Χειρουργικές Επεμβάσεις με Coblation

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Χειρουργικές Επεμβάσεις με Coblation

 • Αμυγδαλεκτομή – Αδενοειδεκτομή
 • Αφαίρεση Γλωσσικής Αμυγδαλής 
 • Επεμβάσεις με Coblation Μύτης
 • Coblation για Ροχαλητό – Άπνοια

Τι είναι το Coblation

Το όνομα της τεχνικής προσδιορίζει τα χειρουργικά χαρακτηριστικά της. Το πρόθεμα  “Co-“ προέρχεται από τη λέξη ” Controlled ” δηλαδή Ελεγχόμενη και το πρόθεμα “-blation” από τη λέξη  ” Ablation “ που σημαίνει Εξάχνωση ή Αφαίρεση. Το αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογικά χειρουργική τεχνική για Ελεγχόμενη Εξάχνωση των ιστών 

Η τεχνολογία Coblation χρησιμοποιεί ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων και φυσιολογικό ορό για να δημιουργήσει ένα Ενεργό Πεδίο Πλάσματος (Active Plasma Field). Το πεδίο πλάσματος διατηρεί σχετικά χαμηλή θερμοκρασία καθώς αφαιρεί με ακρίβεια τον ιστό – στόχο ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Η ικανότητα του πεδίου πλάσματος να διατηρείται σε χαμηλές εξασφαλίζει ελάχιστη θερμική βλάβη στους πέριξ υγιείς ιστούς (Ελάχιστη Ζώνη Νέκρωσης)  

Η θερμοκρασία λειτουργίας του Πεδίο Πλάσματος είναι μεταξύ 40 και 60° βαθμών Κελσίου, αρκετά χαμηλότερα από την θερμοκρασία της Ηλεκτρο-καυτηρίασης (περίπου 400-600 ° βαθμοί Κελσίου). Η ιδιότητα αυτή επιτρέπει ανώδυνες επεμβάσεις και επιταχύνει το χρόνο επούλωσης 

 Πλεονεκτήματα της Τεχνολογίας Coblation 

 • Αναίμακτη Χειρουργική-Εξάχνωση ιστού με ταυτόχρονη Αιμόσταση
 • Ταχύτερες και Απλούστερες Επεμβάσεις με Άριστα Αποτελέσματα
 • Απόλυτος Έλεγχος του βάθους της τομής 
 • Ανώδυνες Επεμβάσεις  –  Ελάχιστο μετεγχειρητικό οίδημα
 • Ελάχιστη βλάβη και τραύμα σε φυσιολογικούς ιστούς
 • Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική – Γρήγορη επούλωση χειρουργικού τραύματος
 • Συνδυασμός με Ενδοσκοπικές Τεχνικές 
 • Ελάχιστες έως Καθόλου Επιπλοκές
 • Απόλυτα Ασφαλής για ηλικιωμένους ασθενείς
 • Προβλέψιμη και σταθερά επαναλήψιμη αλληλεπίδραση Coblation και ιστού

Εφαρμογές του Coblation στην ΩΡΛ Χειρουργική

Αμυγδαλεκτομή και Αδενοειδεκτομή Αναίμακτα με Coblation

Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος Αφαίρεση των Αμυγδαλών και των Αδενοειδών είναι με τη χρήση Coblation. Η επέμβαση είναι Αναίμακτη και Ταχύτατη. Γίνεται με Γενική Νάρκωση, ωστόσο ο καθαρός χειρουργικός χρόνος δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά για τις αμυγδαλές και τα 10 λεπτά για τα “ κρετάκια “. Η επέμβαση είναι Χειρουργείο Ημέρας, χωρίς να απαιτείται Νοσηλεία. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες μετά την επέμβαση και μετά μπορεί να πάει στο σπίτι. 

Η αφαίρεση των Αδενοειδών με Coblation γίνεται Ενδοσκοπικά. Η ενδοσκόπηση επιτρέπει άμεσο έλεγχο του χειρουργικού πεδίου, πλήρη αφαίρεση όλου του όγκου των αδενοειδών και αποφυγή επιπλοκών.

