Υπερτροφία Ρινικών Κογχών και Χειρουργικές Επεμβάσεις

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Υπερτροφία Ρινικών Κογχών και Χειρουργικές Επεμβάσεις

Τι είναι η Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών , Συμπτώματα και Θεραπευτικές επιλογές

Σύγχρονες Αναίμακτες και Ανώδυνες Χειρουργικές Τεχνικές με Γρήγορη Ανάρρωση

  • Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική ( Endoscopic Turbinoplasty ) , επέμβαση ΧΩΡΙΣ Γάζες και Ταμπόν στην μύτη , ΧΩΡΙΣ Νοσηλεία (Χειρουργείο Ημέρας)

  • LASER Κογχοπλαστική ( LASER Turbinoplasty ) , επέμβαση με Τοπική Αναισθησία στο Ιατρείο  

  Ριζική και Μόνιμη Λύση με την Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Χειρουργική

  Ελεύθερη Αναπνοή — Καλύτερος Ύπνος — Δύναμη και Αντοχή

  Τι είναι Το Σύνδρομο της “Κενής Μύτης“ – Empty Nose Syndrome

  Τα πάντα για την Οργάνωση και το Κόστος της επέμβασης

  Τι είναι οι Ρινικές Κόγχες 

  Οι Ρινικές Κόγχες βρίσκονται στα πλάγια εσωτερικά τοιχώματα της μύτης και διακρίνονται σε κάτω, μέση και άνω ρινική κόγχη.  Διαθέτουν φλεβώδεις κόλπους (στυτικό ιστό) με πλούσια αιμάτωση και το μέγεθος τους μπορεί να μεταβάλετε, προκαλώντας απόφραξη του ρινικού αεραγωγού. Ο εισπνεόμενος αέρας ερχόμενος σε επαφή με τις κόγχες και το βλεννογόνο που τις καλύπτει αποκτά την ιδανική υγρασία και θερμοκρασία και ταυτόχρονα καθαρίζεται από σκόνες και μικρόβια. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι η μύτη αποτελεί το “ κλιματιστικό “ του αναπνευστικού συστήματος.

  Ρινικές Κόγχες 

  Συχνά υπάρχει μια μόνιμη υπερτροφία ρινικών κογχών που προκαλεί χρόνια δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Χαρακτηριστική είναι η διόγκωση των κογχών από ιογενή ή αλλεργική ρινίτιδα, η διόγκωση στις περιπτώσεις αυτές οφείλεται στη φλεγμονή και την πλήρωση με αίμα του φλεβικού δικτύου. Η χειρουργική αντιμετώπιση της υπερτροφίας ρινικών κογχών ( κάτω και μέσης ρινικής κόγχης) ενδείκνυται όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει. Ο επιθυμητός στόχος είναι η μείωση του όγκου των μαλακών ιστών των κογχών, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφο τον βλεννογόνο.

  Αίτια Υπερτροφίας Ρινικών Κογχών

  Η μόνιμη υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών συνήθως είναι Ιδιοπαθής (άγνωστης αιτιολογίας), ωστόσο πολύ συχνά επιδεινώνεται από άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η χρόνια ρινοκολπίτιδα, το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, οι ορμονικές διαταραχές, η υπερ-αντιδραστικότητα του βλεννογόνου και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα και η έκθεση σε χημικά προϊόντα. 

  Χαρακτηριστική είναι η διόγκωση λόγω εγκυμοσύνης (Ρινίτιδα της Κύησης) και από κατάχρηση αποσυμφορητικών spray (Φαρμακευτική Ρινίτιδα).  

  Υπερτροφία Ρινικών Κογχών

  Συμπτώματα Υπερτροφίας Ρινικών Κογχών

  Η υπερτροφία των κογχών προκαλεί χρόνια δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Ο ασθενής συνήθως αναφέρει ρινική απόφραξη και στοματική αναπνοή. Η συμφόρηση προκαλεί αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο, υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες, ρινοκολπίτιδες και ωτίτιδες. 

  Η χρόνια ρινική απόφραξη ευθύνεται για κακή ποιότητα ύπνου, στοματική αναπνοή, κακοσμία του στόματος, ξηρότητα του στόματος και του φάρυγγα, συχνούς πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης. Η υπερτροφία μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό και την αποφρακτική υπνική άπνοια. 

