Ροχαλητό και Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας στους Ενήλικες

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

Διερεύνηση με Ενδοσκόπηση και ειδικές Διαγνωστικές Δοκιμασίες

Εξατομικευμένη Θεραπεία – Σύγχρονες Χειρουργικές Τεχνικές – Ριζική Αντιμετώπιση του Προβλήματος

 •  Ενδοσκόπηση στον Ύπνο ή Υπνοενδοσκόπηση – Sleep Endoscopy 
 •  LASER Φαρυγγοπλαστική – LASER UPPP
 •  Επεμβάσεις με COBLATION και Ραδιοσυχνότητες

Τα πάντα για την Οργάνωση και το Κόστος της επέμβασης

Το πρόβλημα του ροχαλητού

Έχει υπολογιστεί από έρευνες πως έως και το 50% των ενηλίκων ροχαλίζουν τουλάχιστον περιστασιακά , ενώ το 25% σε μόνιμη βάση. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στους άνδρες και τα υπέρβαρα άτομα και συνήθως επιδεινώνεται με την ηλικία. Το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής παρεμπόδισης της αναπνοής κατά τον ύπνο και ως σύμπτωμα δεν θα πρέπει να αγνοείται. 

Το ροχαλητό μπορεί να είναι η μόνη ένδειξη Αποφρακτικής Άπνοιας στον ύπνο. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος με εξειδίκευση στη διερεύνηση και θεραπεία ρογχοπαθειών και άπνοιας μπορεί να σας βοηθήσει εντοπίζοντας την ανατομική πηγή του ροχαλητού και να σας προσφέρει επιλογές αντιμετώπισης.

 Ροχαλητό Άπνοια στον Ύπνο

Τι προκαλεί το ροχαλητό

Ο θορυβώδης ήχος όταν κάποιος ροχαλίζει δημιουργείται από τις δονήσεις των ιστών κατά την αναπνοή . Οι περιοχές όπου συχνότερα εντοπίζεται το πρόβλημα είναι η μύτη, η μαλθακή υπερώα, η βάση της γλώσσας και σπανιότερα η επιγλωττίδα. 

Το Σύνδρομο Αντίστασης των Αεροφόρων Οδών ( Upper Airway Resistance Syndrome  –  UARS )  χαρακτηρίζεται από έντονο ροχαλητό λόγω παρεμπόδισης της ελεύθερης ροής του αέρα από μερική ή πλήρη απόφραξη του αεραγωγού . 

Αίτια Ροχαλητού και Αποφρακτικής Άπνοιας

Ρινική Απόφραξη 

( Όγκοι και Πολύποδες της μύτης , ανεπάρκεια της Ρινικής Βαλβίδας , Σκολίωση του Διαφράγματος, Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών και των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων “ Κρεατάκια “ )

Χαμηλός μυϊκός τόνος

Η χαλάρωση των μυών της γλώσσας κατά την διάρκεια του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της γλώσσας προς τα πίσω και την απόφραξη του αεραγωγού. Η χαλάρωση των μυών του φάρυγγα μπορεί να προκαλέσει σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων μέσα στον αεραγωγό όταν κατά την εισπνοή δημιουργείται αρνητική πίεση . Κάποια χαλάρωση είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ωστόσο  μπορεί να επιδεινωθεί από το αλκοόλ, τα υπνωτικά και ηρεμιστικά χάπια αλλά και από τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή του λαιμού

Υπερτροφία των μαλακών ιστών του φάρυγγα 

( Αμυγδαλές, Κρεατάκια , Υπερώα , Σταφυλή , Πλάγια Τοιχώματα Φάρυγγα )

Μακριά Σταφυλή

Χαλάρωση της Μαλθακής Υπερώας

Παχυσαρκία

 Ροχαλητό Άπνοια στον Ύπνο

Λιγότερο Συχνά αίτια Ροχαλητού – Άπνοιας 

Όγκοι και Κύστεις του Φάρυγγα και του Λάρυγγα

Ανατομικές Ιδιαιτερότητες ( Μικρογναθία , Οπισθογναθία ) 

Κρανιοπροσωπικά Σύνδρομα (σύνδρομο Down , Treacher Collins syndrome , Crouzon syndrome , Apert syndrome, Pierre Robin sequence )

Το ροχαλητό στις διαπροσωπικές σχέσεις

Σε κοινωνικό επίπεδο το ροχαλητό μπορεί να διαταράξει την ομαλή οικογενειακή συμβίωση, να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και να αναγκάσει τα ζευγάρια να κοιμούνται σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες . Δεν είναι σπάνιες επίσης οι περιπτώσεις ιδιαίτερα νέων ανθρώπων που από ντροπή αποφεύγουν να κοιμούνται με το σύντροφο τους.

