Χειρουργείο Ρινικό Διάφραγμα και Κόγχες

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Χειρουργείο Ρινικό Διάφραγμα και Κόγχες

ΧΩΡΙΣ Γάζες και Ταμπόν στην μύτη , ΧΩΡΙΣ Νοσηλεία (Χειρουργείο Ημέρας)

Σύγχρονη Ανώδυνη Επέμβαση με Γρήγορη Ανάρρωση

Ριζική και Μόνιμη Λύση με Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Χειρουργική

Πως διορθώνεται το Στραβό Ρινικό Διάφραγμα και η Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών :

 • Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική – Endoscopic Septoplasty
 • LASER Πλαστική Ρινικού Διαφράγματοε – LASER Septoplasty
 • Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική – Endoscopic Turbinoplasty

Η επαναστατική Ενδοσκοπική Μέθοδος Επανακατασκευής ( Reconstruction ) του Στραβού Ρινικού Διαφράγματος για Ελεύθερη Αναπνοή , Καλύτερο Ύπνο , Δύναμη και Αντοχή

Τα πάντα για την Οργάνωση και το Κόστος της επέμβασης

Τι είναι το Ρινικό Διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα οστεο-χόνδρινο πέταλο στο εσωτερικό της μύτης , το οποίο τη διαιρεί σε αριστερή και δεξιά ρινική κοιλότητα. Το ευθύ ρινικό διάφραγμα εξασφαλίζει την ομαλή ροή του αέρα και σταθεροποιεί τον σκελετό της ρινικής πυραμίδας στη μέση γραμμή του προσώπου . Στα πλάγια εσωτερικά τοιχώματα της μύτης υπάρχουν οι Ρινικές Κόγχες ( Κάτω , Μέσες και Άνω )

Ρινικό Διάφραγμα - Ρινικές Κόγχες
Ρινικό Διάφραγμα – Ρινικές Κόγχες

Τι είναι το Στραβό ( Σκολιωτικό ) Ρινικό Διάφραγμα

Όταν το ρινικό διάφραγμα είναι κυρτό τότε προκαλείται απόφραξη στην αντίστοιχη ρινική θαλάμη . Το σκολιωτικό διάφραγμα προκαλεί μερική ή και πλήρη απόφραξη του αεραγωγού και στροβιλώδη ροή του αέρα . Η απόκλιση προς τη μια πλευρά συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα την υπερτροφία της ρινικής κόγχης στην αντίθετη πλευρά . Η αντιρροπιστική αυτή υπερτροφία έχει σαν συνέπεια απόφραξη και των δυο ρινικών κοιλοτήτων .

Ο ασθενής με ρινική απόφραξη θα πρέπει να εκτιμηθεί με ενδοσκόπηση του εσωτερικού της μύτης στο ιατρείο . Ανάλογα με τον τύπο της απόκλισης ( Τύπου C , Τύπου S , Απεξαρθρωμένο , Οστέινη Άκανθα ) θα σχεδιαστεί και η χειρουργική επέμβαση .

Οι ασθενείς με στραβό διάφραγμα ενδέχεται να έχουν απόκλιση και συνολικά της μύτης , στις περιπτώσεις αυτές τη λύση δίνει η Λειτουργική Ρινοπλαστική με την ταυτόχρονη διόρθωση και των δύο προβλημάτων

 Στραβό Ρινικό Διάφραγμα
Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Αίτια Στραβού Διαφράγματος

Η σκολίωση του διαφράγματος συνήθως είναι κληρονομική . Το πρόβλημα δημιουργείται στην εφηβεία όταν και ολοκληρώνεται η διάπλαση του προσώπου . Πιο σπάνια το στραβό διάφραγμα συνδέεται με συγγενείς ανωμαλίες και σύνδρομα που επηρεάζουν συνολικά τη μύτη ή το πρόσωπο .

Συχνή αιτία σοβαρής σκολίωσης είναι τα τραύματα της μύτης . Το κάταγμα των ρινικών οστών σχεδόν πάντα προκαλεί παρεκτόπιση και του διαφράγματος . Στην παιδική ηλικία ακόμα και μικρής έντασης χτυπήματα στο πρόσωπο μπορούν να προκαλέσουν κάταγμα του χόνδρινου διαφράγματος χωρίς παραμόρφωση της μύτης.

Συμπτώματα από το Στραβό Διάφραγμα

Το στραβό διάφραγμα προκαλεί απόφραξη της μύτης . Η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, είναι σχεδόν μόνιμη και μπορεί να επιδεινώνεται από ένα ήπιο κρυολόγημα ή από εξάρσεις αλλεργικής ρινίτιδας. Ο ασθενής έχει δυσκολία στην αναπνοή , που δημιουργεί μια μόνιμη ανησυχία και άγχος . Η βουλωμένη μύτη αναγκάζει τον ασθενή σε αναπνέει από το στόμα, ιδιαίτερα στον ύπνο .