  Κλινική Εξέταση και Διάγνωση Υπερτροφίας Ρινικών Κογχών

  Ο γιατρός θα λάβει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και γίνεται πλήρης ΩΡΛ εξέταση. Η μύτη πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς εσωτερικά. Μετά τη πρόσθια ρινοσκόπηση, γίνεται ενδοσκοπικός έλεγχος και αξιολόγηση του μεγέθους των κογχών και της κατάστασης του βλεννογόνου. Ο έλεγχος για αλλεργική ρινίτιδα με δερματικές δοκιμασίες αλλεργίας είναι επιβεβλημένος και πρέπει να προηγείται της επέμβασης. Η ρινίτιδα και η ρινοκολπίτιδα αντιμετωπίζονται με ενδορρινικά spray και σε επιλεγμένα περιστατικά συστήνεται Αξονική Τομογραφία. 

  Ο όρος υπερτροφία ρινικών κογχών είναι γενικός και πρέπει πάντα να εντοπίζεται η ακριβής αιτία της διόγκωσης. Η διάγνωση πρέπει να διαχωρίζει την οιδηματώδη και πρησμένη κόγχη λόγω ρινίτιδας και την υπερμεγέθη κόγχη λόγω διάπλασης. Επίσης, το οστό που συγκρατεί τη κάτω ρινική κόγχη μπορεί να είναι αρκετά ογκώδες και η κόγχη να προβάλλει υπερβολικά εντός της ρινικής κοιλότητας, δίνοντας την εντύπωση της υπερτροφίας. 

  Υπερτροφικές Ρινικές Κόγχες

  Συχνά συναντούμε υπερτροφία της μιας κόγχης όταν υπάρχει έντονη σκολίωση του διαφράγματος στην αντίθετη πλευρά. Η πολυποειδής εκφύλιση είναι ενδεικτική χρόνιας ρινίτιδας ή αλλεργίας και προσβάλλει συνήθως το οπίσθιο τμήμα της κόγχης. Υπερτροφία μπορεί να είναι Μετρίου Βαθμού, Σοβαρού Βαθμού ή να προκαλεί Πλήρη Απόφραξη

  Γίνεται εύκολα κατανοητό πώς η ακριβής διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με την περίπτωση και το ιδιαίτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. 

  Η επιλογή της επέμβασης πρέπει να γίνεται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μύτης, ο Χειρουργός ΩΡΛ πρέπει να γνωρίζει άριστα όλες τις διαθέσιμες τεχνικές, να επιλέξει την καταλληλότερη και να την προσαρμόσει στον ασθενή του

  Ο Ενδοσκοπικός Έλεγχος της μύτης

  Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD

  Η ενδοσκόπηση πρέπει να γίνεται δύο φορές, αρχικά εκτιμάται η φυσιολογική κατάσταση της μύτης και εν συνεχεία εξετάζεται μετά από τη χορήγηση αποσυμφορητικoύ spray.

  Διάγνωση Υπερτροφίας Κογχών με Ενδοσκόπηση

  Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή

  Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που προκαλούν ρινική απόφραξη όπως το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα, Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός και του Ρινοφάρυγγα, οι Ρινικοί Πολύποδες και η Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια) 

  Συντηρητική Θεραπεία Υπερτροφίας Ρινικών Κογχών

  Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει spray κορτιζόνης, πλύσεις με φυσιολογικό ορό και αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που επιδεινώνουν το πρόβλημα όπως η αλλεργία και η χρόνια ιγμορίτιδα. Τα αποσυμφορητικά ( oxymetazoline, phenylephrine, xylometazoline ) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χρόνιες παθήσεις της μύτης λόγω της βεβαιότητας ανάπτυξης Φαρμακευτικής Ρινίτιδας (Rhinitis Medicamentosa), που επιδεινώνει την κλινική εικόνα και προδιαθέτει σε επιπλοκές. Αντίθετα, η μακροχρόνια αγωγή με spray κορτιζόνης είναι μια ασφαλής θεραπεία για την υπερτροφία ρινικών κογχών που σπάνια προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. 

