιστός με ειδικό μηχάνημα  Shaver .  

Περισσότερες Πληροφορίες για την

Ρινοπλαστική και θεραπεία Ροχαλητού – Άπνοιας

Η Ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις Φαρυγγοπλαστικής ( LASER Pharyngoplasty ,  Expansion Sphincter Pharyngoplasty ) για την θεραπεία για τη θεραπεία του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας . Για την αντιμετώπιση του Ροχαλητού , η Ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις με Ραδιοσυχνότητες . Πρόκειται για μια ήπια χειρουργική παρέμβαση και μπορούν να εφαρμοστούν στη μαλακή υπερώα και τη βάση της γλώσσας . Κατά το χειρουργείο Ρινοπλαστικής μπορεί να γίνει επίσης Ενδοσκοπική Μελέτη του ροχαλητού και της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου ( Drug Induced Sleep Endoscopy – DISE ) . Η DISE γίνεται στην αίθουσα του χειρουργείου με χορήγηση καταστολής πριν την γενική νάρκωση . Πρόκειται για εξέταση με εξαιρετικά υψηλή διαγνωστική αξία αφού επιτρέπει άμεσο έλεγχο του αεραγωγού υπό πραγματικές – σχεδόν – συνθήκες . Είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μερικά λεπτά .

Περισσότερες Πληροφορίες για την

Ρινοπλαστική και Ανεπάρκεια Ρινικής Βαλβίδας

Η ανεπάρκεια της Ρινικής Βαλβίδας προκαλεί ρινική απόφραξη και ένα δυσάρεστο αίσθημα πίεσης κατά την εισπνοή . Ο ασθενής συνήθως ρουθουνίζει έντονα και φυσάει συχνά τη μύτη , σε μια προσπάθεια να απαλλαχθεί απ το αίσθημα πίεσης και απόφραξης . 

Πολλοί ασθενείς έχουν ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στο Ρινικό Διάφραγμα χωρίς βελτίωση της αναπνοής . Σε άλλους ασθενείς εμφανίζεται μετά από επέμβαση Ρινοπλαστικής και πρόκληση ανεπάρκειας στην περιοχή που δεν προϋπήρχε . 

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με Ρινοπλαστική και μοσχεύματα για τη στήριξη της περιοχής της Έσω ή της Έξω Ρινικής Βαλβίδας . 

Περισσότερες Πληροφορίες για την

Ρινοπλαστική και Κρεατάκια

Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή

Τα κρεατάκια είναι από τις πιο συχνές αιτίες Ρινικής Αποφραξης και Ροχαλητού . 

Η Ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με την πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης των Αδενοειδών . Η Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή αξιοποιεί όλη τη τεχνολογική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης των τελευταίων ετών . 

Με τη χρήση Άκαμπτων Ενδοσκοπίων ( 0 , 30 και 70 μοιρών ) και την προβολή σε οθόνη Υψηλής Ανάλυση HD επιτρέπεται η άμεση παρατήρηση του συνολικού όγκου των αδενοειδών και κατ‘ επέκταση η πλήρης αφαίρεση του . Η αφαίρεση των αδενοειδών γίνεται αναίμακτα και διαρκεί ελάχιστα λεπτά με χρήση Μονοπολικής Διαθερμίας – Αναρρόφησης , Coblation ή με τη χρήση Shaver .

Περισσότερες Πληροφορίες για την

Ρινοπλαστική και Θεραπεία Χρόνιας Ιγμορίτιδας με ή χωρίς Ρινικούς Πολύποδες

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων – FESS είναι η σύγχρονη προσέγγιση για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα, ιγμορίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες. Το χειρουργείο είναι ελάχιστα επεμβατικό και ανώδυνο μετεγχειρητικά. Οι κύριες ενδείξεις είναι η Χρόνια Ρινοκολπίτιδα – Ιγμορίτιδα , oι Ρινικοί Πολύποδες και οι πολλαπλές υποτροπές της Οξείας Ρινοκολπίτιδας – Ιγμορίτιδας. 

H  FESS  δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των παραρρίνιων κόλπων. Η επέμβαση αποκαθιστά τον εξαερισμό και την απομάκρυνση των εκκρίσεων μέσω των φυσιολογικών οδών ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ανέπαφο τον υγιή βλεννογόνο . 

