Ρινικοί Πολύποδες

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ρινικοί Πολύποδες

Τι είναι οι Ρινικοί Πολύποδες , Συμπτώματα και Επιπλοκές

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή – Ριζική θεραπεία με Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Χειρουργική

ΧΩΡΙΣ Νοσηλεία ( Χειρουργείο Ημέρας ) , ΧΩΡΙΣ Γάζες ή Ταμπόν στη Μύτη

Σύγχρονη Ανώδυνη Επέμβαση με Γρήγορη Ανάρρωση

Παθήσεις της Μύτης που ΔΕΝ είναι Ρινικοί Πολύποδες

  • Καλοήθεις και Κακοήθεις Όγκοι Ρινός
  • Καρκίνος του Ρινοφάρυγγα

Τα πάντα για την Οργάνωση και το Κόστος της επέμβασης αφαίρεσης Ρινικών Πολυπόδων

Ρινικοί Πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις ογκόμορφοι σχηματισμοί, γκριζωποί ή ημιδιαφανείς, που καταλαμβάνουν τις ρινικές κοιλότητες και τους παραρρίνιους κόλπους. Σταδιακά το μέγεθος τους αυξάνεται με αποτέλεσμα τη ρινική απόφραξη. Είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας και αποτελούν μια υποκατηγορία της Χρόνιας Ρινοκολπίτιδας. Συνήθως καταλαμβάνουν και τις δύο πλευρές της μύτης και σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα ή την ευαισθησία στην ασπιρίνη.  Ειδική μορφή είναι ο Χοανοπολύποδας, ο οποίος είναι μονόπλευρος και γρήγορα αυξάνει σε μέγεθος αποφράσσοντας τη μία ρινική θαλάμη. 

Η μονόπλευρη εντόπιση πολυπόδων χρήζει διερεύνησης με βιοψία για τον αποκλεισμό καρκίνου ή καλοήθων όγκων με τάση εξαλλαγής σε καρκίνο, όπως το ανάστροφο θήλωμα

Αίτια εμφάνισης πολυπόδων στη μύτη

Οι τυπικοί ρινικοί πολύποδες είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους αντίδρασης η οποία πυροδοτείται από άγνωστο μηχανισμό. Ο βλεννογόνος της μύτης και των παραρρίνιων κολπών παρουσιάζει έντονο οίδημα, εκφυλισμό και υπερτροφία. Υπάρχουν ενδείξεις πως αλλεργιογόνα, ιοί, μύκητες και βακτήρια μπορεί να αποτελούν μέρος αυτού του μηχανισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, ωστόσο δεν έχει απομονωθεί κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο που να προκαλεί τη νόσο.  

Η τριάδα του Samter, δηλαδή η ταυτόχρονη εκδήλωση ευαισθησίας στην ασπιρίνη, ρινικών πολυπόδων και βρογχικού άσθματος, χαρακτηρίζεται από επιθετική νόσο και τάση υποτροπή της πολυποδίασης. 

Σπάνια σύνδρομα όπως το σύνδρομο Churg-Strauss και το σύνδρομο Δυσλειτουργίας Κροσσών, συνδέονται με τη ρινική πολυποδίαση. Η Κυστική Ίνωση είναι νόσος που σε μεγάλο αριθμό ασθενών εκδηλώνεται με ρινικούς πολύποδες, για το λόγο αυτό στα παιδιά – παρόλο που οι πολύποδες δεν είναι σπάνιοι – πρέπει να γίνεται πάντα έλεγχος.

Συμπτώματα πολυπόδων στη μύτη 

Ο ασθενής συνήθως αναφέρει ρινική συμφόρηση ή απόφραξη, πονοκεφάλους, απώλεια της όσφρησης (ανοσμία), διαταραχές της γεύσης και αλλαγή στη χροιά της φωνής που ακούγεται ένρινη. Λόγω της άσηπτης φλεγμονής υπάρχει υπερέκκριση βλέννης και έντονη ρινική καταρροή. Όταν οι πολύποδες αποφράσσουν πλήρως τη μύτη υπάρχει έντονη δύσπνοια και δυσφορία. 

