” Κρεατάκια “ – Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων
Ενδοσκοπική Διάγνωση
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή
Παθήσεις της Μύτης που ΔΕΝ είναι Κρετάκια ή Πολύποδες
Τι είναι τα “ Κρεατάκια “
Τα κρεατάκια ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι Λεμφικός Ιστός που εντοπίζεται στο πίσω μέρος της μύτης, που ονομάζεται Ρινοφάρυγγας. Φυσιολογικά όλα τα παιδιά έχουν μια σχετική υπερτροφία του λεμφικού ιστού στα πλαίσια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του Ανοσοποιητικού Συστήματος.
Η αποφρακτική υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων στα παιδιά είναι αποτέλεσμα παθολογικής ανάπτυξης του λεμφικού ιστού και οφείλεται σε αίτια είτε κληρονομικά – γενετικά, είτε είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού
Ο υπερτροφικός αδενοειδής ιστός προκαλεί δύο βασικές επιπλοκές :
– Απόφραξη της Ευσταχιανής Σάλπιγγας που οδηγεί σε μόνιμη συλλογή υγρού στο αυτί και βαρηκοΐα
– Απόφραξη της μύτης, Ροχαλητό και πιθανόν Άπνοιες στον Ύπνο
Τα τυπικά συμπτώματα είναι η χρόνια ρινική απόφραξη, η στοματική αναπνοή, το έντονο ροχαλητό με επεισόδια άπνοιας στον ύπνο και η δυσκολία στην κατάποση. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αλλοίωση της φωνής, η οποία ακούγεται ένρινη, όπως και η βαρηκοΐα λόγω της εκκριτικής και υποτροπιάζουσας ωτίτιδας.
Επιπλέον, τα κρεατάκια προκαλούν σε Παιδιά και Ενήλικες επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στη μύτη (ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα – ιγμορίτιδα), στο φάρυγγα και το λάρυγγα (αμυγδαλίτιδα, υποτροπιάζουσα λαρυγγίτιδα και βρογχίτιδα) και στα αυτιά (υποτροπιάζουσα πυώδης ωτίτιδα, εκκριτική ωτίτιδα)
Στους ενήλικες η παρουσία υπερτροφικού ιστού στο ρινοφάρυγγα θεωρείται παθολογική και συνιστάται η αφαίρεση και η λήψη βιοψίας για να αποκλειστεί η πιθανότητα Καρκίνου ή Λεμφώματος
Αδενοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του υπερτροφικού λεμφικού ιστού που σχηματίζει τα “κρεατάκια” και αποφράσσει τον ρινοφάρυγγα, στο πίσω μέρος της μύτης
Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται από τα τυπικά συμπτώματα σε συνδυασμό με τον Ενδοσκοπικό Έλεγχο της μύτης. Στις μέρες μας δεν συνιστάται ο απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφία. Η Ενδοσκόπηση της μύτης είναι γενικά καλά ανεκτή από την ηλικία των 3 ετών και γίνεται στο ιατρείο. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία του παιδιού και δεν έχει επιπλοκές. Συνήθως φανερώνει τη σημαντική αύξηση του όγκου του λεμφικού ιστού στον ρινοφάρυγγα που πολλές φορές επεκτείνεται εντός της ρινικής κοιλότητας.
Η διερεύνηση ολοκληρώνεται με Ακοολογικό έλεγχο για την αξιολόγηση της ακουστικής λειτουργίας. Το υγρό στα αυτιά και τυχόν βλάβες της Τυμπανικής Μεμβράνης (Εισολκή, Διάτρηση κτλ) εντοπίζονται με τον Ενδοσκοπικό έλεγχο των αυτιών – Ωτο-Ενδοσκόπηση .
Ένδειξη αφαίρεσης των αδενοειδών υπάρχει σε κάθε περίπτωση που προκαλείται ρινική απόφραξη ή εμφανίζονται επιπλοκές (άπνοια, υγρό στα αυτιά, βαρηκοΐα, υποτροπιάζουσα πυώδης ωτίτιδα) και πάντα πριν την εκδήλωση αναπτυξιακών διαταραχών ή καθυστέρηση της ομιλίας.