Το Coblation σε σχέση με άλλες μεθόδους Αμυγδαλεκτομής και Αδενοειδεκτομής θεωρείται η λιγότερο επώδυνη. Λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και προκαλεί ελάχιστο θερμικό τραύμα στου υγιείς ιστούς. Το μετεγχειρητικό οίδημα είναι ελάχιστο και η επούλωση πιο γρήγορη. Ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτικά και παυσίπονα μετεγχειρητικά. 

Περισσότερα

Χειρουργική Coblation της Βάσης της Γλώσσας

Αφαίρεση Γλωσσικής Αμυγδαλής για Ροχαλητό – Άπνοια

Η Τεχνική με Coblation εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση του Ροχαλητού και της Άπνοιας. Η διόγκωση στο πίσω μέρος της γλώσσας είναι συχνή αιτία απόφραξης και συνήθως οφείλεται σε Υπερτροφία της Γλωσσικής Αμυγδαλής. Η απόφραξη προκαλεί σοβαρή διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο που δεν διορθώνεται με τις συνήθεις επεμβάσεις στην υπερώα και τη μύτη. Οι ασθενείς πάσχουν από σοβαρού βαθμού αποφρακτική άπνοια και είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τη μάσκα CPAP. 

Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν στόχο την ελάττωση του όγκου της γλώσσας και την απελευθέρωση του αεραγωγού. Οι ασθενείς – υποψήφιοι για επέμβαση επιλέγονται με αυστηρά προεγχειρητικά και μετά από ενδελεχή ενδοσκοπικό έλεγχο του αεραγωγού. Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε Ενδοσκόπηση στο Ύπνο (Sleep Endoscopy) για την αξιολόγηση της βαρύτητας της υπερτροφίας της γλώσσας και του βαθμού απόφραξης.  

Το Coblation είναι η πλέον σύγχρονη χειρουργική επέμβαση για ριζική λύση του προβλήματος και βελτίωση της άπνοιας. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και το μετεγχειρητικό οίδημα σχετικά περιορισμένο. Το χειρουργείο γίνεται με χρήση Ενδοσκοπίου και η εικόνα μεταφέρεται σε οθόνη υψηλής ανάλυσης. Το Coblation επιτρέπει ελεγχόμενη εξάχνωση του λεμφικού ιστού που σχηματίζει τη γλωσσική αμυγδαλή. 

Ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και λαμβάνει αντιβιοτικά και παυσίπονα μετεγχειρητικά . Μετά την επέμβαση ο ασθενής ακολουθεί διαιτολόγιο με μαλακές και κρύες τροφές για 7 έως 10 μέρες . Η δυσκολία στην κατάποση και πόνος στο λαιμό είναι οι βασικές ενοχλήσεις και επιμένουν για διάστημα 2 εβδομάδων . To Coblation είναι συγκριτικά η πλέον ατραυματική χειρουργική τεχνική , με τον λιγότερο πόνο και οίδημα μετεγχειρητικά . Η πιο σοβαρή επιπλοκή της επέμβασης είναι η αιμορραγία . Ο ασθενείς λαμβάνει σαφείς οδηγίες για την πρόληψη της αιμορραγίας

Περισσότερα για το

Coblation Υπερώιο-Στάφυλο-Φαρυγγοπλαστική

Το Ροχαλητό και η Άπνοια από πρόπτωση της μαλακής υπερώας, της σταφυλής και των μαλακών μορίων του φάρυγγα αντιμετωπίζεται δραστικά με την εφαρμογή Coblation. Η επέμβαση ανάλογα με τη βλάβη διαβαθμίζεται από απλή υποβλεννογόνια καυτηρίαση της Υπερώας μέχρι επιθετική αφαίρεση του πλεονάζοντος ιστού που συνδυάζεται με Σταφυλοπλαστική και Αμυγδαλεκτομή. 

Η τεχνική είναι Αναίμακτη, Ατραυματική και υψηλής ακρίβειας. Το θερμικό τραύμα των υγιών ιστών είναι ελάχιστο και κατ’ επέκταση το μετεγχειρητικό οίδημα και ο πόνος. 