Η δυσκολία στην αναπνοή κατά τον ύπνο εκδηλώνεται με έντονο Ροχαλητό ή και Αποφρακτική Άπνοια . Ο ασθενής συχνά παραπονιέται για κούραση και έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας .

Η Στοματική Αναπνοή προκαλεί Αφυδάτωση και Ξηρότητα του στόματος και του φάρυγγα και υποτροπιάζουσες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες.

Άλλα συμπτώματα είναι ο ξηρός βήχας , ο πονοκέφαλος , το αίσθημα βάρους στο πρόσωπο και τα επεισόδια ρινορραγίας .

Συμπτώματα από το Στραβό Διάφραγμα

Λόγω της κυρτότητας του διαφράγματος η ροή του αέρα εντός της μύτης είναι στροβιλώδης. Το φαινόμενο αυτό είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση ρινίτιδας , ρινορραγίας και διόγκωσης των κογχών λόγω οιδήματος “ εκ τραύματος “ του βλεννογόνου. Κατά την κλινική εξέταση συχνά εντοπίζονται κοκκιώματα και δύσοσμες κρούστες.

Το στραβό διάφραγμα συνδέεται επίσης με Χρόνια Ρινοκολπίτιδα, Ιγμορίτιδα και επίμονη Κεφαλαλγία, ενώ συχνά προκαλεί Πόνο στα Αυτιά και Αίσθημα Απόφραξης , λόγω Δυσλειτουργίας της Ευσταχιανής Σάλπιγγας .

Ειδικά σε αθλητές η συνεχής αναπνοή απ’ το στόμα προκαλεί αφυδάτωση και μειώνει την απόδοση και την αντοχή στην άσκηση .

Διάγνωση Σκολίωσης Ρινικού Διαφράγματος

Ενδοσκοπικός Έλεγχος στο Ιατρείο

Η διάγνωση γίνεται εύκολα , γρήγορα και άμεσα στο Ιατρείο με ενδοσκόπηση . Με το άκαμπτο ή το εύκαμπτο ενδοσκόπιο ο γιατρός παρατηρεί το εσωτερικό της μύτης συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας . Η παραδοσιακή παρατήρηση με ρινοσκόπιο δεν θεωρείται επαρκής και δεν συνιστάται . Η ενδοσκόπηση αποκαλύπτει οπίσθιες βλάβες και υψηλές αποκλίσεις του Διαφράγματος που δεν εντοπίζονται με την απλή εξωτερική παρατήρηση και την εξέταση με “γυμνό μάτι”. Επιπλέον , αξιολογούνται – ταυτόχρονα με τον έλεγχο του Διαφράγματος – οι Ρινικές Κόγχες για πιθανή Υπερτροφία ή Αλλεργική Ρινίτιδα. Επίσης , με ειδικούς χειρισμούς εξετάζεται η Ρινική Βαλβίδα για πιθανή ανεπάρκεια.

Αίτια Στραβού Διαφράγματος

Η ενδοσκόπηση της μύτης , του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη , ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση . Είναι ασφαλής , γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές , διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία . Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD


Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που προκαλούν ρινική απόφραξη όπως Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός και του Ρινοφάρυγγα , Ρινικοί Πολύποδες και η Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια )


Ο ασθενής , εφόσον το επιθυμεί , μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα . Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης . Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Πώς θεραπεύεται το Στραβό Διάφραγμα

Η θεραπεία είναι χειρουργική και έχει στόχο να ανακατασκευάσει ένα ευθύ διάφραγμα και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ροή του αέρα . Η επέμβαση γίνεται μετά τα 16 έτη για τα κορίτσια και τα 17 για τα αγόρια . Σε μικρότερα παιδιά η πλαστική του διαφράγματος γίνεται συνήθως όταν υπάρχει ιστορικό ρινικού κατάγματος και σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο με Ενδοσκόπηση της μύτης και εφόσον αποκλειστούν άλλα αίτια ρινικής απόφραξης ( αλλεργία, πολύποδες κα ) , ο ασθενής ενημερώνεται για το πρόβλημα και οργανώνεται ένα εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο.

Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική – Endoscopic Septoplasty

Η Ενδοσκοπική Μέθοδος για Επανακατασκευή ( Reconstruction ) και Ευθειασμό του Ρινικού Διαφράγματος

Για τη χειρουργική του διαφράγματος υπάρχουν διάφορες τεχνικές, λιγότερο ή περισσότερο αξιόπιστες και αποτελεσματικές . Στη σύγχρονη εποχή η επέμβαση εκλογής για την Ριζική και Μόνιμη αντιμετώπιση της σκολίωσης του διαφράγματος είναι η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική ( Endoscopic Septoplasty ).