Η χρόνια φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων επιπλέκεται με υποτροπιάζουσες πυώδεις εξάρσεις, όπως η Οξεία Ιγμορίτιδα, η Σφηνοειδίτιδα και η Μετωπιαία Κολπίτιδα. Σε οξεία λοίμωξη ο ασθενής εμφανίζει προσωπαλγία, αίσθημα πίεσης στα μάτια, πυώδεις οπισθορινικές εκκρίσεις και πόνο στα δόντια της άνω γνάθου. Οι πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το Ροχαλητό και την Άπνοια στον Ύπνο. 

Ρινικοί Πολύποδες

Διάγνωση και Διερεύνηση 

Ο γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και την προηγούμενη συντηρητική αγωγή. Η επίδραση της νόσου στη ποιότητα ζωής αξιολογείται με ειδικά ερωτηματολόγια. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση για να εκτιμήσουμε την βελτίωση. 

Σε εκτεταμένη πολυποδίαση η διάγνωση τίθεται με απλή ρινοσκόπηση, ωστόσο  στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται βίντεο-ενδοσκόπηση της μύτης. Δερματικές δοκιμασίες αλλεργίας και έλεγχος ευαισθησίας στην ασπιρίνη συμπληρώνουν τη διερεύνηση. 

Η Αξονική Τομογραφία έχει χρησιμότητα στον σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης και για τον έλεγχο τυχόν επιπλοκών. Τα ευρήματα της αξονικής καθορίζουν την έκταση της επέμβασης και την αναγκαιότητα χρήσης Διεγχειρητικής Πλοήγησης (Surgical Navigation). Η Μαγνητική Τομογραφία είναι χρήσιμη στην εκτίμηση όγκων και οργάνων πέριξ της μύτης όπως τα μάτια και ο εγκέφαλος. 

Ενδοσκοπικός Έλεγχος

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD

Ρινικοί Πολύποδες

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκλειστούν το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα, Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (τα Κρεατάκια), η Αλλεργία και η Πολυποειδής Εκφύλιση των Ρινικών Κογχών

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή

Επιπλοκές από τους Ρινικούς Πολύποδες

Η απόφραξη διαταράσσει τη λειτουργία της μύτης ως “ κλιματιστικού “, ο εισπνεόμενος αέρας δεν ενυδατώνεται, δεν θερμαίνεται και δεν καθαρίζεται από σκόνη, αλλεργιογόνα, βακτηρίδια και ιούς. Η στοματική αναπνοή προκαλεί ξηρότητα στο λαιμό και συχνά επεισόδια φαρυγγίτιδας και λαρυγγίτιδας. Το κατώτερο αναπνευστικό επίσης καταπονείται με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες βρογχίτιδες και χρόνιο βήχα. Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας προδιαθέτει σε μέσες ωτίτιδες και βαρηκοΐα. 

Η αιμορραγία από τη μύτη είναι σπάνια και πρέπει πάντα να θεωρείται ύποπτη, στην περίπτωση αυτή ο γιατρός πρέπει να επιταχύνει τη διερεύνηση και τη χειρουργική επέμβαση για λήψη βιοψιών. 

Η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό όταν οι πολύποδες αποφράσσουν πλήρως τις ρινικές κοιλότητες. 

Στη πορεία της νόσου το μέγεθος των πολυπόδων και οι συχνές βακτηριδιακές φλεγμονές  (πυώδης ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα, ηθμοειδίτιδα και μετωπιαία κολπίτιδα) μπορεί να έχουν καταστρεπτικές επιπλοκές, απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. 

Επιπλοκές στα Μάτια 

Η εξάπλωση της πυώδους φλεγμονής στο μάτι προκαλεί απόστημα του οφθαλμικού κόγχου, περιορισμό της κινητικότητας του ματιού (διπλωπία) και τύφλωση όταν επηρεαστεί το οπτικό νεύρο. 