Σε ιατρικό επίπεδο, το ροχαλητό μπορεί να αποδιοργανώσει την ομαλή αλληλουχία των σταδίων του ύπνου με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνάει κουρασμένος. Το έντονο ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποφρακτικής υπνικής άπνοιας  (OSA), η οποία σχετίζεται με σοβαρότατες επιπλοκές .

Μελέτη του British Association of Snoring and Sleep Apnoea αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν στερούν από τον σύντροφό τους περίπου 2 χρόνια ύπνου μετά από 25 χρόνια συμβίωσης 

 Ροχαλητό Άπνοια στον Ύπνο

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

Obstructive Sleep Apnea Syndrome – OSAS

Η αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επεισόδια διακοπής της αναπνοής ( πάνω από 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά ) που προκαλείται από την πλήρη απόφραξη του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ασθενής αναγκάζεται να ξυπνάει συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να πάρει ανάσα.

Οι συνεχείς αφυπνίσεις προκαλούν  διαταραχή του φυσικού κύκλου του ύπνου με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην ξεκουράζεται. Η σοβαρή μείωση του οξυγόνου στο αίμα από την άπνοια εξαναγκάζει την καρδιά να εργάζεται σκληρά όλη τη νύχτα και το πρωί ο ασθενής νιώθει εξαντλημένος. 

Συνήθως ο ασθενής δεν έχει επίγνωση  των επεισοδίων Άπνοιας

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

Επιπλοκές Αποφρακτικής Άπνοιας

 • Χαρακτηριστική είναι η Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Αίσθημα Χρόνιας Κόπωσης και Μειωμένη Απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο 
 • Αυξημένος κίνδυνο Τροχαίων Ατυχημάτων σε οδηγούς και Εργατικών Ατυχημάτων σε χειριστές μηχανημάτων. 
 • Οι πάσχοντες εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα Διαταραχές Συγκέντρωσης και Μνήμης
 • Η άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο Ισχαιμικής Καρδιοπάθειας , Καρδιακής Προσβολής και Αιφνίδιου Θανάτου. 
 • Συνδέεται με Καρδιακές Αρρυθμίες , Αρτηριακή Υπέρταση , Εγκεφαλικά Επεισόδια και Σακχαρώδη Διαβήτη
 • Η άπνοια σχετίζεται με Στυτική Δυσλειτουργία , Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και Ορμονικές Διαταραχές

Η αποφρακτική άπνοια φαίνεται να πυροδοτεί το Μεταβολικό Σύνδρομο , ενώ και το προ-υπάρχον μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να επιδεινώνει την άπνοια , δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο Υπο-Οξυγοναιμίας και  Οξειδωτικού Stress στον οργανισμό. Οι μηχανισμοί που προκαλούν τις παραπάνω καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι η αυξημένη συμπαθητική αντίδραση, η φλεγμονή του ενδοθηλίου των αγγείων, οι διαταραχές πηκτικότητας και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Γίνεται αντιληπτό πως η διερεύνηση και η θεραπεία του ροχαλητού δεν σχετίζεται μόνο με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ομαλή οικογενειακή ζωή ,  αλλά πρωτίστως με αμιγώς ιατρικούς λόγους

Επιπλοκές Αποφρακτικής Άπνοιας
Θεραπευτικές Επιλογές Ροχαλητού - Άπνοιας 

Διερεύνηση και Διάγνωση Ροχαλητού – Άπνοιας 

Οι ασθενείς με έντονο ροχαλητό πρέπει να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για περαιτέρω διερεύνηση και τον αποκλεισμό της Άπνοιας στον ύπνο . Έντονο ροχαλητό θεωρείται πως έχουν τα άτομα που ροχαλίζουν συχνά και επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο του συντρόφου τους.

