Ιγμορίτιδα Συμπτώματα , Επιπλοκές και Θεραπεία με Ενδοσκοπική Χειρουργική

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ιγμορίτιδα Συμπτώματα , Επιπλοκές και Θεραπεία με Ενδοσκοπική Χειρουργική

Functional Endoscopic Sinus Surgery – FESS

Τι είναι η Ιγμορίτιδα , Συμπτώματα και Επιπλοκές

Ριζική θεραπεία Χρόνιας Ιγμορίτιδας και Ρινοκολπίτιδας με Ρινικούς Πολύποδες

Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Χειρουργική με Γρήγορη Ανάρρωση

ΧΩΡΙΣ Νοσηλεία ( Χειρουργείο Ημέρας ) ΧΩΡΙΣ Γάζες και Ταμπόν στη Μύτη

Τα πάντα για την Οργάνωση και το Κόστος της Ενδοσκοπικής Επέμβασης

Παραρρίνιοι Κόλποι και Ιγμόρειο

Οι Παραρρίνιοι Κόλποι είναι κοιλότητες με αέρα μέσα στα οστά του προσώπου και του κρανίου. Σχηματίζουν ένα πολυσύνθετο δίκτυο κοιλοτήτων και πόρων που συνδέονται και αερίζονται μέσω της ρινικής κοιλότητας. Έχουμε 4 ζεύγη παραρρίνιων κόλπων, το ιγμόρειο που βρίσκεται κάτω απ’ τα μάτια, ο μετωπιαίος κόλπος πάνω απ’ τα μάτια, οι ηθμοειδείς κυψέλες στα πλάγια της μύτης και ο σφηνοειδής κόλπος στη βάση του κρανίου. Η λειτουργία τους δεν είναι απόλυτα γνωστή, ενδέχεται να υπάρχουν για να κάνουν το κεφάλι πιο ελαφρύ ή για να προστατεύουν τον εγκέφαλο από μια πρόσθια πρόσκρουση, σαν τον αερόσακο ενός αυτοκινήτου.

Οι κόλποι και η μύτη επενδύονται εσωτερικά με βλεννογόνο που παράγει λεπτή βλέννα και διαθέτει πολλά μικροσκοπικά τριχίδια που ονομάζονται κροσσοί. Οι κροσσοί απομακρύνουν τη βλέννα έξω από τους κόλπους μέσω των φυσικών στομίων και πόρων στη ρινική κοιλότητα και έπειτα στο λαιμό όπου καταπίνονται. Όταν τα στόμια των κόλπων είναι αποφραγμένα ή το κροσσωτό επιθήλιο υπολειτουργεί μπορεί να προκύψει νόσος του κόλπου.

Ανατομία Παραρρίνιων Κόλπων

Πυώδης Υποτροπιάζουσα Ιγμορίτιδα και Χρόνια Παραρρινοκολπίτιδα

Η υποτροπιάζουσα πυώδης ιγμορίτιδα έχει τυπική κλινική εικόνα. Ο ασθενής αναφέρει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με ρινική απόφραξη, προσωπαλγία, αίσθημα πίεσης ανάμεσα στα μάτια, καταρροή, διαταραχή της όσφρησης και επίμονη κεφαλαλγία. Η διάγνωση τίθεται απ το τυπικό ιστορικό, τον ενδοσκοπικό έλεγχο και την Αξονική Τομογραφία. Τυπικά ευρήματα είναι η παχυβλεννογονίτιδα, οι πολύποδες και οι οστικές αλλοιώσεις.

Οι επαναλαμβανόμενες φλεγμονές των παραρρίνιων κόλπων σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η αλλεργία, ανατομικές ιδιαιτερότητες ή γονιδιακές παθήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση μόνιμων και μη αναστρέψιμων αλλοιώσεων του βλεννογόνου που συνολικά ονομάζονται χρόνια ιγμορίτιδα – χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Διακρίνεται γενικά σε χρόνια ρινοκολπίτιδα με πολύποδες και χωρίς πολύποδες. 