Ο τρόπος που γίνεται η επέμβαση έχει πολλά Πλεονεκτήματα αλλά και εντελώς διαφορετική Φιλοσοφία στην αντιμετώπιση μιας απόκλισης , σε σχέση με τη παραδοσιακή επέμβαση .

Η επέμβαση γίνεται υπό Γενική Νάρκωση και ακολουθεί τις Αρχές της Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) . Πραγματοποιείται υπό Ενδοσκοπικό έλεγχο με προβολή του χειρουργικού πεδίου σε οθόνη HD και ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής .

Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική
Διορθωση στραβου Διαφραγματος
Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική

Πλεονεκτήματα για τον Ασθενή

 • Η συνολική εμπειρία απ’ το Ενδοσκοπικό Χειρουργείο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική
 • Δεν απαιτείται ρινικός επιπωματισμός – ΔΕΝ Τοποθετούμε Γάζες και Ταμπόν στη μύτη
 • Το χειρουργείο είναι Ανώδυνο
 • Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο
 • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική με γρήγορη ανάρρωση και επούλωση
 • Γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα και την εργασία

Χειρουργικά Πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Επέμβασης

 • Η επέμβαση έχει άριστα αποτελέσματα , δεν διαφεύγουν “ κρυμμένες “ οπίσθιες αποκλίσεις
 • Ο ρινικός χόνδρος επανατοποθετείται και σταθεροποιείται με ραφές σε ευθεία θέση
 • Οι τομές είναι εσωτερικά στη μύτη και στο σημείο της κυρτότητας
 • Περιορισμένο χειρουργικό τραύμα και γρήγορη επούλωση
 • Μόνιμο αποτέλεσμα που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο
 • Ριζική αντιμετώπιση της “ μνήμης “ του ρινικού χόνδρου
 • Εκμηδενίζεται η πιθανότητα δεύτερης επέμβασης
 • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών ( Διάτρηση, Αιμορραγία, Αιμάτωμα )
 • Ελάχιστο τραύμα των φυσιολογικών ιστών

Χειρουργική Τεχνική της Ενδοσκοπικής Πλαστικής Διαφράγματος

Φιλοσοφία της επέμβασης είναι η επανακατασκευή του διαφράγματος ( Septal Reconstruction ) , το οποίο επανατοποθετείται και σταθεροποιείται σε ευθεία θέση με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα .

Η τεχνική έχει στόχο να δημιουργήσει ένα νέο ευθύ διάφραγμα χωρίς να απολέσει τον ρινικό χόνδρο. Η νέα μύτη έχει επαρκεί στήριξη και οι δομές δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση . Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε δυσάρεστες επιπλοκές όπως η διάτρηση του διαφράγματος και η πτώση της κορυφής και της ράχης της μύτης .

Με την τοποθέτηση ραμμάτων αποφεύγουμε τον εξαιρετικά επώδυνο ρινικό πωματισμό. Ο ασθενής εξέρχεται του χειρουργείου με τη μύτη ελεύθερη ( χωρίς εσωτερικές γάζες και ταμπόν ) και μερικές ώρες αργότερα πηγαίνει στο σπίτι .

Χειρουργική Τεχνική της Ενδοσκοπικής Πλαστικής Στραβου Διαφράγματος
Χειρουργική Τεχνική της Ενδοσκοπικής Επέμβασης

Άριστη Ορατότητα εντός της μύτης

Το Ενδοσκόπιο παρέχει Άριστη Ορατότητα και Πρόσβαση στα δύσκολα σημεία στο πίσω μέρος του διαφράγματος που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι . Με το ενδοσκόπιο εκμηδενίζεται η πιθανότητα παραμονής τμήματος του σκολιωτικού διαφράγματος και η ανάγκη δεύτερου διορθωτικού χειρουργείου.

Στην παραδοσιακή επέμβαση διαφράγματος χωρίς ενδοσκόπιο , οπίσθιες βλάβες μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να μην διορθωθούν με αποτέλεσμα την μερική λύση του προβλήματος . Επιπλέον , επειδή η κλασσική επέμβαση γίνεται με γυμνό μάτι είναι αδύνατο να τοποθετηθούν εσωτερικά ράμματα και απαιτείται πάντα τοποθέτηση πωματισμού με γάζες για την άσκηση πίεσης και τη σταθεροποίηση του βλεννογόνου

Κάταγμα Διαφράγματος

Η μύτη είναι το πλέον προεξέχον σημείο του προσώπου και εύκολα μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων , τροχαίων ατυχημάτων ή σε περιστατικά ξυλοδαρμού . Το τραύμα μπορεί να επηρεάσει είτε τα ρινικά οστά στο άνω μέρος της μύτης είτε το χόνδρο διαφράγματος στο κάτω μέρος της μύτης . Πολλές φορές το χτύπημα είναι αρκετά δυνατό και διαταράσσει συνολικά τη μύτη προκαλώντας κάταγμα των ρινικών οστών και του διαφράγματος.