Επιπλοκές στον Εγκέφαλο

Η επέκταση της λοίμωξης στον εγκέφαλο προκαλεί απόστημα εγκεφάλου, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, θρομβώσεις αγγείων και παραλύσεις νεύρων. 

Επιπλοκές στα Οστά

Η φλεγμονή στα οστά που περιβάλλουν τους παραρρίνιους κόλπους οδηγεί στην εκδήλωση Οστεομυελίτιδας.  Η οστεομυελίτιδα εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση. Συχνότερη εντόπιση είναι στην περιοχή του μετώπου πάνω από το μάτι (Pott’s Puffy Tumor)

Θεραπεία Ρινικών Πολυπόδων

Η αντιμετώπιση των πολυπόδων σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες (American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery) γίνεται με χορήγηση κορτιζόνης και χειρουργική επέμβαση. Στα αρχικά στάδια και όταν η νόσος ανταποκρίνεται επαρκώς αρκεί η συντηρητική αγωγή και ο ασθενής είναι υπό παρακολούθηση (monitoring). Οι οξείες φλεγμονές αντιμετωπίζονται επιθετικά με αντιβιοτικά για την πρόληψη επιπλοκών που μπορεί να είναι καταστροφικές. Η πορεία της νόσου, η εμφάνιση επιπλοκών και το πόσο επιθετική είναι θα καθορίσει αν επιλεχθεί η χειρουργική επέμβαση. 

Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή 

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας άλλες επεμβάσεις του παρελθόντος που απαιτούσαν νοσηλεία και είχαν σοβαρές επιπλοκές. Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και με εργαλεία μικροχειρουργικής επιτυγχάνουμε την πλήρη αφαίρεση των πολυπόδων από τη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους αποφεύγοντας την υποτροπή και την επανεμφάνιση τους. Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται όταν αποτύχει η κορτιζόνη, όταν εμφανιστούν επιπλοκές και όταν οι πολύποδες είναι πολύ μεγάλοι σε μέγεθος και επιβαρύνουν την αναπνοή.  

Η επέμβαση είναι χειρουργείο ημέρας, δεν απαιτείται πωματισμός της μύτης με γάζες ή ταμπόν και είναι εντελώς ανώδυνη. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της επέμβασης ενισχύεται με τη προβολή του χειρουργικού πεδίου σε οθόνη Υψηλής Ανάλυσης Full HD και τη χρήση Διεγχειρητικής Πλοήγησης (Surgical Navigation).

Ο χειρουργός θα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία στην ενδοσκοπική χειρουργική για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών, ιδιαίτερα όταν υπάρχει δύσκολη ανατομία ή ανατομικές παραλλαγές και όταν πρόκειται για δεύτερη επέμβαση (revision FESS) και έχει αλλοιωθεί η ανατομία της μύτης από προηγούμενες εγχειρήσεις

Στόχος της επέμβασης είναι η διάνοιξη των αποφραγμένων στομίων αφαιρώντας τον παθολογικό ιστό και τους πολύποδες. Απαιτείται αφαίρεση όλων των ηθμοειδών κυψελών μέχρι τη βάση του κρανίου για την αποφυγή υποτροπών της νόσου. Συχνά, ταυτόχρονα με τη διάνοιξη των παραρρινίων, γίνεται και ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική και κογχοπλαστική για καλύτερη χειρουργική πρόσβαση και βελτίωση της ρινικής αναπνοής.

Ενδοσκοπική Χειρουργική Παραρρινίων

Στην κλασσική της μορφή (Full House FESS) η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση όλων των πολυπόδων και τη διάνοιξη όλων των παραρρίνιων κόλπων δημιουργώντας μια ενιαία κοιλότητα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει ο χειρουργός να προχωρήσει κατά σειρά σε Μέση Αντροστομία, Πρόσθια και Οπίσθια Ηθμοειδεκτομή, Σφηνοειδεκτομή και διάνοιξη του Μετωπιαίου Κόλπου. 