Ο ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος με εξειδίκευση στο ροχαλητό και την άπνοια θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος με ειδικά ερωτηματολόγια ροχαλητού και άπνοιας , θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα αξιολογήσει συγκεκριμένα σωματομετρικά χαρακτηριστικά.

Βασικό ρόλο έχει η διερεύνηση με ειδικά εύκαμπτα ενδοσκόπια του ανώτερου αναπνευστικού και η εκτίμηση της βατότητας του αεραγωγού . Με ειδικές δοκιμασίες ( Muller κτλ ) αξιολογείται ο βαθμός και το επίπεδο της απόφραξης .

Η μελέτη του ροχαλητού και ειδικά σε προ-εγχειρητικό επίπεδο πρέπει πάντα να ολοκληρώνεται με ενδοσκόπηση του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου ( Sleep Endoscopy – DISE ) .

Η μελέτη ύπνου  ( Sleep Study )  σε εργαστήριο ή στο σπίτι είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί αν το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας και πόσο συχνά είναι .

Οι ασθενείς με ροχαλητό και υπνηλία ή έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με υψηλή αρτηριακή πίεση , με ιστορικό καρδιακής νόσου ή/και εγκεφαλικού επεισοδίου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ανεξάρτητα της σοβαρότητας του ροχαλητού. 

Διερεύνηση και Διάγνωση Ροχαλητού - Άπνοιας 

Ο Ενδοσκοπικός Έλεγχος

Η ενδοσκόπηση της μύτης , του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη , ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση . Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας . Είναι ασφαλής , γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές , διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία . Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD . 

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να διαγνωστούν παθήσεις που προκαλούν απόφραξη όπως Κακοήθεις και Κακοήθεις Όγκοι Φάρυγγα και Λάρυγγα , Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός και του Ρινοφάρυγγα , Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα , Ρινικοί Πολύποδες , Υπερτροφία των Κογχών και των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια )

Ο ασθενής , εφόσον το επιθυμεί , μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα . Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης . Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή . 

Ολοκληρώνοντας τη διερεύνηση, ο γιατρός θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή.

Ο Ενδοσκοπικός Έλεγχος Ροχαλητό Άπνοια στον Ύπνο

Στα παιδιά η διερεύνηση του Ροχαλητού και της Άπνοιας απαιτεί ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης και ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρία

Περισσότερες Πληροφορίες

Θεραπευτικές Επιλογές Ροχαλητού – Άπνοιας 

Πολλοί ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ( OSA ) αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες εκτός της χρήσης CPAP . Επίσης ασθενείς με ενοχλητικό ροχαλητό επιθυμούν οριστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος τους . 

Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση και το επίπεδο της στένωσης των αεραγωγών , στην οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται περισσότερες από μία περιοχές. Όπως αναφέρθηκε το θεραπευτικό πλάνο πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή. Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργικές επεμβάσεις από εξειδικευμένο στο αντικείμενο Ωτορινολαρυγγολόγο – Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου.

Ασθενείς – Υποψήφιοι  για επεμβάσεις Ροχαλητού και Άπνοιας

 • Ασθενείς με ενοχλητικό Ροχαλητό που επιζητούν θεραπεία
 • Ασθενείς με έντονο Ροχαλητό και υποψία Άπνοιας
 • Ασθενείς με Αποφρακτική Άπνοια που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ή ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ τη μάσκα CPAP
 • Ασθενείς με Αποφρακτική Άπνοια που δεν έχουν βελτίωση με τη μάσκα CPAP
 • Ασθενείς με Ανατομικά Προβλήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα CPAP 