Κάταγμα στο διάφραγμα μπορεί να συμβεί και από μικρό τραύμα που πολλές φορές ο ασθενής δεν το θυμάται , ειδικά αν έχει συμβεί σε μικρή ηλικία . Το κάταγμα μπορεί να προκαλέσει σκολίωση ή και πλήρη παρεκτόπιση με απεξάρθρωση του διαφράγματος . Σε πιο μεγάλες βλάβες υπάρχει και εξωτερική παρέκκλιση του κατώτερου τμήματος της μύτης.

Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν δυσκολία στην αναπνοή κα βουλωμένη μύτη ενώ σε πολλά περιστατικά υπάρχει πλήρης απόφραξη του ρινικού αεραγωγού . Η διάγνωση τίθεται με τον ενδοσκοπικό έλεγχο όπου συνήθως παρατηρούμε και τη γραμμή του κατάγματος .

Κάταγμα Διαφράγματος
Σπασμενη Μυτη
Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Χειρουργική Θεραπεία Κατάγματος

Όταν το πρόβλημα αφορά μόνο στο διάφραγμα η επανακατασκευή του γίνεται με την Ενδοσκοπική Πλαστική του Διαφράγματος , που αντιμετωπίζει Μόνιμα και Ριζικά τη ρινική απόφραξη . Όταν το κάταγμα επηρεάζει συνολικά τη μύτη και υπάρχουν κοσμητικά προβλήματα η αντιμετώπιση γίνεται με Λειτουργική Ρινοπλαστική . Η επέμβαση συνδυάζει την Αισθητική Ρινοπλαστική με την διόρθωση του αναπνευστικού προβλήματος ( Ενδοσκοπική Πλαστική του Διαφράγματος). Η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε ασθενείς όπου επιβάλετε η συνολική επανακατασκευή της μύτης (Nasal Reconstruction) με χρήση Μοσχευμάτων.

Διόρθωση Στραβού Διαφράγματος με LASER

LASER Διαφραγματοπλαστική – LASER Septoplasty

Το LASER είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην Ογκολογία και τα τελευταία χρόνια έχει όλο και περισσότερες εφαρμογές στη χειρουργική της μύτης .

Με τη χρήση LASER μπορεί να επιλυθούν προβλήματα του ρινικού διαφράγματος Ανώδυνα , Αναίμακτα και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις περιπτώσεις που έχει ένδειξη .

Η επέμβαση στο διάφραγμα με LASER έχει ένδειξη όταν το πρόβλημα είναι χόνδρινη ή οστέινη άκανθα . Το χειρουργείο γίνεται Ενδοσκοπικά με χρήση κάμερας υψηλής ανάλυσης και συνήθως υπό γενική νάρκωση . Οι προεξοχές στο πρόσθιο ή οπίσθιο και κατώτερο τμήμα του διαφράγματος μπορούν να αφαιρεθούν με επιτυχία απελευθερώνοντας τον αεραγωγό .

Μετεγχειρητικά ΔΕΝ τοποθετείται ρινικός πωματισμός και ΔΕΝ απαιτείται νοσηλεία ( Χειρουργείο Ημέρας ) . Συνιστάται συχνή χρήση ρινικών πλύσεων με ορό για την αποφυγή σχηματισμού κρουστών

Διόρθωση Στραβού Διαφράγματος με LASER
Επέμβαση στο Διάφραγμα με LASER

Περιορισμοί του LASER στη χειρουργική του Διαφράγματος

Το LASER δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του Ρινικού Διαφράγματος . Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και απαιτείται Ενδοσκοπική Επανακατασκευή του Ρινικού Διαφράγματος ( Reconstruction ) . Το LASER είναι ένα μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να κόβει και να εξαχνώνει ιστούς με εξαιρετική ακρίβεια και ελάχιστη βλάβη των γειτονικών ιστών . Στη Σκολίωση του Διαφράγματος δεν έχει τόσο πολύ νόημα να κόψουμε τον ιστό , δεν μας ενδιαφέρει η εκτομή του χόνδρου αλλά ο ευθειασμός και η ανακατασκευή του σε ευθεία θέση . Η κατάχρηση του LASER μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές , ειδικά σε ασθενείς με Σκολίωση του Χόνδρινου Διαφράγματος και να προκαλέσει μόνιμη διάτρηση .