Η επιλογή μιας περιορισμένης επέμβασης (Mini – FESS), δηλαδή η διάνοιξη μόνο του ιγμορείου και των πρόσθιων ηθμοειδών, συνήθως είναι ανεπαρκής για τον πλήρη έλεγχο της νόσου και την ύφεση των συμπτωμάτων και γενικά δεν συνιστάται στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Η απλή Πολυποδεκτομή, χωρίς διάνοιξη των παραρρίνιων κόλπων έχει εγκαταλειφθεί στην εποχή μας λόγω αποτυχίας ελέγχου της νόσου.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής των Πολυπόδων οφείλονται σε ανεπαρκή χειρουργικό καθαρισμό όλων των εστιών της νόσου, επειδή προ-εγχειρητικά επιλέχθηκε μια περιορισμένη ενδοσκοπική επέμβαση

Η πρώτη επέμβαση για την αφαίρεση πολυπόδων θα πρέπει να είναι ριζική και να περιλαμβάνει τη διάνοιξη όλων των παραρρίνιων κόλπων (Full House FESS), η απλή πολυποδεκτομή δεν συνιστάται πλέον. 

Η τοπική αγωγή με απλό spray κορτιζόνη αποτρέπει την επανεμφάνιση πολυπόδων, για να είναι ωστόσο αποτελεσματική πρέπει να έχει προηγηθεί μια ριζική επέμβαση ώστε να μπορεί να διεισδύσει το φάρμακο εντός  των παραρρίνιων κόλπων. 

Μια πλήρης ενδοσκοπική επέμβαση διευκολύνει τη τοπική θεραπεία με σπρέυ κορτιζόνης και προλαμβάνει τις υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Επιπλέον, η διάνοιξη των στομίων αποτρέπει την συλλογή εκκρίσεων και την απόφραξη που οδηγεί σε συχνές οξείες πυώδεις φλεγμονές (Ιγμορίτιδα, Σφηνοειδίτιδα και Μετωπιαία Κολπίτιδα). Στην παιδική ηλικία όταν απαιτείται επέμβαση είναι περισσότερο συντηρητική και στοχευμένη, δεδομένου ότι η διάπλαση της μύτης και των κόλπων ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών. 

Η πλήρης επέμβαση (Full House FESS) εξασφαλίζει τον καλό αερισμό και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να παραμείνουν μέσα στη μύτη εστίες της νόσου

Όταν συνυπάρχει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, πολυποειδής εκφύλιση και υπερτροφία των ρινικών κογχών ή υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων “ κρεατάκια “ γίνεται ταυτόχρονη αντιμετώπιση στο ίδιο χειρουργείο για την μέγιστη βελτίωση της αναπνοής.  Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι εμφανές άμεσα από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και ασθενής αναπνέει ελεύθερα.

Παθήσεις της Μύτης που ΔΕΝ είναι Ρινικοί Πολύποδες

Όγκοι Ρινός, Παραρρίνιων Κόλπων και Ρινοφάρυγγα

Οι όγκοι της ρινός διακρίνονται γενικά σε καλοήθεις και κακοήθεις. Πολλές φορές μια νεοπλασματική εξεργασία  μπορεί να δίνει οπτικά την εντύπωση πολύποδα ειδικά στα αρχικά στάδια. ιδιαίτερα συμπτώματα και ευρήματα της Ενδοσκόπησης που πρέπει να να αξιολογηθούν είναι η αιμορραγία, η μονόπλευρη εντόπιση μιας μάζας και η επιθετική συμπεριφορά προς τους γειτονικούς ιστούς. 

Η εντόπιση μιας μάζας στη μία μόνο πλευρά της μύτης θα πρέπει να διερευνάται με βιοψία, ανεξάρτητα των “ καλοήθων “ χαρακτηριστικών που μπορεί να έχει κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο

Μηνιγγοκήλη και Εγκεφαλοκήλη

Η Μηνιγγοκήλη και η Εγκεφαλοκήλη δημιουργούνται όταν υπάρχει προβολή τμήματος της μήνιγγας ή και του εγκεφάλου μέσα στη ρινική κοιλότητα. Η παρουσία ενός συγγενούς οστικού ελλείμματος στην οροφή της ρινικής κοιλότητας οδηγεί στο σχηματισμό μιας κήλης η οποία κατά την κλινική εξέταση δίνη την εντύπωση όγκου ή πολύποδα. Ο χειρουργός θα πρέπει να διαγνώσει την κήλη και αποφύγει τη λήψη βιοψίας από τη προβάλλουσα μάζα. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με ενδοσκοπική αποκατάσταση του οστικού ελλείμματος.