Ο Ενδοσκοπικός Έλεγχος στα Παιδιά
Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία.
Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD.
Η διάγνωση της Υπερτροφίας των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατακια) στα παιδιά γίνεται με Ενδοσκόπηση.
Ο μικρός ασθενής αλλά και οι συνοδοί, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν στην εξέταση και να παρακολουθούν στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Ο ασθενής, γενικά, έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή.
Η Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια) προκαλούν Απόφραξη της Ευσταχιανής Σάλπιγγας και είναι η συνηθέστερη αιτία πρόκλησης Εκκριτικής Ωτίτιδας (Υγρό στο Αυτί) και Υποτροπιάζουσας Πυώδους Μέσης Ωτίτιδας στα παιδιά
Η Χειρουργική Τεχνική
Ο συνήθης χρόνος εκτέλεσης της επέμβαση είναι μετά την ηλικία των 3 ετών. Σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια και από την ηλικία των οκτώ μηνών. Όταν συνυπάρχουν προβλήματα από τα αυτιά και τις αμυγδαλές μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και Ενδοσκοπική Μυριγγοτομή με τοποθέτηση Σωληνίσκων Αερισμού (Grommets) και Αμυγδαλεκτομή.
Στην εποχή μας η επέμβαση για τα κρεατάκια γίνεται Ενδοσκοπικά, είναι ελάχιστα επεμβατική και Αναίμακτη
Η σύγχρονη Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή αξιοποιεί τελευταίας τεχνολογίας χειρουργικές τεχνικές όπως το Coblation, το Shaver και τη Μονοπολική Διαθερμία – Αναρρόφηση.
Η παλιότερη χειρουργική τεχνική για την αφαίρεση των αδενοειδών γίνεται με διαστοματική απόξεση με ψυχρά εργαλεία – αδενονοτόμους. Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες πως η συμβατική διαστοματική απόξεση συνδέεται με τη διατήρηση έως και 35 % του προεγχειρητικού όγκου των αδενοειδών. Ανάλογα με τον όγκο του ιστού που παραμένει μετά την επέμβαση, το παιδί μπορεί μην έχει την αναμενόμενη βελτίωση, ενώ πολλές φορές δεν αφαιρείται πλήρως η μάζα που αποφράσσει την ευσταχιανή σάλπιγγα και προκαλεί εκκριτική ωτίτιδα και βαρηκοΐα. Με την παραδοσιακή χειρουργική είναι επίσης αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η μετεγχειρητική αιμορραγία και ο τραυματισμός της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή
Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης των Αδενοειδών είναι η Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή, η οποία αξιοποιεί όλη τη τεχνολογική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης των τελευταίων ετών. Η αφαίρεση των αδενοειδών γίνεται Αναίμακτα, Ανώδυνα και διαρκεί ελάχιστα λεπτά με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.
Με τη χρήση Άκαμπτων Ενδοσκοπίων (0, 30 και 70 μοιρών) και την προβολή σε οθόνη Υψηλής Ανάλυση HD επιτρέπεται η άμεση παρατήρηση του συνολικού όγκου των αδενοειδών και κατ‘ επέκταση η πλήρης αφαίρεση του.
Πλεονεκτήματα Ενδοσκοπικής Διαρρινικής Αδενοειδεκτομής
- Επέμβαση υψηλής χειρουργικής ακρίβειας
- Είναι Αναίμακτη και Ανώδυνη
- Ριζική αφαίρεση του αδενοειδούς ιστού απ’ το ρινοφάρυγγα, χωρίς πιθανότητα επανεμφάνισης
- Πλήρης αφαίρεση απ’ την περιοχή της Ευσταχιανής Σάλπιγγας και θεραπεία εκκριτικής ωτίτιδας (υγρό στα αυτιά)
- Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και δεν απαιτείται νοσηλεία (το παιδί επιστρέφει στο σπίτι σε λίγες ώρες)
- Η άμεση παρατήρηση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμού της ευσταχιανής σάλπιγγας ή άλλων επιπλοκών
Μετά την επέμβαση
Η σύγχρονη Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική, Αναίμακτη και Ανώδυνη, με μεγάλο πλεονέκτημα για τα παιδιά την ταχύτατη ανάρρωση.