Η Ενδοσκοπική Επανακατασκευή του Ρινικού Διαφράγματος ( Reconstruction ) μπορεί να διορθώσει με επιτυχία πολυσύνθετα προβλήματα και ειδικά βλάβες της χόνδρινης μοίρας . Είναι μια minimal και ελάχιστα επεμβατική τεχνική που αντιμετωπίζει ριζικά τη σκολίωση του διαφράγματος και μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις για Υπερτροφία των Κάτω Ρινικών Κογχών . Η επέμβαση γίνεται βάσει των αρχών της Ενδοσκοπικής Μικρο-Χειρουργικής όπως αυτή εξελίχθηκε την τελευταία δεκαετία από κορυφαίους χειρουργούς στη Μεγάλη Βρετανία και αποτελεί πλέον το διεθνές αποδεκτό πρότυπο . Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο , αντιμετωπίζοντας ριζικά τη “ μνήμη “ του ρινικού χόνδρου . Η Ενδοσκοπική Πλαστική του Διαφράγματος δημιουργεί καινούριο ρινικό αεραγωγό ανώδυνα , χωρίς πωματισμό της μύτης με ταμπόν και χωρίς να απαιτείται νοσηλεία ( Fast Track – One Day Clinic ) .

Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών

Οι Ρινικές Κόγχες βρίσκονται στα πλάγια εσωτερικά τοιχώματα της μύτης και διακρίνονται σε κάτω, μέση και άνω ρινική κόγχη. Οι κάτω ρινικές κόγχες εμφανίζουν πολύ συχνά υπερτροφία και διόγκωση λόγω του στυτικού ιστού που περιέχουν και της πλούσιας αιμάτωσης . Χαρακτηριστική είναι η διόγκωση σε περιπτώσεις ιογενούς ή αλλεργικής ρινίτιδας . Πιο σπάνια διογκώνονται λόγω ορμονικών μεταβολών ( Ρινίτιδα της Κύησης ) ή από κατάχρηση αποσυμφορητικών ( Φαρμακευτική Ρινίτιδα ) .


Η μύτη καθαρίζει, υγραίνει και θερμαίνει τον αέρα που εισπνέουμε και ο βλεννογόνος που καλύπτει τις κόγχες έχει σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία αυτή της μύτης ως “ κλιματιστικού “ . Για το λόγο αυτό κατά την διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων θα πρέπει να παραμένει ανέπαφος .

Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών
Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών

Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική

Endoscopic Turbinoplasty

Η Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών και τις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις κογχοτομής του παρελθόντος. Στόχος της επέμβασης είναι η συρρίκνωση – των κατά τα άλλα χρήσιμων αυτών ανατομικών δομών – αφήνοντας ανέπαφο τον βλεννογόνο τους . Η διατήρηση του βλεννογόνου είναι ύψιστης σημασίας για την αίσθηση ευχάριστης αναπνοής .

Υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπίου αφαιρείται το μικρό οστό που στηρίζει την κόγχη με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής και μαζί ο υποβλεννογόνιος ( στυτικός ) ιστός με ειδικό μηχάνημα Shaver . Με την τεχνική αυτή προλαμβάνεται η υποτροπή της διόγκωσης των κογχών όπως συμβαίνει μετά από τον καυτηριασμό και δεν αφαιρείται βλεννογόνος ( πρόληψη ξηράς ρινίτιδας με κρούστες – Empty Nose Syndrome ) .

Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική 
Επεμβαση για Υπετροφικες Κογχες LASER
Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική

Περισσότερα για την

Επιπλοκές Χειρουργικής Διαφράγματος

Το χειρουργείο στο Διάφραγμα είναι συχνά αποτυχημένο ή μερικώς επιτυχημένο , με αποτέλεσμα την απογοήτευση του ασθενούς . Η παραδοσιακή επέμβαση στο διάφραγμα γίνεται χωρίς ενδοσκόπιο και έχει μερικά σοβαρά μειονεκτήματα . Όταν χειρουργούμε με το “ μάτι “ μέσα σε μια στενή κοιλότητα όπως η μύτη είναι πολύ εύκολο να διαφύγουν οπίσθιες αποκλίσεις του διαφράγματος . Αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος για την αποτυχία πολλών επεμβάσεων και τη δημιουργία του μύθου “ το διάφραγμα μου ξαναστράβωσε “.

Η παραδοσιακή επέμβαση είναι επώδυνη για τον ασθενή . Η χρήση ρινικού επιπωματισμού με ταμπόν είναι ανυπόφορη και πολλές φορές μη ανεκτή . Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που περιγράφουν τις σχεδόν τραυματικές εμπειρίες τους , αποτρέποντας άλλους να προχωρήσουν στην επέμβαση . Ο λόγος που χρησιμοποιείται το ταμπόν στην παραδοσιακή επέμβαση χωρίς ενδοσκόπιο , είναι η αδυναμία ελέγχου της αιμορραγίας και η ανάγκη πρόληψης εμφάνισης αιματώματος . Επίσης , η πιθανότητα επιπλοκών όπως η μετεγχειρητική αιμορραγία και η διάτρηση του διαφράγματος είναι μεγαλύτερη.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα αντιμετωπίζει η Σύγχρονη Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική

Ενημερωθείτε απ’ το γιατρό σας για την χειρουργική μέθοδο που χρησιμοποιεί.