Ενδοσκόπηση στον Ύπνο – Υπνοενδοσκόπηση

Sleep Endoscopy 

Η Ενδοσκοπική μελέτη του ροχαλητού και της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται στην αίθουσα του χειρουργείου με χορήγηση καταστολής . Πρόκειται για εξέταση με εξαιρετικά υψηλή διαγνωστική αξία αφού επιτρέπει άμεσο έλεγχο του αεραγωγού υπό πραγματικές – σχεδόν – συνθήκες . Είναι εντελώς ανώδυνη , διαρκεί μερικά λεπτά και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Η εξέταση απαιτεί άριστη συνεργασία χειρουργού και αναισθησιολόγου ώστε να επιτευχθεί ύπνος που να προσομοιάζει κατά το δυνατόν με τον φυσιολογικό . Αυτό προϋποθέτει ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρία στο αντικείμενο για την επίτευξη δύο αντικρουόμενων στόχων . Ο ασθενής πρέπει να κοιμάται και να διατηρεί τη δική του αναπνοή , χωρίς να χρειάζεται χορήγηση οξυγόνου . Ταυτόχρονα , τα φάρμακα που χορηγούνται πρέπει να προκαλούν καταστολή αντανακλαστικών ώστε να γίνει η ενδοσκόπηση χωρίς να αντιδρά ο ασθενής στο ερέθισμα και να ξυπνάει . 

Θεραπευτικές Επιλογές Ροχαλητού - Άπνοιας 
Ενδοσκόπηση στον Ύπνο - Υπνοενδοσκόπηση
Sleep Endoscopy 

Όταν ο ασθενής αρχίσει να ροχαλίζει ή να κάνει άπνοιες εισέρχεται από τη μύτη ειδικό εύκαμπτο ρινοφαρυγγοσκόπιο και γίνεται ενδελεχής έλεγχος του αεραγωγού . Εντοπίζονται οι ιστοί που δονούνται και προκαλούν ροχαλητό ή πλήρη απόφραξη , ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ο κορεσμός του οξυγόνου και η καρδιακή λειτουργία . Η ερμηνεία των ευρημάτων απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εμπειρία από τον χειρουργό , οποίος θα αποφασίσει ποια χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται για το συγκεκριμένο πρόβλημα που εντόπισε στον ασθενή του κατά την εξέταση . 

Χειρουργικές Επεμβάσεις Ρινός 

για Ροχαλητό και Αποφρακτική Άπνοια

Στη θεραπεία των ρογχοπαθειών βασικό ρόλο έχει η χειρουργική αντιμετώπιση της ρινικής απόφραξης . Τα συχνότερα ρινικά αίτια ροχαλητού και άπνοιας είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος , η υπερτροφία των ρινικών κογχών , οι ρινικοί πολύποδες και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ( κρεατάκια ) . 

Οι επεμβάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στο χειρουργικό πλάνο είναι η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική , η Κογχοπλαστική , η Αδενοειδεκτομή και η Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή . 

Χειρουργικές Επεμβάσεις Φάρυγγα

για Ροχαλητό και Αποφρακτική Άπνοια

Η χειρουργική του φάρυγγα έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια παρέχοντας πληθώρα επιλογών για την αντιμετώπιση του Ροχαλητού αλλά και της Άπνοιας . Υπάρχουν περισσότερες από 30 επεμβάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν και ο Χειρουργός ΩΡΛ με εξειδίκευση στο αντικείμενο θα πρέπει να τις γνωρίζει και να αποφασίσει ποια θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τον ασθενή και το ιδιαίτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει . 

Η απόφαση για την επιλογή της επέμβασης καθορίζεται από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης αλλά και το μέγεθος του προβλήματος . Η εκπαίδευση και η ανάλογη εμπειρία στην εκτέλεση των περίπλοκων αυτών επεμβάσεων καθορίζουν την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα τους .