Η θεραπεία της χρόνιας και της υποτροπιάζουσας πυώδους ιγμορίτιδας στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ενδορρινικά sprays κορτιζόνης και συχνές πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Αποσυμφορητικά και αντιβιοτικά χορηγούνται στις οξείες υποτροπές. Ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των υποτροπών αλλά και τα ευρήματα της αξονικής τομογραφίας θα επιλεχθεί η χειρουργική αντιμετώπιση 

ΙγμορίτιδαΕπιπλοκές

Οι επιπλοκές της ρινοκολπίτιδας είναι σπάνιες στις μέρες μας και συμβαίνουν συχνότερα σε παιδιά και παραμελημένες περιπτώσεις. Η χρόνια ρινική απόφραξη διαταράσσει τη λειτουργία της μύτης ως “ κλιματιστικού “, ο εισπνεόμενος αέρας δεν ενυδατώνεται, δεν θερμαίνεται και δεν καθαρίζεται από σκόνη, αλλεργιογόνα, βακτηρίδια και ιούς. Η στοματική αναπνοή προκαλεί ξηρότητα στο λαιμό και συχνά επεισόδια φαρυγγίτιδας και λαρυγγίτιδας. Το κατώτερο αναπνευστικό επίσης καταπονείται με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες βρογχίτιδες και χρόνιο βήχα. Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας προδιαθέτει σε μέσες ωτίτιδες και βαρηκοΐα

Η αιμορραγία από τη μύτη είναι σπάνια και πρέπει πάντα να θεωρείται ύποπτη, στην περίπτωση αυτή ο γιατρός πρέπει να επιταχύνει τη διερεύνηση και τη χειρουργική επέμβαση για λήψη βιοψιών. 

Η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό όταν οι πολύποδες αποφράσσουν πλήρως τις ρινικές κοιλότητες. 

ΙγμορίτιδαΕπιπλοκές από επέκταση της πυώδους φλεγμονής

Στη πορεία της νόσου οι συχνές βακτηριδιακές φλεγμονές  (πυώδης ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα, ηθμοειδίτιδα και μετωπιαία κολπίτιδα) μπορεί να έχουν καταστρεπτικές επιπλοκές, απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. 

Ιγμορίτιδα – Επιπλοκές στα Μάτια 

Η εξάπλωση της πυώδους φλεγμονής στο μάτι προκαλεί απόστημα του οφθαλμικού κόγχου, περιορισμό της κινητικότητας του ματιού (διπλωπία) και τύφλωση όταν επηρεαστεί το οπτικό νεύρο. 

Ιγμορίτιδα – Επιπλοκές στον Εγκέφαλο

Η επέκταση της λοίμωξης στον εγκέφαλο προκαλεί απόστημα εγκεφάλου, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, θρομβώσεις αγγείων και παραλύσεις νεύρων. 

Ιγμορίτιδα – Επιπλοκές στα Οστά

Η φλεγμονή στα οστά που περιβάλλουν τους παραρρίνιους κόλπους οδηγεί στην εκδήλωση Οστεομυελίτιδας.  Η οστεομυελίτιδα εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση. Συχνότερη εντόπιση είναι στην περιοχή του μετώπου πάνω από το μάτι (Pott’s Puffy Tumor)

Ιγμορίτιδα – Ενδοσκοπικός Έλεγχος της Μύτης

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή

Πυώδης Ιγμορίτιδα

Ιγμορίτιδα – Αξονική Τομογραφία

Για τον σχεδιασμό της επέμβασης βασικό ρόλο έχει η Αξονική Τομογραφία που καταδεικνύει με λεπτομέρεια την έκταση της νόσου και την ιδιαίτερη ανατομία του ασθενή. Οι παραρρίνιοι κόλποι παρουσιάζουν εξαιρετική ποικιλομορφία στη μορφολογία τους, πράγμα που καθιστά κάθε επέμβαση σχεδόν μοναδική. Η Υψηλής Ανάλυσης Αξονική Τομογραφία παρέχει τον “ οδικό χάρτη ” που πρέπει να ακολουθήσει ο χειρουργός ώστε με ασφάλεια να αφαιρέσει την παθολογία και να διανοίξει τα στόμια των παραρρινίων. 

Διεγχειριτική Πλοήγηση (Surgical Navigator)

Η πλέον σύγχρονη τεχνολογία αξιοποιείται στη χειρουργική του μετωπιαίου κόλπου. Η Διεγχειρητική Πλοήγηση μας επιτρέπει να ελέγχουμε κάθε στιγμή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τα όρια στα οποία πρέπει να περιοριστεί η επέμβαση. Στη χειρουργική του μετωπιαίου κόλπου η πολυπλοκότητα της ανατομίας και ο περιορισμένος χώρος την καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμη και σε κάποια περιστατικά απολύτως αναγκαία. Με τον τρόπο αποφεύγουμε επιπλοκές και τραυματισμό ευαίσθητων δομών (μεγάλα αγγεία, μάτια, εγκέφαλος) και επιταχύνεται σημαντικά ο χρόνος της επέμβασης. Η χρήση του Navigator είναι επιβεβλημένη όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε δεύτερο ενδοσκοπικό χειρουργείο (Revision FESS) λόγω υποτροπής ή ανεπαρκούς πρώτης επέμβασης. 