Ρινοπλαστική και Διόρθωση Διαφράγματος σε μια επέμβαση

Λειτουργική Ρινοπλαστική – Functional Septorhinoplasty

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι μια απ’ τις συχνότερες επεμβάσεις στη Ρινολογία και εξυπηρετεί ταυτόχρονα δυο στόχους. Αφ’ ενός διορθώνει τις κοσμητικές ατέλειες του σχήματος και της εμφάνισης της μύτης και αφετέρου εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη ρινική αναπνοή , με τη διόρθωση του Σκολιωτικού Διαφράγματος και της Υπερτροφίας των Κογχών και των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια ) .

Διάφραγμα και Ρινοπλαστική - Στραβό Ρινικό Διάφραγμα - Λειτουργική Ρινοπλαστική

Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η Ενδοσκοπική Λειτουργική Ρινοπλαστική , που συνδυάζει την Αισθητική Ρινοπλαστική με την Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική , την Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική και την Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή .

Πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

 • Η Ρινοπλαστική είναι Ανώδυνη και διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα.
 • Δεν απαιτείται ρινικός επιπωματισμός
 • Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο.
 • Ο ρινικός χόνδρος επανατοποθετείται και σταθεροποιείται με ραφές σε ευθεία θέση.
 • Δυνατότητα λήψης και τοποθέτησης Μοσχευμάτων Χόνδρου
 • Το ενδοσκόπιο παρέχει άριστη ορατότητα και πρόσβαση στα δύσκολα σημεία εντός της μύτης.
 • Η επέμβαση έχει άριστα αποτελέσματα , δεν διαφεύγουν “κρυμμένες” οπίσθιες βλάβες – αποκλίσεις του ρινικού διαφράγματος.
 • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική με γρήγορη ανάρρωση και επούλωση, αφού οι τομές περιορίζονται στο σημείο της κυρτότητας.
 • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών (Διάτρηση, Αιμορραγία, Αιμάτωμα), λόγω του ελάχιστου τραύματος των φυσιολογικών ιστών και της τοποθέτησης ραμμάτων.
 • Επέμβαση εκλογής σε περιπτώσεις δεύτερης επέμβασης (revision septorhinoplasty), μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική , όπου απαιτείται η ανακατασκευή του σκελετού της μύτης.

Περισσότερα για την

Δεύτερη Διορθωτική “ REVISION “ Επέμβαση στο Διάφραγμα

Αίτια Αποτυχημένης Επέμβασης στο Διάφραγμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παραμονή της Ρινικής Απόφραξης μετά από επέμβαση στο διάφραγμα . Η αποτυχία της επέμβασης οφείλεται είτε σε ελλιπή προ-εγχειρητικό έλεγχο είτε σε προβληματική χειρουργική τεχνική .

Ο ελλιπής προ-εγχειρητικός έλεγχος θα αποτύχει να εντοπίσει προβλήματα όπως η ανεπάρκεια της Ρινικής Βαλβίδας , η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων , η υπερμεγέθης μέση ρινική κόγχη ή οι ρινικοί πολύποδες .

Αποτυχημενο Διαφραγμα
Βουλωμενη Μυτη μετα απο επεμβαση
Δεύτερη Διορθωτική Επέμβαση στο Διάφραγμα
Δεύτερη Διορθωτική Επέμβαση στο Διάφραγμα

Η κακή χειρουργική τεχνική έχει σαν αποτέλεσμα την αποτυχία αντιμετώπισης της σκολίωσης , με παραμονή τμημάτων που αποκλίνουν συνήθως στο οπίσθιο τμήμα του διαφράγματος . Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία της αποτυχίας είναι η μερική αντιμετώπιση της υπερτροφίας των κογχών επειδή επιλέχθηκε μια πολύ μικρή επέμβαση ( πχ καυτηριασμός ) , με αποτέλεσμα την υποτροπή του προβλήματος.

Στην εποχή μας ο ενδελεχής ενδοσκοπικός προ-εγχειρητικός έλεγχος και οι Ενδοσκοπικές Τεχνικές για την αντιμετώπιση του σκολιωτικού διαφράγματος και της υπερτροφίας των κογχών, προλαμβάνουν όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Χειρουργική Τεχνική της Ενδοσκοπικής “ REVISION “ Επέμβασης

Όταν η ρινική απόφραξη επιμένει μετά από χειρουργείο στο διάφραγμα συνήθως η αιτία είναι η μερική διόρθωση του προβλήματος και η παραμονή της απόκλισης . Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται αναθεώρηση της επέμβασης .