Η ενδοσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται επίσης στην αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας Ρινορραγίας, για την αφαίρεση όγκων, στη διάνοιξη του ρινοδακρυικού πόρου και στην παροχέτευση αποστημάτων του οφθαλμικού κόγχου.

Περισσότερα για την Ενδοσκοπική Χειρουργική

Λειτουργική Ρινοπλαστική και Διορθωτική “ Revision “ Ρινοπλαστική  

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική έχει βασική ένδειξη σε περιπτώσεις πλαστικής που το αισθητικό αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τον ασθενή ή υπάρχει μετά την επέμβαση αναπνευστικό πρόβλημα . 

Ασθενείς δυσαρεστημένοι με την εμφάνιση της μύτης μετά από ρινοπλαστική έχουν την  επιλογή της αναθεωρητικής επέμβασης . Συνήθως το χειρουργείο είναι περιορισμένο και εντοπισμένο στην ατέλεια που δεν διορθώθηκε . 

Η δυσκολία στην αναπνοή μετά από Ρινοπλαστική προέρχεται συνήθως από τη δημιουργία μιας μικρής μύτης και επιδεινώνεται από το σκολιωτικό διάφραγμα και την υπερτροφία των κογχών . Αποτυχημένη θεωρείται επίσης μια Ρινοπλαστική που προκάλεσε ανεπάρκεια της Ρινικής Βαλβίδας και Ρινική Απόφραξη . Για την επιδιόρθωση απαιτείται Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική και Κογχοπλαστική , ενώ συχνά χρησιμοποιούμε Μοσχεύματα Χόνδρου ή και άλλα ειδικά υλικά .

Περισσότερα για την

Μετά τη Ρινοπλαστική

Ανάρρωση μετά από Ρινοπλαστική

Η Σύγχρονη Ρινοπλαστική είναι Χειρουργείο Ημέρας , ΔΕΝ απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και ο ασθενής εξέρχεται μερικές ώρες μετά την επέμβαση . Με την αξιοποίηση της Ενδοσκοπικής Τεχνικής στη Ρινοπλαστική , ΔΕΝ τοποθετείται ο εξαιρετικά επώδυνος ρινικός πωματισμός ( γάζες στη μύτη ) . Ο γιατρός τοποθετεί ένα μικρό νάρθηκα εξωτερικά στη ράχη της μύτης που συγκρατεί τη μύτη και αφαιρείται από το γιατρό σε 5 με 7 μέρες . 

Μετά την επέμβαση θα έχετε συχνά ραντεβού με το γιατρό για παρακολούθηση της επούλωσης και καθαρισμούς του εσωτερικού της μύτης . Η μετεγχειρητική συχνή εξέταση της μύτης είναι ύψιστης σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών και την επιβεβαίωση της ομαλής πορείας του ασθενούς

Η Ρινοπλαστική είναι ανώδυνη επέμβαση και σπάνια ο ασθενής έχει την ανάγκη να λάβει παυσίπονα . Η συνήθης αγωγή περιλαμβάνει αντιβιοτικά , αποσυμφορητικά και ρινικές πλύσεις . Η μύτη παρουσιάζει μικρή συμφόρηση για 2 με 3 μέρες και ήπια οροαιματηρή έκκριση . 

Ανάρρωση μετά από Ρινοπλαστική

Το οίδημα και οι εκχυμώσεις απορροφούνται σταδιακά σε διάστημα μερικών ημερών . Συνιστάται ο ασθενής να κοιμάται με το κεφάλι ψηλά και η χρήση παγοκύστης . 

Η αναρρωτική άδεια που χορηγείται είναι 2 εβδομάδες , ωστόσο αν υπάρχει η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ενδεχομένως να μην χρειαστείτε καθόλου αναρρωτική . Συνιστάται ο ασθενής να απέχει από έντονη άσκηση για 3 εβδομάδες και να μην φοράει γυαλιά για 1 μήνα .

Σε περίπτωση ακόμα και ήπιας κάκωσης στη μύτη μετά την επέμβαση πρέπει να εξεταστείτε άμεσα από το γιατρό 

ΚΟΣΤΟΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Κόστος Χειρουργικών Επεμβάσεων

Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τη βαρύτητα του χειρουργείου, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. 