Ιγμορίτιδα και Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική
Functional Endoscopic Sinus Surgery – FESS

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων είναι η σύγχρονη προσέγγιση για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα, ιγμορίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες. Το χειρουργείο είναι ελάχιστα επεμβατικό και ανώδυνο μετεγχειρητικά. Οι κύριες ενδείξεις είναι η Χρόνια Ρινοκολπίτιδα – Ιγμορίτιδα, oι Ρινικοί Πολύποδες και οι πολλαπλές υποτροπές της Οξείας Ρινοκολπίτιδας – Ιγμορίτιδας.

Η ενδοσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται επίσης στην αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας Ρινορραγίας, για την αφαίρεση όγκων, στη διάνοιξη του ρινοδακρυικού πόρου και στην παροχέτευση αποστημάτων του οφθαλμικού κόγχου.

Η  FESS  δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των παραρρίνιων κόλπων. Η επέμβαση αποκαθιστά τον εξαερισμό και την απομάκρυνση των εκκρίσεων μέσω των φυσιολογικών οδών ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ανέπαφο τον υγιή βλεννογόνο

Ρινικοί Πολύποδες

Στόχος της επέμβασης είναι η διάνοιξη των αποφραγμένων στομίων αφαιρώντας τον υπερτροφικό ή παθολογικό ιστό ή ενδεχομένως τους πολύποδες. Απαιτείται αφαίρεση όλων των ηθμοειδών κυψελών μέχρι τη βάση του κρανίου για την πλήρη απομάκρυνση του παθολογικού ιστού και την αποφυγή υποτροπών της νόσου. Συχνά, ταυτόχρονα με τη διάνοιξη των παραρρινίων, γίνεται και ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική και κογχοπλαστική για καλύτερη χειρουργική πρόσβαση και βελτίωση της ρινικής αναπνοής.

Στην κλασσική της μορφή (Full House FESS) η επέμβαση περιλαμβάνει τη διάνοιξη όλων των παραρρίνιων κόλπων δημιουργώντας μια ενιαία κοιλότητα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει ο χειρουργός να προχωρήσει κατά σειρά σε Μέση Αντροστομία, Πρόσθια και Οπίσθια Ηθμοειδεκτομή, Σφηνοειδεκτομή και διάνοιξη του Μετωπιαίου Κόλπου. 

Η επιλογή μιας περιορισμένης επέμβασης (Mini – FESS), δηλαδή η διάνοιξη μόνο του ιγμορείου και των πρόσθιων ηθμοειδών, συνήθως είναι ανεπαρκής για τον πλήρη έλεγχο της νόσου και την ύφεση των συμπτωμάτων και γενικά δεν συνιστάται στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Επίσης, η απλή Πολυποδεκτομή, χωρίς διάνοιξη των παραρρίνιων κόλπων έχει εγκαταλειφθεί στην εποχή μας λόγω αποτυχίας ελέγχου της υποτροπής των πολυπόδων . Η πλήρης επέμβαση (Full House FESS) εξασφαλίζει τον καλό αερισμό και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να παραμείνουν μέσα στη μύτη εστίες της νόσου.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής της νόσου οφείλονται σε ανεπαρκή χειρουργικό καθαρισμό όλων των εστιών της νόσου, επειδή προ-εγχειρητικά επιλέχθηκε μια περιορισμένη ενδοσκοπική επέμβαση

Ενδοσκοπική Χειρουργική Παραρρινίων

Περισσότερα για τους πολύποδες εδώ

FESS και επέμβαση για Ρινικό Διάφραγμα και Κόγχες

Στη σύγχρονη ρινοχειρουργική υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης πολλαπλών προβλημάτων σε ένα μόνο χειρουργείο. Πολύ συχνά, μαζί με την Ενδοσκοπική Επέμβαση, απαιτείται να διορθώσουμε το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα και την Υπερτροφία των Κάτων Ρινικών Κογχών. Η ανεμπόδιστη ρινική αναπνοή είναι βασικός στόχος μετά από κάθε επέμβασης στη μύτη και δεν πρέπει να αμελείται για κανένα λόγο. Πολλές φορές η πλαστική του ρινικού διαφράγματος γίνεται για καθαρά τεχνικούς – χειρουργικούς λόγους προκειμένου να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στους παραρρίνιους κόλπους.