Ανάστροφο Θήλωμα  –  Inverted Papilloma 

Το ανάστροφο θήλωμα είναι ένας σχετικά συχνός καλοήθης όγκος της μύτης που αναπτύσσεται στη μία πλευρά και έχει την τάση να μεγαλώνει αποφράσσοντας την ρινική κοιλότητα και να επεκτείνεται σε παρακείμενες περιοχές. Αν και σπάνια μπορεί να εξαλλαγεί σε κακοήθη όγκο συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς και της πρόκλησης σοβαρών επιπλοκών. 

Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να είναι περισσότερο ριζική σε σχέση με την αντιμετώπιση των πολυπόδων λόγω της τάσης του όγκου για υποτροπή. Συνήθως απαιτείται να γίνει Eνδοσκοπική Μέση Γναθεκτομή (Medial Maxillectomy) για την πλήρη αφαίρεση της ρίζας του όγκου από το ιγμόρειο. 

Eνδοσκοπική Μέση Γναθεκτομή – Medial Maxillectomy

Νεανικό Ρινοφαρυγγικό Αγγειοϊνωμα ή Ρινοϊνωμα
Juvenile Nasopharyngeal Angiofibroma – JNA

Το νεανικό αγγειοίνωμα είναι ένας καλοήθης αιμορραγικός όγκος του ρινοφάρυγγα που εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε αγόρια εφηβικής ηλικίας. Τυπικά υπάρχει ιστορικό επαναλαμβανόμενων αιμορραγιών από τη μύτη  και μια επιδεινούμενη ρινική απόφραξη. Ο όγκος εντοπίζεται στην περιοχή που υπάρχουν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις και η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά ακόμα και σε εκτεταμένες μάζες. Λόγω της έντονης αγγειοβρίθειας απαιτείται να γίνει εμβολισμός των βασικών αγγείων του όγκου προεγχειρητικά για την αποτροπή μη ελεγχόμενης αιμορραγίας. 

Κακοήθεις όγκοι ρινός

Οι κακοήθεις όγκοι της μύτης στα αρχικά στάδια εκδηλώνονται με ρινική απόφραξη και συμπτώματα ρινοκολπίτιδας. Καθώς ο όγκος εξελίσσεται έχουμε επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες και προσωπαλγία. Όταν ο όγκος επεκταθεί εκτός της μύτης προκαλεί συμπτώματα από τα μάτια, τα αυτιά, εγκέφαλο και μεταστατικούς λεμφαδένες στον τράχηλο. Η θεραπεία καθορίζεται τον τύπο του όγκου, την εντόπιση και το μέγεθος του κατά τη διάγνωση. Η ενδοσκοπική χειρουργική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων. Η αντιμετώπιση συμπληρώνεται με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Καρκίνος του Ρινοφάρυγγα 

Το κύριο χαρακτηριστικό του όγκου είναι τα άτυπα συμπτώματα που καθυστερούν τη διάγνωση ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Συνήθως η διάγνωση γίνεται όταν εμφανιστούν μεταστατικοί τραχηλικοί λεμφαδένες ή όταν εκδηλωθεί μια έντονη ρινορραγία και γίνει ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης. 

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής και καταρροή. Η κλινική εικόνα μπορεί να δίνει την εντύπωση κρυολογήματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή πυώδους ιγμορίτιδας και ο ασθενής να αντιμετωπίζεται για μήνες με αντιβιοτικά και αντισταμινικά χάπια. Η απόφραξη του στομίου της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλέι εκκριτική ωτίτιδα και ο ασθενής προσέρχεται για “ βουλωμένο “ αυτί, βαρηκοια και εμβοές. 