Κόστος Ρινοπλαστικής 

Η Ρινοπλαστική από άποψη βαρύτητας θεωρείται Μεγάλη επέμβαση και σε κάποιες περιπτώσεις Βαρεία επέμβαση. Ανάλογα με την έκταση του χειρουργείου και τις υποπεριοχές της μύτης που θα χρειαστούν παρέμβαση, η διάρκεια του χειρουργείου, που συνήθως είναι 2 ώρες, μπορεί να φτάσει και τις 3 με 4 ώρες.

Επίσης, σε περιπτώσεις με μεγάλη παραμόρφωση της μύτης (πχ από προηγούμενο χειρουργείο ή κάκωση) απαιτείται εξαιρετικά μεγάλη παρέμβαση με χρήση μοσχευμάτων χόνδρου απ’ το αυτί ή χρήση πλευρικού χόνδρου και εφαρμογή πολύπλοκων τεχνικών ανακατασκευής της μύτης (Nasal Reconstruction). Η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική νάρκωση.

Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

Το κόστος του Νοσοκομείου παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις και μπορεί να επηρεάσει τη τελική τιμή μιας Ρινοπλαστικής σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα έξοδα περιλαμβάνουν τον προ-εγχειρητικό έλεγχο (καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις), τα έξοδα του χειρουργείου, τα ειδικά υλικά και τη νοσηλεία. Το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο όταν ο υποψήφιος μένει στο νοσοκομείο για μία ή δύο διανυκτερεύσεις και τον τύπο του δωματίου που επιλέγει.

Η τελική τιμή της Ρινοπλαστικής θα καθοριστεί με λεπτομέρειες κατά την επίσκεψη. Κάθε υποψήφιος είναι μια μοναδική περίπτωση και θα χρειαστεί μια μοναδική Ρινοπλαστική. H επέμβαση εξατομικεύεται, προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της μύτης και του προσώπου και επομένως και το κόστος παρουσιάζει ανάλογες διακυμάνσεις. Η επιλογή του νοσοκομείου θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο. Το κόστος του χειρουργείου και της νοσηλείας μπορεί να είναι ακόμα και 3 φορές μεγαλύτερο ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του κάθε νοσοκομείου. Υπερβολικές τιμές είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω θα πρέπει γενικά να θεωρούνται ύποπτες. 

Η Σύγχρονη Ρινοπλαστική είναι Χειρουργείο Ημέρας και δεν απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, ελαχιστοποιώντας το κόστος νοσηλείας

Ρινοπλαστική και Ιδιωτική Ασφάλεια

Οι ιδιωτικές ασφάλειες γενικά δεν καλύπτουν τις αισθητικές επεμβάσεις, πλην περιπτώσεων που υπάρχει αποδεδειγμένα ιστορικό κάκωσης και παραμόρφωσης. Τυπικό παράδειγμα είναι το ρινικό τραύμα με κάταγμα των ρινικών οστών μετά από τροχαίο ατύχημα, που προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια. Όταν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το ιστορικό (αξονική τομογραφία, έγγραφα νοσηλείας κτλ) οι περισσότερες ασφαλιστικές θα καλύψουν τα έξοδα της επέμβασης. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα τις επεμβάσεις για την διόρθωση της ρινικής απόφραξης. Οι επεμβάσεις για παθήσεις όπως το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα, η Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών ή των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων και οι Ρινικοί Πολύποδες μπορούν να συνδυαστούν με τη Ρινοπλαστική (Λειτουργική Ρινοπλαστική) και μέρος του κόστους να καλυφθεί από την ιδιωτική ασφάλεια του ασθενή. 

Στη Λειτουργική Ρινοπλαστική το κόστος που αφορά στην Διαφραγματοπλαστική και στην Κογχοπλαστική καλύπτεται από την Ιδιωτική Ασφάλεια του ασθενούς

Ασθενείς που πάσχουν από ρινική απόφραξη λόγω προβλημάτων της μύτης τα οποία διορθώνονται μόνο με Ρινοπλαστική (πχ σε ανεπάρκεια της έσω ή έξω ρινικής βαλβίδας) δικαιούνται πλήρους κάλυψης απ’ την ιδιωτική τους ασφάλεια.

Περισσότερες Πληροφορίες για την Ρινοπλαστική

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!