Η επέμβαση υποβλεννογόνιου καυτηριασμού μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και αντιμετωπίζει το ροχαλητό από από την χαλάρωση της υπερώας και της σταφυλής. Η επούλωση είναι ταχύτατη και γενικά καλώ ανεκτή. 

Για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών περιστατικών Ροχαλητού και Άπνοιας το χειρουργείο γίνεται με Γενική Αναισθησία. Ανάλογα με την εντόπιση του προβλήματος η επέμβαση εξατομικεύεται και προσαρμόζεται στην ιδιαίτερη ανατομία κάθε ασθενή. Συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο (Χειρουργείο Ημέρας) και ο ασθενής λαμβάνει παυσίπονα και αντιβιοτικά για μια εβδομάδα. 

Περισσότερα για το

Επεμβάσεις με Coblation στη Μύτη

 • Coblation Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική 
 • Coblation Πολυποδεκτομή 
 • Coblation Αφαίρεση όγκων της μύτης 
 • Coblation θεραπεία Αιμορραγίας από τη μύτη

Οι ενδείξεις του Coblation στη μύτη περιλαμβάνουν τη μείωση του όγκου των ρινικών κογχών (Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική), την αφαίρεση Ρινικών Πολυπόδων (Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή), την αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων όγκων της μύτης και την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας ρινορραγίας και ειδικα σε ασθενείς με Κληρονομική Αιμορραγική Τελαγγειεκτασία (Hereditary Hemorrhagic Telangiectasia  –  ΗΗΤ, Osler Weber Rendu Disease). 

Η τεχνολογία Coblation μας δίνει τη δυνατότητα Αναίμακτης Χειρουργικής στη μύτη και δεν απαιτείται τοποθέτηση ρινικού επιπωματισμού (γάζες στη μύτη). Ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης και τις προτιμήσεις του ασθενούς μπορούν να διενεργηθούν με τοπική ή γενική νάρκωση. 

Περισσότερα για τις Επεμβάσεις Ρινός

Επεμβάσεις με Coblation Λάρυγγα – Φάρυγγα

Το Coblation μπορεί να αξιοποιηθεί στην αφαίρεση καλοήθων βλαβών του Λάρυγγα και των Φωνητικών Χορδών. Η Ενδοσκοπική Χειρουργική του Λάρυγγα μας επιτρέπει ταχύτατες και αναίμακτες επεμβάσεις, με άριστα αποτελέσματα.

Πολύποδες και Κομβία των Φωνητικών Χορδών, Κοκκιώματα, Κύστεις, Αιμαγγειώματα και Θηλωματώδεις Όγκοι αφαιρούνται σε ελάχιστο χρόνο. Η θερμική βλάβη στον υγιή ιστό είναι μηδαμινή και η επούλωση ταχύτατη . Η επέμβαση είναι χειρουργείο ημέρας και η επιστροφή στην καθημερινότητα άμεση. 

Το Coblation έχει ένδειξη σε στενώσεις του αεραγωγού. Αντιμετωπίζει με επιτυχία Συμφύσεις των Φωνητικών Χορδών (Glottic Webs), Υπογλωττιδικές Στενώσεις και Στενώσεις της Τραχείας. Σε αμφοτερόπλευρη παράλυση των φωνητικών χορδών και δύσπνοια η διενέργεια Οπίσθιας Χορδοτομής μπορεί να γίνει με επιτυχία με Coblation.

Καλοήθεις και Κακοήθεις Όγκοι του Φάρυγγα και του Λάρυγγα μπορούν να αφαιρεθούν με επιτυχία με Coblation. Η τεχνική προσφέρει άριστα ογκολογικά αποτελέσματα και υψηλή ακρίβεια εκτομής. Οι επεμβάσεις είναι αναίμακτες και η αποκατάσταση γρήγορη. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης ο ασθενής μπορεί να επιστρέωει την ίδια μέρα στο σπίτι ή να παραμείνει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο. 

Όλες οι επεμβάσεις στο Λάρυγγα γίνονται με Γενική Νάρκωση 

Περισσότερα για τις 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!