Η επέμβαση επιλογής εποχή μας για το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα είναι η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική  (Endoscopic Septoplasty), η οποία πραγματοποιείται με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής βάσει των αρχών της ενδοσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Φιλοσοφία της επέμβασης είναι η επανακατασκευή του διαφράγματος (Septal Reconstruction), το οποίο σταθεροποιείται σε ευθεία θέση με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα. Το Ενδοσκόπιο παρέχει Άριστη Ορατότητα και Πρόσβαση στα δύσκολα σημεία στο πίσω μέρος του διαφράγματος που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. 

Η Υπερτροφία των Κάτων Ρινικών Κογχών αντιμετωπίζεται με την Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική, που έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών και τις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις κογχοτομής του παρελθόντος.  Στόχος της επέμβασης είναι η μόνιμη συρρίκνωση – των κατά τα άλλα χρήσιμων αυτών ανατομικών δομών – αφήνοντας ανέπαφο τον βλεννογόνο τους. Η διατήρηση του βλεννογόνου είναι ύψιστης σημασίας για την αίσθηση ευχάριστης αναπνοής. 

Περισσότερα για τις επεμβάσεις στο Ρινικό Διάφραγμα εδώ

Επιπλοκές Ενδοσκοπικής Χειρουργικής 

Σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει ο κίνδυνος των επιπλοκών.  Ειδικά στην Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων, ο χειρουργός θα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία τόσο για την αποφυγή όσο και την αντιμετώπιση των επιπλοκών εφόσον συμβούν. Οι περισσότερες περιπτώσεις αποτυχίας της επέμβασης ή επιπλοκών οφείλονται στην περιορισμένη εξειδίκευση και δεξιότητα από πλευράς της χειρουργικής ομάδας.

Οι επιπλοκές μετά από FESS μπορεί να είναι σοβαρές ιδιαίτερα σε εκτεταμένους όγκους ή ανατομικές παραλλαγές. Οι επιπλοκές προλαμβάνονται με τον Προ-εγχειρητικό έλεγχο (Αξονική Τομογραφία, Εξετάσεις Αίματος, Ενδοσκόπηση Ρινός), την επιλογή κατάλληλου χειρουργικού εξοπλισμού (Navigator) και την αυστηρή τήρηση των αρχών της ενδοσκοπικής χειρουργικής. 

Αιμορραγία

Σοβαρή αιμορραγία σπάνια παρατηρείται. Ήπια ορο-αιματηρή ρινική έκκριση μπορεί υπάρχει κατά το πρώτο 24ωρο και δεν είναι ανησυχητική. 

Συμφύσεις

Συμφύσεις είναι ο σχηματισμός ινώδους ιστού κατά τη διάρκεια της επούλωσης και είναι σοβαρό πρόβλημα όταν προκαλούν απόφραξη. Η απόφραξη ανάλογα με την εντόπιση μπορεί να αφορά στην αναπνοή (απόφραξη ρινικής κοιλότητας) ή στην ελεύθερη και ευρεία επικοινωνία των παραρρινίων με τη ρινική κοιλότητα (υποτροπή συμπτωμάτων ιγμορίτιδας).  Οι συμφύσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής χειρουργικής τεχνικής ή πλημμελούς μετεγχειρητικής παρακολούθησης. 

Επιπλοκές από τα μάτια 

Οι παραρρίνιοι κόλποι χωρίζονται απ’ τον οφθαλμικό κόγχο με ένα λεπτό οστό. Μπορεί να συμβεί το οστό αυτό να διαρραγεί και να έχουμε μικρο-αιμορραγία εντός του κόγχου. Ο χειρουργός οφείλει να αναγνωρίσει την επιπλοκή κατά την διάρκεια του χειρουργείου και να μην προκαλέσει περαιτέρω βλάβη. Στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται αντιμετώπιση και συμβουλεύουμε τον ασθενή να μην φυσά τη μύτη του. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει σοβαρή αιμορραγία εντός του κόγχου που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με κανθοτομή.