Το χειρουργείο γίνεται με γενική νάρκωση, ωστόσο το παιδί επιστρέφει στο σπίτι λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Δεν απαιτείται νοσηλεία και δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει το παιδί στο νοσοκομείο. Στην εποχή μας οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας θεωρούνται αμελητέοι, με τις πολύ σοβαρές επιπλοκές να μην ξεπερνούν την μία ανά 100.000 επεμβάσεις. Σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν για μικρό διάστημα άρνηση λήψης τροφής. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται άφθονη λήψη υγρών και καλή διατροφή για την ταχύτερη επούλωση. Γενικά προτιμώνται κρύες και μαλακές τροφές, χωρίς άλλο περιορισμό ή ειδικό διαιτολόγιο.
Χορηγούνται παυσίπονα και αντιβιοτικά για 7 ημέρες. Για το διάστημα της ανάρρωσης συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας, καθώς και η επαφή με άτομα που έχουν κάποια ιογενή λοίμωξη ή βήχουν.
Παθήσεις της Μύτης που ΔΕΝ είναι Κρετάκια ή Πολύποδες
Καρκίνος του Ρινοφάρυγγα
Το κύριο χαρακτηριστικό του όγκου είναι τα άτυπα συμπτώματα που καθυστερούν τη διάγνωση ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Συνήθως η διάγνωση γίνεται όταν εμφανιστούν μεταστατικοί τραχηλικοί λεμφαδένες ή όταν εκδηλωθεί μια έντονη ρινορραγία και γίνει ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης.
Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής και καταρροή. Η κλινική εικόνα μπορεί να δίνει την εντύπωση κρυολογήματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή πυώδους ιγμορίτιδας και ο ασθενής να αντιμετωπίζεται για μήνες με αντιβιοτικά και αντισταμινικά χάπια. Η απόφραξη του στομίου της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλεί εκκριτική ωτίτιδα και ο ασθενής προσέρχεται για “ βουλωμένο “ αυτί, βαρηκοΐα και εμβοές.
Καθώς ο όγκος επεκτείνεται διηθεί τη βάση του κρανίου και προκαλεί παράλυση νεύρων, εμμένουσα κεφαλαλγία και σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδοκρανιακές επιπλοκές. Όχι σπάνια, μια Μαγνητική Τομογραφία, σε ασθενείς που παραπέμπονται για διερεύνηση με αρχική διάγνωση ημικρανία ή νευραλγία, θα αναδείξει τη μάζα στο ρινοφάρυγγα.
Ο ενδοσκοπικός έλεγχος του ρινοφάρυγγα είναι συνήθως αρκετός για την εντόπιση της μάζας. Η βιοψία του ρινοφάρυγγα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα καθορίσει τον ιστολογικό τύπο και το βαθμό διαφοροποίησης του όγκου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ρινοφάρυγγα συνίστανται σε συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας.
Γίνεται κατανοητό πως η πλήρης κλινική εξέταση της κεφαλής και τραχήλου με ενδοσκόπηση της μύτης και του ρινοφάρυγγα είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν θα πρέπει να παραλείπεται ακόμα και σε ασθενείς που προσέρχονται με φαινομενικά αθώα ή άτυπα συμπτώματα.