Χειρουργικές Επεμβάσεις Φάρυγγα
Ροχαλητό και Αποφρακτική Άπνοια

Οι νεότεροι τύποι Φαρυγγοπλαστικής ( Expansion Sphincter Pharyngoplasty , Relocation Pharyngoplasty , Lateral Pharyngoplasty )  είναι οι συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας. Οι επεμβάσεις στο Φάρυγγα έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και είναι αποτελεσματικές μόνο σε ασθενείς που έχουν επιλεγεί με αυστηρά προ-εγχειρητικά κριτήρια

Η Σταφυλεκτομή ως επέμβαση για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας θεωρείτε τουλάχιστον ανεπαρκής και δεν προσφέρει καμία βελτίωση αν δεν συνδυάζεται με Φαρυγγοπλαστική ή άλλη επέμβαση με LASER

Expansion Sphincter Pharyngoplasty

LASER Επεμβάσεις στο Φάρυγγα

Με τη χρήση LASER αφαιρείτε ο πλεονάζον ιστός της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής που κυρίως ευθύνονται για το έντονο ροχαλητό . Στην ίδια επέμβαση , ειδικά σε ασθενείς με Αποφρακτική Άπνοια , η επέμβαση επεκτείνεται και αφαιρείται τμήμα των υπερτροφικών μαλακών μορίων στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα , που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση απόφραξης . Ανάλογα με το περιστατικό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα αφαίρεση και των υπερτροφικών αμυγδαλών .

 LASER Φαρυγγοπλαστική ( UPPP ) 
θεραπεια ροχαλητου απνοιας
LASER Φαρυγγοπλαστική

Οι νεότερες επεμβάσεις Φαρυγγοπλαστικής έχουν αντικαταστήσει τις παραδοσιακές επεμβάσεις ΦαρυγγοΥπερωιοΣταφυλοπλαστικής ( LAUP – UPPP ) που θεωρούνται μακροπρόθεσμα μη αποτελεσματικές στη θεραπεία της Αποφρακτικής Άπνοιας

Expansion Sphincter Pharyngoplasty

Η επέμβαση έχει ένδειξη σε Αποφρακτική Υπνική Άπνοια και περιλαμβάνει την αφαίρεση των αμυγδάλων και ταυτόχρονα την μετάθεση μυών σε πλάγια θέση για την διάνοιξη του στοματοφάρυγγα . Η επέμβαση έχει ένδειξη όταν υπάρχει έντονη πρόπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων στο πίσω μέρος του στόματος . 

Επιπλέον , στο ίδιο χειρουργείο γίνεται αφαίρεση τμήματος μαλακών μορίων στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα , τμηματική εκτομή της Σταφυλής και αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ( κρεατάκια ) .

θεραπεια ροχαλητου απνοιας
 Χειρουργική Τεχνική Expansion Sphincter Pharyngoplasty
Χειρουργική Τεχνική Expansion Sphincter Pharyngoplasty

Επεμβάσεις με COBLATION για Ροχαλητό και Άπνοια

Η τεχνολογία Coblation χρησιμοποιεί ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων και φυσιολογικό ορό για να δημιουργήσει ένα Ενεργό Πεδίο Πλάσματος ( Active Plasma Field ) . Το πεδίο πλάσματος διατηρεί σχετικά χαμηλή θερμοκρασία καθώς αφαιρεί με ακρίβεια τον ιστό – στόχο ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζει τα αιμοφόρα αγγεία . Η ικανότητα του πεδίου πλάσματος να διατηρείται σε χαμηλές εξασφαλίζει ελάχιστη θερμική βλάβη στους πέριξ υγιείς ιστούς ( Ελάχιστη Ζώνη Νέκρωσης )

Η εμπειρία του χειρουργού στις επεμβάσεις με Coblation είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας . Ο χειρισμός των ιστών στις περιοχές του στοματο-φάρυγγα και του υπο-φάρυγγα θα πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα αλλά και το μικρότερο δυνατό τραύμα . Η ευγένεια προς τους ιστούς σε συνδυασμό με την χειρουργική εμπειρία εξασφαλίζουν ταχύτερη επούλωση και αποφυγή επιπλοκών .

Επεμβάσεις COBLATION στη Γλώσσα

Το πίσω μέρος της γλώσσας ( Βάση της Γλώσσας ) περιέχει λεμφοειδή ιστό που σχηματίζει τη Γλωσσική Αμυγδαλή . Η Υπερτροφία της Γλωσσικής Αμυγδαλής είναι μια απ’ τις πιο συχνές αιτίες μηχανικής απόφραξης και πρόκλησης Αποφρακτικής Άπνοιας . Η αφαίρεση της γλωσσικής αμυγδαλής είναι μια επέμβαση που εξασφαλίζει επαρκή χώρο για τον αεραγωγό και ουσιαστικά θεραπεύει την Άπνοια . Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος είναι με χρήση COBLATION . 