Τραύμα στη Βάση του Κρανίου και διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)

Οι παραρρίνιοι κόλποι χωρίζονται απ’ τον εγκέφαλο με ένα οστό που ονομάζεται βάση του κρανίου. Όταν υπάρξει τραύμα κατά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί ροή ΕΝΥ μέσα στη μύτη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το τραύμα επουλώνεται αυτόματα και απαιτείται μόνο μια παράταση της νοσηλείας. Σε εμμένουσα εκροή ΕΝΥ θα απαιτηθεί νέα επέμβαση για την αποκατάσταση της βάσης του κρανίου.

Υποτροπή συμπτωμάτων Ιγμορίτιδας – Ηθμοειδίτιδας – Σφηνοειδίτιδας

Η υποτροπή των συμπτωμάτων συνήθως οφείλεται στην επιλογή μιας μικρής και περιορισμένης επέμβασης με αποτέλεσμα την παραμονή της χρόνιας νόσου σε πολλά σημεία εντός των παραρρινίων. Η σύγχρονη Ενδοσκοπική Χειρουργική περιλαμβάνει την πλήρη διάνοιξη όλων των παραρρίνιων κόλπων (Full House FESS) δηλαδή του Ιγμορείου, του Μετωπιαίου, των Πρόσθιων και Οπίσθιων Ηθμοειδών και του Σφηνοειδούς. Έχει αποδειχτεί ότι μια μικρή επέμβαση (Mini – FESS) συνήθως δεν καταφέρνει να ελέγξει τη νόσο και σχετίζεται υποτροπή. Η χρόνια και η πυώδης υποτροπιάζουσα ρινοκολπίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ριζικά και όχι ως νόσος ενός κόλπου. 

Μετά το Χειρουργείο

Ανάρρωση μετά την Ενδοσκοπική Επέμβαση για Ιγμορίτιδα – Ρινοκολπίτιδα

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων είναι γενικά Ανώδυνη. Ο ασθενής ΔΕΝ διανυκτερεύει στο Νοσοκομείο και συνήθως χρειάζεται να παραμείνει μόνο για μερικές ώρες μετεγχειρητικά. Το εσωτερικό της μύτης ΔΕΝ πωματίζεται με ρινικά ταμπόν ή γάζες. Η αναπνοή είναι ελεύθερη άμεσα μετά το χειρουργείο. Χορηγείται συνήθως κορτιζόνη για μερικές μέρες μετεγχειρητικά, αντιβιοτικά και ρινικές πλύσεις.

Μετά το χειρουργείο θα έχετε ραντεβού με το γιατρό στο Ιατρείο για την παρακολούθηση της επούλωσης. Ο καθαρισμός από βλέννα και κρούστες είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή μόλυνσης και σχηματισμού συμφύσεων. Η επιστροφή στην καθημερινότητά γίνεται μετά από 7 ημέρες. Η αναρρωτική άδεια μετά την επέμβαση είναι συνήθως 2 εβδομάδες. Αν η εργασία σας περιλαμβάνει έκθεση σε σκόνη ή έντονη σωματική κόπωση, ο γιατρός θα σας συστήσει να εξαντλήσετε την άδεια. Για διάστημα 2 έως 3 εβδομάδων ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από έντονες δραστηριότητες και γυμναστική.

Κόστος Επέμβασης για Ιγμορίτιδα – Ρινοκολπίτιδα

Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Χειρουργείου και του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλογής του Ιδιωτικού Νοσοκομείου που θα χειρουργηθεί. 

Η δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης ως Χειρουργείο Ημέρας ( Χωρίς Διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο ) ασφαλώς ελαττώνει την επιβάρυνση του ασθενή. 

Η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική νάρκωση. Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

Ιδιωτική Ασφάλεια και Επέμβαση για Ιγμορίτιδα – Ρινοκολπίτιδα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα τις επεμβάσεις για την θεραπεία των Φλεγμονών των Παραρρίνιων Κόλπων και της Ρινικής Απόφραξης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται στα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή . 

Οι Ιδιωτικές Ασφάλειες καλύπτουν Πλήρως τις επεμβάσεις για παθήσεις όπως :

  • Φλεγμονές Παραρρίνιων Κόλπων ( Ιγμορίτιδα , Σφηνοειδίτιδα , Ηθμοειδίτιδα και Μετωπιαία Κολπίτιδα )
  • Ρινικοί Πολύποδες
  • Στραβό Ρινικό Διάφραγμα
  • Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών
  • Αποφρακτική Άπνοια
  • Υπερτροφία των των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια ) 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!