Ένα δεύτερο χειρουργείο στο διάφραγμα συνήθως είναι μια δύσκολη και τεχνικά απαιτητική επέμβαση , καθώς υπάρχουν μόνο θραύσματα του διαφράγματος και σε πολλά σημεία μόνο ο βλεννογόνος . Επιπλέον , η πρόσβαση στα σημεία που υπάρχει απόκλιση είναι δυσχερής λόγω της ίνωσης και της ουλοποίησης . Για την επιτυχή προσπέλαση και διόρθωση των προβλημάτων απαιτούνται εξελιγμένες τεχνικές και μεγάλη χειρουργική δεξιότητα .

Η Ενδοσκοπική Τεχνική έχει Απόλυτη Ένδειξη σε περιπτώσεις δεύτερης επέμβασης . Το ενδοσκόπιο παρέχει άριστη πρόσβαση σε οπίσθιες αποκλίσεις και επιτρέπει την εντοπισμένη διόρθωση μόνο στη σημείο της βλάβης . Επιπλέον με την προβολή του χειρουργικού πεδίου σε οθόνη HD ο διαχωρισμός του βλεννο-περιχόνδριου σε περιοχές που λείπει ο χόνδρος είναι πιο ευχερής και η πιθανότητα τραύματος του βλεννογόνου που μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση είναι εξαιρετικά μικρή .

Με την Ενδοσκοπική Τεχνική υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης μοσχευμάτων χόνδρου και ραμμάτων σταθεροποίησης για την πλήρη αποκατάσταση του διαφράγματος ( Septal Reconstruction ) . Η αποκατάσταση ενδέχεται να περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών υλικών ( PDS Plate ) προκειμένου να στηριχθεί η δομή του ρινικού σκελετού και να αποφύγουμε τη διάτρηση .

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική σε συνδυασμό με την ανάλογη Εμπειρία και Εκπαίδευση του χειρουργού εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία μιας δεύτερης επέμβασης στο διάφραγμα

Με ποιες άλλες επεμβάσεις συνδυάζεται το Χειρουργείο για Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Διάφραγμα και επέμβαση για Ροχαλητό – Άπνοια στον Ύπνο

Μια πολύ σημαντική και ενοχλητική επιπλοκή του στραβού διαφράγματος είναι το Ροχαλητό που συχνά συνοδεύεται από επεισόδια Αποφρακτικής Άπνοιας . Η διόρθωση του στραβού διαφράγματος βελτιώνει το Ροχαλητό και την ποιότητα του ύπνου .

Στη διερεύνηση του Ροχαλητού και της Άπνοιας βασικό ρόλο έχει η Ενδοσκόπηση στον Ύπνο . Η Ενδοσκοπική μελέτη του ροχαλητού και της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου ( Drug Induced Sleep Endoscopy – DISE ) γίνεται στην αίθουσα του χειρουργείου με χορήγηση ήπιας καταστολής . Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εξέταση με εξαιρετικά υψηλή διαγνωστική αξία αφού επιτρέπει άμεσο έλεγχο του αεραγωγού υπό πραγματικές – σχεδόν – συνθήκες . Είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μερικά λεπτά .

Η επέμβαση στο Διάφραγμα μπορεί να συνδυαστεί με επέμβασεις Φαρυγγοπλαστικής για την θεραπεία του Ροχαλητού και της Αποφρακτικής Άπνοιας . Για την αντιμετώπιση του Ροχαλητού συχνά χρησιμοποιούμε το LASER , ενώ οι Ραδιοσυχνότητες αποτελούν μια ήπια χειρουργική παρέμβαση και μπορούν να εφαρμοστούν στη μαλακή υπερώα και τη βάση της γλώσσας.

Περισσότερα για το

Διάφραγμα και Διόρθωση Ανεπάρκειας Ρινικής Βαλβίδας

Η ανεπάρκεια της Ρινικής Βαλβίδας προκαλεί ρινική απόφραξη και ένα δυσάρεστο αίσθημα πίεσης κατά την εισπνοή . Ο ασθενής συνήθως ρουθουνίζει έντονα και φυσάει συχνά τη μύτη , σε μια προσπάθεια να απαλλαχθεί απ το αίσθημα πίεσης και απόφραξης .

Πολλοί ασθενείς έχουν ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στο Ρινικό Διάφραγμα χωρίς βελτίωση της αναπνοής . Σε άλλους ασθενείς εμφανίζεται μετά από επέμβαση Ρινοπλαστικής και πρόκληση ανεπάρκειας στην περιοχή που δεν προϋπήρχε . Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με Λειτουργική Ρινοπλαστική και μοσχεύματα για τη στήριξη της περιοχής της Έσω ή της Έξω Ρινικής Βαλβίδας .