  Υπερτροφία Ρινικών Κογχών

  Χειρουργικές Επεμβάσεις θεραπείας Υπερτροφίας Ρινικών Κογχών

  Έχουν περιγραφεί περισσότερες από 15 διαφορετικές επεμβάσεις και χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία της υπερτροφίας των ρινικών κογχών . Η Μερική και Πλήρης Κογχοτομή στις μέρες μας έχουν αντικατασταθεί από πιο σύγχρονες τεχνικές με κορυφαία την Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική. 

  Ο καυτηριασμός των ρινικών κογχών είναι μια ήπια παρέμβαση για υπερτροφία ρινικών κογχών, ωστόσο τα αποτελέσματα συνήθως είναι παροδικά , λόγω της γρήγορης επούλωσης του εγκαύματος που προκαλείται. Ο καυτηριασμός μπορεί να γίνει με Μονοπολική Διαθερμία, με Ραδιοσυχνότητες , με Coblation και διάφορους τύπους LASER.

  Στα παιδιά με υπερτροφία ρινικών κογχών προτιμούμε τον καυτηριασμό με Ραδιοσυχνότητες ή LASER .

  Η Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική είναι η πλέον σύγχρονη, ριζική και με μόνιμα αποτελέσματα επέμβαση για την αντιμετώπιση της Υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών.

  Η επέμβαση είναι Ανώδυνη, ΔΕΝ απαιτείται Νοσηλεία ( Χειρουργείο Ημέρας ) και ΔΕΝ τοποθετούμε Πωματισμό ( γάζες και ταμπόν ) στη μύτη

  Η Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών και τις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις κογχοτομής του παρελθόντος. Στόχος της επέμβασης είναι η συρρίκνωση – των κατά τα άλλα χρήσιμων αυτών ανατομικών δομών – αφήνοντας ανέπαφο τον βλεννογόνο τους. Η διατήρηση του βλεννογόνου είναι ύψιστης σημασίας για την αίσθηση ευχάριστης αναπνοής. 

  Για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στη βελτίωση της αναπνοής συνήθως η επέμβαση συνδυάζεται με διόρθωση του Στραβού Ρινικού Διαφράγματος

  Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική 

  Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική 
  Endoscopic Turbinoplasty

  Υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπίου αφαιρείται το μικρό οστό που στηρίζει την κόγχη με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής και μαζί ο υποβλεννογόνιος  (στυτικός)  ιστός με ειδικό μηχάνημα  Shaver. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος η επέμβαση προσαρμόζεται και εξατομικεύεται, προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη διάνοιξη του αεραγωγού με μικρότερη κατά το δυνατόν αφαίρεση ιστού. 

  Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ενδοσκοπικής Κογχοπλαστικής είναι η πρόληψη της υποτροπή της διόγκωσης των κογχών όπως συμβαίνει μετά από τον απλό καυτηριασμό. Ειδικά σε ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας και ρινίτιδας η κογχοπλαστική εξασφαλίζει φυσιολογική ρινική αναπνοή ανεξάρτητα από την εποχή και τις εξάρσεις της αλλεργίας. 

  Με την Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική δεν αφαιρείται και δεν τραυματίζεται ο ρινικός βλεννογόνος και προλαμβάνεται η ξηρά ρινίτιδα με κρούστες (Empty Nose Syndrome). Ο βλεννογόνος που καλύπτει τις κόγχες έχει σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία της μύτης ως ” κλιματιστικού “. Η μύτη καθαρίζει, υγραίνει και θερμαίνει τον αέρα που εισπνέουμε και για το λόγο αυτό κατά την διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων ο βλεννογόνος θα πρέπει να παραμένει ανέπαφος 

  LASER Κογχοπλαστική – LASER Turbinoplasty

  Η ” επανάσταση ” στην χειρουργική της ρινικής απόφραξης 

  Η LASER Κογχοπλαστική είναι μια σύγχρονη, γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση ασθενών με υπερτροφία ρινικών κογχών

  Η επέμβαση μπορεί να γίνει με Τοπική Αναισθησία στο Ιατρείο με χρήση του πλέον εξελιγμένου Blue LASER 445 nm. Το χειρουργείο διαρκεί μερικά λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Είναι καλώς ανεκτή, αναίμακτη και με άμεση επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα του.

   

  LASER Κογχοπλαστική

  Η χειρουργική τεχνική απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία στη χρήση Χειρουργικού LASER. 