Το χειρουργείο στη Βάση της Γλώσσας είναι σχετικά μεγάλη επέμβαση . Το COBLATION εξασφαλίζει μια ασφαλή και αναίμακτη επέμβαση με μικρότερο χρόνο επούλωσης και λιγότερες επιπλοκές . Ο πόνος μετεγχειρητικά είναι καλύτερα ελεγχόμενος μια και η βλάβη στους υγιείς ιστούς είναι περιορισμένη . 

Επεμβάσεις COBLATION στην Υπερώα

Η εφαρμογή του COBLATION στην υπερώα είναι μια σχετικά νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική . Η αφαίρεση του χαλαρού ιστού και τμήματος της σταφυλής μπορεί να περιορίσει ή και να εξαφανίσει το Ροχαλητό και τα επεισόδια Άπνοιας . Η επέμβαση είναι σχετικά γρήγορη και αναίμακτη . Το τραύμα επουλώνεται ταχύτατα και ο μετεγειρητικός πόνος είναι περιορισμένος . 

Σχεδόν πάντα ταυτόχρονα με την επέμβαση στην υπερώα γίνεται και Αμυγδαλεκτομή . Το Coblation είναι η πλέον σύγχρονη τεχνολογία για τη Χειρουργική Αφαίρεση των Αμυγδαλών .  Γίνεται με Γενική Νάρκωση , ωστόσο η επέμβαση είναι Ταχύτατη και Αναίμακτη . Η χαμηλής έντασης λειτουργία του Coblation προστατεύει τους φυσιολογικούς ιστούς και προκαλεί ελάχιστο θερμικό τραύμα . Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική εξασφαλίζει γρήγορη επούλωση του τραύματος και μειώνει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο .

Χειρουργική με Ραδιοσυχνότητες 

Επεμβάσεις Υπερώας

Οι Ραδιοσυχνότητες αποτελούν μια ήπια χειρουργική παρέμβαση και μπορούν να εφαρμοστούν στη μαλακή υπερώα και τη βάση της γλώσσας. Στη μαλακή υπερώα η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με αμυγδαλεκτομή και μερικά εκτομή της σταφυλής .  

θεραπεια ροχαλητου απνοιας
 Επεμβάσεις Υπερώας με Ραδιοσυχνότητες
Επεμβάσεις Υπερώας με Ραδιοσυχνότητες

Επεμβάσεις Βάσης Γλώσσας

Η χειρουργική επέμβαση στη βάση της γλώσσας απαιτεί παραμονή για μια μέρα στο νοσοκομείο και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για μια εβδομάδα . Η θερμική βλάβη είναι περιορισμένη ωστόσο μειώνει τον όγκο των ιστών σε ικανοποιητικό επίπεδο για την ομαλή ροή του αέρα . 

θεραπεια ροχαλητου απνοιας
 Επεμβάσεις Γλώσσας με Ραδιοσυχνότητες
Επεμβάσεις Γλώσσας με Ραδιοσυχνότητες

Lateral Pharyngoplasty

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και έχει ένδειξη στη θεραπεία της σοβαρής αποφρακτικής άπνοιας , από πρόπτωση των πλαγίων τοιχωμάτων του φάρυγγα . Καταφέρνει να αυξήσει τον ελεύθερο χώρο του αεραγωγού στο επίπεδο του στοματοφάρυγγα και συνήθως συνδυάζεται με επεμβάσεις στη μαλακή υπερώα . Αρχικά αφαιρούνται οι παρίσθμιες αμυγδαλές , στη συνέχεια εντοπίζεται και τέμνεται ο ανώτερος φαρυγγικός σφιγκτήρας μύς και συρράπτεται σε πλάγια θέση . Με την αφαίρεση μαλακών ιστών και την αντιμετάθεση των μυικών ομάδων υποστηρίζεται σημαντικά το πλάγιο τοίχωμα από το collapse