Καθώς ο όγκος επεκτείνεται διηθεί τη βάση του κρανίου και προκαλεί παράλυση νεύρων, εμμένουσα κεφαλαλγία και σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδοκρανιακές επιπλοκές. Όχι σπάνια, μια Μαγνητική Τομογραφία, σε ασθενείς που παραπέμπονται για διερεύνηση με αρχική διάγνωση ημικρανία ή νευραλγία, θα αναδείξει τη μάζα στον ρινοφάρυγγα 

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος του ρινοφάρυγγα είναι συνήθως αρκετός για την εντόπιση της μάζας. Η βιοψία του ρινοφάρυγγα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα καθορίσει τον ιστολογικό τύπο και το βαθμό διαφοροποίησης του όγκου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ρινοφάρυγγα συνίστανται σε συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. 

Γίνεται κατανοητό πως η πλήρης κλινική εξέταση της κεφαλής και τραχήλου με ενδοσκόπηση της μύτης και του ρινοφάρυγγα είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν θα πρέπει να παραλείπεται ακόμα και σε ασθενείς που προσέρχονται με φαινομενικά αθώα ή άτυπα συμπτώματα

Μετά το Χειρουργείο

Ανάρρωση μετά την Ενδοσκοπική Επέμβαση Αφαίρεσης Ρινικών Πολυπόδων

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων είναι γενικά Ανώδυνη. Ο ασθενής ΔΕΝ διανυκτερεύει στο Νοσοκομείο και συνήθως χρειάζεται να παραμείνει μόνο για μερικές ώρες μετεγχειρητικά. Η αναπνοή είναι ελεύθερη άμεσα μετά το χειρουργείο. Το εσωτερικό της μύτης ΔΕΝ πωματίζεται με ρινικά ταμπόν ή γάζες. Χορηγείται συνήθως κορτιζόνη για μερικές μέρες μετεγχειρητικά, αντιβιοτικά και ρινικές πλύσεις.

Μετά το χειρουργείο θα έχετε ραντεβού με το γιατρό στο Ιατρείο για την παρακολούθηση της επούλωσης. Ο καθαρισμός από βλέννα και κρούστες είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή μόλυνσης και σχηματισμού συμφύσεων. Η επιστροφή στην καθημερινότητά γίνεται μετά από 7 ημέρες. Η αναρρωτική άδεια μετά την επέμβαση είναι συνήθως 2 εβδομάδες. Αν η εργασία σας περιλαμβάνει έκθεση σε σκόνη ή έντονη σωματική κόπωση, ο γιατρός θα σας συστήσει να εξαντλήσετε την άδεια. Για διάστημα 2 έως 3 εβδομάδων ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από έντονες δραστηριότητες και γυμναστική.

Κόστος Επέμβασης για Αφαίρεση Ρινικών Πολυπόδων

Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Χειρουργείου και του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλογής του Ιδιωτικού Νοσοκομείου που θα χειρουργηθεί. 

Η δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης ως Χειρουργείο Ημέρας ( Χωρίς Διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο ) ασφαλώς ελαττώνει την επιβάρυνση του ασθενή. 

Η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική νάρκωση. Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

Ιδιωτική Ασφάλεια και Επέμβαση για Πολύποδες στη Μύτη

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα τις επεμβάσεις για την διόρθωση της Ρινικής Απόφραξης από Ρινικούς Πολύποδες. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται στα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή . 

Οι Ιδιωτικές Ασφάλειες καλύπτουν Πλήρως τις επεμβάσεις για παθήσεις όπως :

  • Ρινικοί Πολύποδες
  • Φλεγμονές των Παραρρινίων Κόλπων ( Ιγμορίτιδα, Σφηνοειδίτιδα, Ηθμοειδίτιδα και Μετωπιαία Κολπίτιδα )
  • Στραβό Ρινικό Διάφραγμα
  • Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών
  • Αποφρακτική Άπνοια
  • Υπερτροφία των των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια ) 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!