  Μετά την τοπική νάρκωση και με την καθοδήγηση Ενδοσκοπικής Κάμερας, η οπτική ίνα εισέρχεται εντός της κόγχης. Η δέσμη ακτίνων του LASER καταφέρνει να συρρικνώσει την κόγχη με ελεγχόμενη εξάχνωση του ιστού. Το LASER είναι ασφαλές και στα χέρια έμπειρου χειρουργού η επέμβαση είναι Αναίμακτη και Ταχύτατη. Η συσκευή  Blue LASER 445 nm επιτρέπει επεμβάσεις υψηλής ακρίβειας, με ελάχιστη βλάβη του υγιούς ιστού (Ελάχιστη Ζώνη Νέκρωσης) και γρήγορη επούλωση. Μετά το χειρουργείο για υπερτροφία ρινικών κογχών ΔΕΝ τοποθετούμε ρινικό πωματισμό (γάζες στη μύτη) και συστήνεται συχνή χρήση φυσιολογικού ορού.

  Ενδοσκοπική Χειρουργική
  Φυσαλιδώδους Μέσης Ρινικής Κόγχης

  Concha Bullosa

  Η διόγκωση της Μέσης Ρινικής Κόγχης οφείλεται συνήθως σε μια ανατομική ιδιαιτερότητα που ονομάζεται Concha Bullosa . Πρόκειται για το σχηματισμό μιας ” φυσαλίδας ” αέρα που περιβάλλεται από λεπτό οστό και καταλαμβάνει σημαντικό χώρο εντός της μύτης . Η υπερμεγέθης πνευματώδης Μέση Ρινική μπορεί να δυσχεραίνει σημαντικά την ομαλή ρινική αναπνοή και πρέπει να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται .

  Η επέμβαση έχει στόχο τη διεύρυνση του ρινικού αεραγωγού όταν αυτός αποφράσσεται από μια ευμεγέθη πνευματώδη μέση ρινική κόγχη. Υπό την καθοδήγηση του ενδοσκοπίου και με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής αφαιρείται το έξω πέταλο της ανατομικής αυτής παραλλαγής και επιτυγχάνουμε τη διάνοιξη της ρινικής κοιλότητας. 

  Με ποιες επεμβάσεις συνδυάζεται το Χειρουργείο στις Ρινικές Κόγχες

  Συνήθως ταυτόχρονα με την επέμβαση για υπερτροφία ρινικών κογχών διορθώνουμε και επιπλέον προβλήματα της μύτης και του ρινοφάρυγγα που επιδεινώνουν την αναπνοή . Οι συχνότερες επεμβάσεις είναι η Ενδοσκοπική Αδενοειδεκτομή, η Πλαστική του Ρινικού Διαφράγματος, η Ενδοσκοπική αφαίρεση Ρινικών Πολυπόδων και η Ενδοσκοπική χειρουργική της χρόνιας ιγμορίτιδας και ρινοκολπίτιδας.

  Το Σύνδρομο της “ Κενής Μύτης “ 

  “ Empty Nose ” Syndrome

  Το σύνδρομο της ” κενής μύτης ” είναι μια ιατρογενής παθολογική κατάσταση μετά από επέμβαση για υπερτροφία ρινικών κογχών και ανήκει στο φάσμα της δευτερογενούς ατροφικής ρινίτιδας. Είναι μια κλινική οντότητα που προκαλείται από τις αλλαγές στη ροή του αέρα και την απώλεια του μηχανισμού κλιματισμού της μύτης μετά από ακρωτηριαστικές ρινολογικές επεμβάσεις. 

  Δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να περιγράψουμε την αίσθηση της αναπνοής που έχουν οι ασθενείς με το σύνδρομο. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι αισθάνονται τη μύτη τους ” βουλωμένη ” επειδή δεν βρίσκουν καλύτερη λέξη να περιγράφει το πρόβλημα τους. Άλλοι νιώθουν τη μύτη τους πολύ ανοιχτή αλλά αναφέρουν ότι δεν μπορούν να γεμίσουν με αέρα τους πνεύμονες. Κατά την κλινική εξέταση η μύτη καλύπτεται από εφελκίδες και υπάρχει έντονη ξηρότητα.