Κακοήθεις όγκοι ρινός
Οι κακοήθεις όγκοι της μύτης στα αρχικά στάδια εκδηλώνονται με ρινική απόφραξη και συμπτώματα ρινοκολπίτιδας. Καθώς ο όγκος εξελίσσεται έχουμε επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες και προσωπαλγία. Όταν ο όγκος επεκταθεί εκτός της μύτης προκαλεί συμπτώματα από τα μάτια, τα αυτιά, εγκέφαλο και μεταστατικούς λεμφαδένες στον τράχηλο. Η θεραπεία καθορίζεται τον τύπο του όγκου, την εντόπιση και το μέγεθος του κατά τη διάγνωση. Η ενδοσκοπική χειρουργική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων. Η αντιμετώπιση συμπληρώνεται με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία
Όγκοι Ρινός, Παραρρίνιων Κόλπων και Ρινοφάρυγγα
Οι όγκοι της ρινός διακρίνονται γενικά σε καλοήθεις και κακοήθεις. Πολλές φορές μια νεοπλασματική εξεργασία μπορεί να δίνει οπτικά την εντύπωση πολύποδα ειδικά στα αρχικά στάδια. ιδιαίτερα συμπτώματα και ευρήματα της Ενδοσκόπησης που πρέπει να να αξιολογηθούν είναι η αιμορραγία, η μονόπλευρη εντόπιση μιας μάζας και η επιθετική συμπεριφορά προς τους γειτονικούς ιστούς.
Η εντόπιση μιας μάζας στη μία μόνο πλευρά της μύτης θα πρέπει να διερευνάται με βιοψία, ανεξάρτητα των “ καλοήθων “ χαρακτηριστικών που μπορεί να έχει κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο
Μηνιγγοκήλη και Εγκεφαλοκήλη
Η Μηνιγγοκήλη και η Εγκεφαλοκήλη δημιουργούνται όταν υπάρχει προβολή τμήματος της μήνιγγας ή και του εγκεφάλου μέσα στη ρινική κοιλότητα. Η παρουσία ενός συγγενούς οστικού ελλείμματος στην οροφή της ρινικής κοιλότητας οδηγεί στο σχηματισμό μιας κήλης η οποία κατά την κλινική εξέταση δίνη την εντύπωση όγκου ή πολύποδα. Ο χειρουργός θα πρέπει να διαγνώσει την κήλη και αποφύγει τη λήψη βιοψίας από τη προβάλλουσα μάζα. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με ενδοσκοπική αποκατάσταση του οστικού ελλείμματος.
Ανάστροφο Θήλωμα – Inverted Papilloma
Το ανάστροφο θήλωμα είναι ένας σχετικά συχνός καλοήθης όγκος της μύτης που αναπτύσσεται στη μία πλευρά και έχει την τάση να μεγαλώνει αποφράσσοντας την ρινική κοιλότητα και να επεκτείνεται σε παρακείμενες περιοχές. Αν και σπάνια μπορεί να εξαλλαγεί σε κακοήθη όγκο συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς και της πρόκλησης σοβαρών επιπλοκών.
Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να είναι περισσότερο ριζική σε σχέση με την αντιμετώπιση των πολυπόδων λόγω της τάσης του όγκου για υποτροπή. Συνήθως απαιτείται να γίνει Eνδοσκοπική Μέση Γναθεκτομή (Medial Maxillectomy) για την πλήρη αφαίρεση της ρίζας του όγκου από το ιγμόρειο.
Νεανικό Ρινοφαρυγγικό Αγγειοϊνωμα ή Ρινοϊνωμα
Juvenile Nasopharyngeal Angiofibroma – JNA
Το νεανικό αγγειοίνωμα είναι ένας καλοήθης αιμορραγικός όγκος του ρινοφάρυγγα που εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε αγόρια εφηβικής ηλικίας. Τυπικά υπάρχει ιστορικό επαναλαμβανόμενων αιμορραγιών από τη μύτη και μια επιδεινούμενη ρινική απόφραξη. Ο όγκος εντοπίζεται στην περιοχή που υπάρχουν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις και η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά ακόμα και σε εκτεταμένες μάζες. Λόγω της έντονης αγγειοβρίθειας απαιτείται να γίνει εμβολισμός των βασικών αγγείων του όγκου προεγχειρητικά για την αποτροπή μη ελεγχόμενης αιμορραγίας.