Περισσότερα για τη

Διάφραγμα και Ενδοσκοπική Θεραπεία Ιγμορίτιδας – Ρινικών Πολυπόδων

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων – FESS είναι η σύγχρονη προσέγγιση για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα, ιγμορίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες. Το χειρουργείο είναι ελάχιστα επεμβατικό και ανώδυνο μετεγχειρητικά. Οι κύριες ενδείξεις είναι η Χρόνια Ρινοκολπίτιδα – Ιγμορίτιδα , oι Ρινικοί Πολύποδες και οι πολλαπλές υποτροπές της Οξείας Ρινοκολπίτιδας – Ιγμορίτιδας.

Περισσότερα για την

Διάφραγμα και Κρεατάκια
Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή

Τα κρεατάκια είναι από τις πιο συχνές αιτίες Ρινικής Αποφραξης και Ροχαλητού . Η διόρθωση του διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί με την πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης των Αδενοειδών . Η Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδεκτομή αξιοποιεί όλη τη τεχνολογική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης των τελευταίων ετών .

Με τη χρήση Άκαμπτων Ενδοσκοπίων ( 0 , 30 και 70 μοιρών ) και την προβολή σε οθόνη Υψηλής Ανάλυση HD επιτρέπεται η άμεση παρατήρηση του συνολικού όγκου των αδενοειδών και κατ‘ επέκταση η πλήρης αφαίρεση του . Η αφαίρεση των αδενοειδών γίνεται αναίμακτα και διαρκεί ελάχιστα λεπτά με χρήση Μονοπολικής Διαθερμίας – Αναρρόφησης , Coblation ή με τη χρήση Shaver .

Περισσότερα για την

Μετά το Χειρουργείο

Ανάρρωση μετά την Ενδοσκοπική Επέμβαση στο Διάφραγμα

Η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική και η Κογχοπλαστική είναι γενικά Ανώδυνες επεμβάσεις , ο ασθενής αισθάνεται μια ήπια πίεση στη μύτη και δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά. H επέμβαση είναι Χειρουργείο Ημέρας , ο ασθενής επιστρέφει λίγες ώρες μετά στο σπίτι του ( δεν διανυκτερεύει στο Νοσοκομείο ) .

Η μύτη ΔΕΝ πωματίζεται με ρινικά ταμπόν και γάζες και αναπνέει άμεσα μετά την επέμβαση . Οι πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές , που εφαρμόζουμε σε όλες τις ρινολογικές επεμβάσεις , μας επιτρέπουν να αποφεύγουμε την εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία του πωματισμού και η μύτη είναι ελεύθερη μετά την επέμβαση . Ρινικές πλύσεις και αντιβιοτικά είναι η συνήθης φαρμακευτική αγωγή. Δεν υπάρχει καμία τομή , πρήξιμο ή μελανιές εξωτερικά στη μύτη και στο πρόσωπο. 

Μετά το χειρουργείο θα έχετε ραντεβού με το γιατρό για την παρακολούθηση της επούλωσης. Ο καθαρισμός από βλέννα και κρούστες είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή μόλυνσης και σχηματισμού συμφύσεων. 

Boukonis ORL

Η επιστροφή στην καθημερινότητά είναι σχεδόν άμεση. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια έως 1 εβδομάδα. Αν έχετε τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι δεν θα χρειαστείτε καθόλου αναρρωτική άδεια. Αν η εργασία σας περιλαμβάνει έκθεση σε σκόνη ο γιατρός θα σας συστήσει χρήση μάσκας. Για διάστημα 3 εβδομάδων ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από έντονες δραστηριότητες και γυμναστική.

Κόστος Επέμβασης για Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Χειρουργείου και του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλογής του Ιδιωτικού Νοσοκομείου που θα χειρουργηθεί. 

Η δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης ως Χειρουργείο Ημέρας ( Χωρίς Διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο ) ασφαλώς ελαττώνει την επιβάρυνση του ασθενή. 

Η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική νάρκωση. Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

Ιδιωτική Ασφάλεια και Επέμβαση για Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα τις επεμβάσεις για την διόρθωση της Ρινικής Απόφραξης και της Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται στα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή . 

Οι Ιδιωτικές Ασφάλειες καλύπτουν Πλήρως τις επεμβάσεις για παθήσεις όπως :

 • Στραβό Ρινικό Διάφραγμα
 • Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών
 • Αποφρακτική Υπνική Άπνοια
 • Υπερτροφία των των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια ) 
 • Φλεγμονές των Παραρρινίων Κόλπων ( Ιγμορίτιδα, Σφηνοειδίτιδα, Ηθμοειδίτιδα και Μετωπιαία Κολπίτιδα )
 • Ρινικοί Πολύποδες

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!