θεραπεια ροχαλητου απνοιας
Lateral Pharyngoplasty
Lateral Pharyngoplasty

Relocation Pharyngoplasty 

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και έχει ένδειξη στη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας . Στόχος είναι η συγκράτηση των πλάγιων τοιχωμάτων του φάρυγγα . Αρχικά αφαιρούνται οι παρίσθμιες αμυγδαλές , στη συνέχεια εντοπίζεται ο Φαρυγγο-Υπερωιος μυς , ο Γλωσσο-Υπερώιος μυς και ο Ανώτερος Φαρυγγικός Σφιγκτήρας μύς . Οι μύς αντιμετατίθενται ( Relocation ) και συρράπτονται σε πλάγια θέση . Με την αφαίρεση μαλακών ιστών και την αντιμετάθεση των μυικών ομάδων υποστηρίζεται σημαντικά το πλάγιο τοίχωμα από το collapse

θεραπεια ροχαλητου απνοιας
Relocation Pharyngoplasty 
Relocation Pharyngoplasty

Transpalatal Advancement Pharyngoplasty

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και έχει ένδειξη στη θεραπεία του έντονου ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας . Αντιμετωπίζει την Προσθιο-Οπίσθια πρόπτωση του στοματοφάρυγγα στο επίπεδο της μαλακής υπερώας .

Με μια τομή στη σκληρή υπερώα αποκαλύπτεται το οστό . Αφαιρούμε τμήμα της οστέινης υπερώας και ολόκληρη η μαλακή συρράπτεται σε πιο πρόσθια θέση. Η διευρύνει την περιοχή στο πίσω μέρος του λαιμού προστατεύοντας τον αεραγωγό από απόφραξη . Η επέμβαση είναι καλώς ανεκτή , ωστόσο για μικρό διάστημα μπορεί να υπάρχει ήπια ανάρροια τροφών και υγρών στη μύτη .

θεραπεια ροχαλητου απνοιας
Transpalatal Advancement Pharyngoplasty
Transpalatal Advancement Pharyngoplasty

Άλλες Θεραπευτικές Επιλογές

Σε ορισμένους ασθενείς με ροχαλητό ή και άπνοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας στοματικός νάρθηκας κατά τη διάρκεια του ύπνου, που προσαρμόζεται κατάλληλα στα δόντια ώστε να συγκρατεί τη κάτω γνάθο προς τα εμπρός. Η συσκευή αυτή έχει ένδειξη ιδιαίτερα σε ασθενείς με μικρογναθία ή οπισθογναθία και θα πρέπει να τοποθετηθεί από ωτορινολαρυγγολόγο ή γναθοχειρουργό με σχετική εξειδίκευση.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA) αντιμετωπίζεται με μια συσκευή που ανοίγει τον αεραγωγό με θετική πίεση αέρα. Η πίεση αυτή παρέχεται μέσω μιας ρινικής μάσκας που πρέπει να φοράει ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η συσκευή ονομάζεται CPAP και αποτελεί τη θεραπεία επιλογής για ασθενείς με OSA. Για να είναι αποτελεσματική και ανεκτή η χρήση της συσκευής, ο ασθενής θα πρέπει να έχει άριστη Ρινική Αναπνοή και να έχουν αντιμετωπιστεί τα ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα της μύτης.

θεραπεια ροχαλητου απνοιας

Σε υπέρβαρους ασθενείς συνίσταται σημαντική απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να βελτιώσει το ροχαλητό και την άπνοια είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες . Η συστηματική σωματική άσκηση αυξάνει τον μυικό τόνο και αποτρέπει την μυική χαλάρωση , που προδιαθέτει για εκδήλωση ροχαλητού και άπνοιας .

Σε ασθενείς με σοβαρή άπνοια που δεν ανταποκρίνονται στη χρήση της CPAP έχουν δοκιμαστεί διάφορες μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις όπως η μέση γλωσσεκτομή, η ρομποτική χειρουργική, η μετατόπιση του Γενειογλωσσικού μυός και του Υοειδούς οστού και η Τραχειοστομία.