  Η ικανοποίηση που προσφέρει η φυσιολογική ρινική αναπνοή είναι μια πολυσύνθετη νευρο-φυσιολογική λειτουργία. Ειδικοί αισθητήρες πίεσης που υπάρχουν στο βλεννογόνο της μύτης διεγείρονται από τη ροή του αέρα προσφέροντας την ευχαρίστηση της ελεύθερης αναπνοής. Για την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού το ρεύμα του αέρα εντός της μύτης θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη πίεση και ο αριθμός των αισθητήρων να είναι επαρκής.

  Οι κόγχες εξυπηρετούν ένα πολύ σπουδαίο διττό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Αφενός ρυθμίζουν τη ροή του αέρα έτσι ώστε να φτάνει στους αισθητήρες με την κατάλληλη πίεση και αφετέρου ο βλεννογόνος που τις καλύπτει περιέχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αισθητήρων. 

  Η ριζική εκτομή των κογχών (Πλήρης Κογχοτομή) επηρεάζει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία. Η μύτη μετεγχειρητικά έχει ευρείες ρινικές κοιλότητες με αποτέλεσμα το ρεύμα του εισπνεόμενου αέρα να έχει πολύ χαμηλή πίεση και μην καταφέρνει να διεγείρει τους υποδοχείς. Επιπλέον, η απουσία των κογχών στερεί ένα πολύ σημαντικό αριθμό αισθητήρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο βλεννογόνο που τις καλύπτει. Η πλήρης κογχοτομή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λειτουργικές διαταραχές και ανάπτυξη δευτερογενούς ατροφικής ρινίτιδας. 

  Μετά το Χειρουργείο Ενδοσκοπικής Κογχοπλαστικής

  Η Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική και η Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική είναι γενικά Ανώδυνες επεμβάσεις. Ο ασθενής δεν είναι απαραίτητο να διανυκτερεύσει στο Νοσοκομείο , η επέμβαση είναι Χειρουργείο Ημέρας . Το εσωτερικό της μύτης ΔΕΝ πωματίζεται με ρινικά ταμπόν ή γάζες. Ρινικές πλύσεις και αντιβιοτικά είναι η συνήθης φαρμακευτική αγωγή. Δεν υπάρχει καμία τομή ή μελανιές εξωτερικά της μύτης και στο πρόσωπο. 

  Μετά το χειρουργείο για υπερτροφία ρινικών κογχών θα έχετε ραντεβού με το γιατρό για την παρακολούθηση της επούλωσης. Ο καθαρισμός από βλέννα και κρούστες είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή μόλυνσης και σχηματισμού συμφύσεων. 

  Η επιστροφή στην καθημερινότητά είναι άμεση μετά απο επεμβάσεις με LASER . Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια έως 1 εβδομάδα. Αν έχετε τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι δεν θα χρειαστείτε καθόλου αναρρωτική άδεια. Αν η εργασία σας περιλαμβάνει έκθεση σε σκόνη ο γιατρός θα σας συστήσει χρήση μάσκας. Για διάστημα 2 εβδομάδων ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από έντονες δραστηριότητες και γυμναστική.

  Κόστος Επέμβασης για Υπερτροφία Ρινικών Κογχών

  Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Χειρουργείου και του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλογής του Ιδιωτικού Νοσοκομείου που θα χειρουργηθεί. 

  Η δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης ως Χειρουργείο Ημέρας ( Χωρίς Διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο ) ασφαλώς ελαττώνει την επιβάρυνση του ασθενή. 

  Η Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική γίνεται πάντα με γενική νάρκωση . Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

  Ιδιωτική Ασφάλεια και Επέμβαση για Υπερτροφία Ρινικών Κογχών

  Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα τις επεμβάσεις για την διόρθωση της Ρινικής Απόφραξης και της Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται στα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή . 

  Οι Ιδιωτικές Ασφάλειες καλύπτουν Πλήρως τις επεμβάσεις για παθήσεις όπως :

  • Στραβό Ρινικό Διάφραγμα
  • Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών
  • Αποφρακτική Υπνική Άπνοια
  • Υπερτροφία των των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων ( Κρεατάκια ) 
  • φλεγμονές των Παραρρινίων Κόλπων ( Ιγμορίτιδα, Σφηνοειδίτιδα, Ηθμοειδίτιδα και Μετωπιαία Κολπίτιδα )
  • Ρινικοί Πολύποδες

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας

  Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

  American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

  ENT UK 

  Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

  Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

  Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

  Leave a Reply

  Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
  error: Content is protected !!