Συνιστάται η χρήση διάφορων συσκευών  που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο;

Δε συνιστάται κάποια συγκεκριμένη συσκευή αφού δεν έχει αποδειχθεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Περισσότερες από 300 πατέντες συσκευών έχουν καταχωρηθεί στο Patent and Trademark Office των Η.Π.Α. ως θεραπείες για ροχαλητό. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν προϊόντα που βοηθούν τον ασθενή να αποφύγει να κοιμάται ανάσκελα αφού το ροχαλητό είναι πιο έντονο σε αυτή τη θέση. 

Ενήλικες με ήπιο ή περιστασιακό ροχαλητό μπορούν να δοκιμάσουν τις ακόλουθες οδηγίες :

 • Υιοθετήστε έναν υγιή και αθλητικό τρόπο ζωής για να αναπτύξετε ισχυρό μυϊκό τόνο
 • Προσπαθήστε να χάσετε βάρος
 • Αποφύγετε ηρεμιστικά, υπνωτικά και αντισταμινικά χάπια πριν τον ύπνο
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο
 • Καθιέρωση τακτικών συνηθειών ύπνου
 • Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα
θεραπεια ροχαλητου απνοιας

Κόστος Επέμβασης για Ροχαλητό και Αποφρακτική Άπνοια

Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Χειρουργείου και του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλογής του Ιδιωτικού Νοσοκομείου που θα χειρουργηθεί. 

Η δυνατότητα πραγματοποίησης των επεμβάσεων ως Χειρουργείο Ημέρας ( Χωρίς Διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο ) ασφαλώς ελαττώνει την επιβάρυνση του ασθενή. 

Οι επεμβάσεις ανάλογα με τη βαρύτητα μπορούν να γίνουν με Τοπική Αναισθησία ή Γενική Νάρκωση. Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

Ιδιωτική Ασφάλεια και Επεμβάσεις για Ροχαλητό και Αποφρακτική Άπνοια

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα τις επεμβάσεις για την διόρθωση της Ρινικής Απόφραξης και της Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται στα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή . 

Οι Ιδιωτικές Ασφάλειες καλύπτουν Πλήρως τις επεμβάσεις για παθήσεις όπως :

 • Αποφρακτική Υπνική Άπνοια
 • Στραβό Ρινικό Διάφραγμα
 • Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών
 • Υπερτροφία των των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια ) 
 • φλεγμονές των Παραρρινίων Κόλπων ( Ιγμορίτιδα, Σφηνοειδίτιδα, Ηθμοειδίτιδα και Μετωπιαία Κολπίτιδα )
 • Ρινικοί Πολύποδες

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας

Χειρουργικές Επεμβάσεις για Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

Χειρουργικές Επεμβάσεις Υπερώας – Στοματοφάρυγγα

   —   LASER Φαρυγγοπλαστική

   —   Expansion Sphincter Pharyngoplasty 

   —  Lateral Pharyngoplasty 

   —  Transpalatal advancement pharyngoplasty 

   —  Relocation Pharyngoplasty 

   —  Χειρουργική με Ραδιοσυχνότητες Μαλακής Υπερώας 

   —  Εμφυτεύματα Υπερώας 

   —  Αμυγδαλεκτομή 

 Χειρουργικές Επεμβάσεις Ρινός – Ρινοφάρυγγα

   —   Ενδοσκοπικός Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος 

   —   Διόρθωση Ανεπάρκειας Ρινικής Βαλβίδας 

   —   Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική 

   —   Ενδοσκοπική Αδενοειδεκτομή 

   —   Ενδοσκοπική Πολυποδεκτομή

Χειρουργικές Επεμβάσεις Γλώσσας – Υποφάρυγγα

   —  Χειρουργική με Coblation Γλωσσικής Αμυγδαλής 

   —  Χειρουργική με Ραδιοσυχνότητες Γλωσσικής Αμυγδαλής 

   —  Partial Midline Glossectomy

   —  Ρομποτική Χειρουργική της Βάσης της Γλώσσας

   —  Mandibular Advancement

   —  Tongue suspension

   —  Hyoid Suspension

   Χειρουργικές Επεμβάσεις Λάρυγγα

   —  LASER Μερική Επιγλωττιδεκτομή

   —  Epiglottis Stiffening

   —  Τραχειοστομία  ( πολύ σπάνια )

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!