Αμυγδαλεκτομή και Αμυγδαλίτιδα

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Αμυγδαλεκτομή και Αμυγδαλίτιδα

Σύγχρονες Τεχνικές με LASER και Coblation για Μικρότερο Μετεγχειρητικό Πόνο

Αναίμακτη Επέμβαση , ΧΩΡΙΣ Νοσηλεία ( Χειρουργείο Ημέρας )

 • Πυώδης Αμυγδαλίτιδα και Επιπλοκές
 • Περιαμυγδαλικό Απόστημα
 • Καρκίνος Αμυγδαλής

Τα πάντα για την Οργάνωση της επέμβασης και το Κόστος του Χειρουργείου

Οι Αμυγδαλές 

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) σχηματίζονται από Λεμφικό Ιστό. Οι αμυγδαλές είναι ορατές στο πίσω μέρος του στόματος, ενώ οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα, στο πίσω μέρος της μύτης και είναι ορατές με Ενδοσκόπηση Ρινός. Γενικά, οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις χρησιμεύουν στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην άμυνα του οργανισμού και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. 

Οι σοβαρότερες παθήσεις των αμυγδαλών είναι η Υποτροπιάζουσα και Χρόνια Πυώδης Αμυγδαλίτιδα, η Υπερτροφία που προκαλεί Αναπνευστική Απόφραξη, ο Καρκίνος και το Λέμφωμα. 

Οξεία Πυώδης Αμυγδαλίτιδα

Πυώδης Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών που προκαλείται μετά από βακτηριδιακή λοίμωξη. Συχνότερο αίτιο είναι ο Στρεπτόκοκκος (β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α), ενώ λιγότερο συχνά μικρόβια είναι ο Πνευμονιόκοκκος, ο Σταφυλόκοκκος, ο Αιμόφιλος της Ινφλουένζας και Αναερόβια Βακτηρίδια. Η πυώδης αμυγδαλίτιδα συνήθως είναι επιπλοκή ιογενούς λοίμωξης του Ανώτερου Αναπνευστικού από Ρινοϊούς, Αδενοϊούς, Κορωνοϊούς, στελέχη ιού της γρίπης (Influenza) και ιούς Parainfluenza. 

Συμπτώματα  και  Επιπλοκές Αμυγδαλίτιδας

Τα συχνότερα συμπτώματα της Αμυγδαλίτιδας είναι ο πόνος στο φάρυγγα, η δυσκαταποσία, η δυσχέρεια αναπνοής,  ο πυρετός και η διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων,

Τυπικά οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες, διογκωμένες και καλύπτονται από πυώδες επίχρισμα και βύσματα. Χαρακτηριστική είναι η δύσοσμη απόπνοια του στόματος

Η πυώδης αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά για την αποφυγή επιπλοκών. Συχνότερη επιπλοκή είναι το Περιαμυγδαλικό απόστημα, το οποίο όταν δεν θεραπεύεται εξελίσσεται στο απειλητικό για τη ζωή Παραφαρυγγικό απόστημα. Στο παρελθόν οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των αμυγδαλών δεν αντιμετωπίζονταν με Αντιβιοτικά και είχαν σαν επιπλοκές τη Σπειραματονεφρίτιδα και τον Ρευματικό Πυρετό. Πρόκειται για αυτοάνοσες υπερ-αντιδράσεις λόγω της έντονης φλεγμονής που αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει μόνος του τη Στρεπτοκοκκική Λοίμωξη. 

Διάγνωση και Θεραπεία Αμυγδαλίτιδας

Η διάγνωση της Αμυγδαλίτιδας θα πρέπει πάντα να τίθεται πάντα από ειδικό ΩΡΛ Χειρουργό. Ο γιατρός θα διακρίνει την Ιογενή φλεγμονή των Αμυγδαλών (Ιογενής Φαρυγγίτιδα και Αμυγδαλίτιδα) από την Πυώδη Αμυγδαλίτιδα. Συνήθως χορηγούμε αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Σε σοβαρές ή παραμελημένες φλεγμονές ενδέχεται να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλεβια αγωγή. 

Σπάνια, όταν υπάρχει υπάρχει πολύ έντονη φλεγμονή και μεγάλη διόγκωση των αμυγδαλών μπορεί να εμφανιστούν αποφρακτικά φαινόμενα ή άλλες επιπλοκές που καθιστούν επιβεβλημένη τη αφαίρεση των αμυγδαλών (“ Εν Θερμώ “  Αμυγδαλεκτομή)

Σε χρόνιες και υποτροπιάζουσες πυώδεις φλεγμονές, σε Κακοήθειες και όταν προκαλούνται Αποφρακτικά φαινόμενα, οι χρήσιμες κατά τα άλλα αυτές δομές, πρέπει να αφαιρεθούν με Αμυγδαλεκτομή. 

Ο Ενδοσκοπικός Έλεγχος

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD. 

Η ενδοσκόπιση μας επιτρέπει να εντοπίσουμε επιπλέον προβλήματα όπως η φλεγμονή των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Πυώδης Αδενοειδίτιδα), η φλεγμονή της Γλωσσικής Αμυγδαλής (Γλωσσική Αμυγδαλίτιδα), η φλεγμονή της Επιγλωττίδας (Επιγλωττίτιδα), το Πλαγιοφαρυγγικό απόστημα και το Οίδημα στο Λάρυγγα

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή. 

Ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών

 • Πολλαπλά επεισόδια οξείας πυώδους αμυγδαλίτιδας. 

Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικάνικης και Βρετανικής Ακαδημίας ΩΡΛ – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, θα πρέπει να έχουν καταγραφεί 5 με 6 επεισόδια αμυγδαλίτιδας τον τελευταίο χρόνο ή περισσότερα από 3 επεισόδια κατ’ έτος τα 3 τελευταία χρόνια

 • Καρκίνος Αμυγδαλών

Ειδικότερα όταν εντοπιστεί πρόσφατη ασυμμετρία στο μέγεθος των αμυγδαλών πάντα υπάρχει η υποψία νεοπλασίας. 

 • Περιαμυγδαλικό απόστημα.
 • Αποφρακτική Υπνική Άπνοια 

Η υπερτροφία των αμυγδαλών παρεμποδίζει την αναπνοή. Ο ασθενής έχει διαταραγμένο ύπνο, έντονο ροχαλητό και Άπνοιες (πλήρη διακοπή της αναπνοής για πάνω από 10 δευτερόλεπτα).

 • Δυσοσμία του στόματος (Χαλίτωση)

Χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα ή Λιθίαση των αμυγδαλών.

Η Υπερτροφία των Αμυγδαλών και τα φαινόμενα απόφραξης που προκαλούν είναι η κύρια ένδειξη της επέμβασης στα παιδιά

Στην απόφαση για τη διενέργεια της επέμβασης, θα πρέπει πάντοτε να συνεκτιμάτε η βαρύτητα των επεισοδίων πυώδους αμυγδαλίτιδας, οι επιπλοκές, τα υποκείμενα νοσήματα, αλλεργίες σε αντιβιοτικά, η πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, οι προηγούμενες νοσηλείες για ενδοφλέβια αντιβίωση και η αποχή λόγω αναρρωτικής άδειας από το σχολείο ή την εργασία

Περισσότερες Πληροφορίες για

Αμυγδαλεκτομή και Άμυνα του Οργανισμού 

Η αμυγδαλεκτομή δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πιο συχνή ερώτηση των ασθενών είναι αν θα αρρωσταίνουν πιο συχνά μετά την επέμβαση. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από παρακολούθηση πολλών χιλιάδων ασθενών, όλων των ηλικιών, για μεγάλα διαστήματα μετά το χειρουργείο. Ο μύθος σχετικά με την λειτουργία των αμυγδαλών ως φίλτρου και τη διαταραχή της άμυνας του οργανισμού μετά την αφαίρεσή τους, έχει καταρριφθεί από τη διεθνή βιβλιογραφία. 

Ειδικά για παιδιά, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι μετά την επέμβαση νοσούν πιο εύκολα ή εμφανίζουν κλινικά σημαντικές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, οι αμυγδαλές έχουν κάποιο ρόλο στην ωρίμανση και ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος, γι’ αυτό το λόγο η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία αυτή, πλην εξαιρέσεων εφόσον συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι. 

Η κύρια ένδειξη για την επέμβαση στα παιδιά είναι η Αποφρακτική Άπνοια η οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών. Εναλλακτική θεραπευτική επιλογή δεν υπάρχει και τα οφέλη στην υγεία του παιδιού αντισταθμίζουν πλήρως την όποια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.  

Περιαμυγδαλικό Απόστημα

Το Περιαμυγδαλικό Απόστημα είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας. Συνίσταται στη συλλογή πύου στον περιαμυγδαλικό χώρο (χώρος πάνω από τις αμυγδαλές). Το απόστημα δημιουργείται συνήθως όταν μια πυώδης αμυγδαλίτιδα δεν θεραπεύεται επαρκώς και εμφανίζεται την 6 με 7 ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Πιο σπάνια μια επιθετική φλεγμονή οδηγεί σε απόστημα ταχύτατα – μέσα σε 1 ή 2 ημέρες –  και ο ασθενής εμφανίζει οξεία επιδείνωση και τοξική κλινική εικόνα. 

Η κλινική εικόνα είναι σοβαρή. Υπάρχει έντονος πόνος στο λαιμό και η κατάποση είναι επώδυνη. Ο ασθενής συχνά δεν μπορεί να ανοίξει το στόμα του (τρισμός), μπορεί να έχει δύσπνοια και χαρακτηριστική αλλαγή στη φωνή σαν να έχει στο στόμα μια ζεστή πατάτα (hot potato voice).

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Αφού αποδειχθεί η παρουσία πύου με Παρακέντηση δια βελόνης γίνεται άμεσα Διάνοιξη και Παροχέτευση ενδοστοματικά. Με την παροχέτευση ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο. Η διάνοιξη θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 24 ώρες μέχρι την ίαση και χορηγείται συνδυασμός αντιβιοτικών. 

Η πιο συχνή επιπλοκή του περιαμυγδαλικού αποστήματος είναι το Πλαγιοφαρυγγικό Απόστημα, το οποίο αντιμετωπίζεται χειρουργικά με εξωτερική προσπέλαση υπό γενική αναισθησία και πολυήμερη νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Συνήθως συνιστάται να γίνει Αμυγδαλεκτομή 4 έως 6 εβδομάδες μετά την θεραπεία του αποστήματος. Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει ιστορικό αποστήματος και στο παρελθόν η επέμβαση είναι επιβεβλημένη. Στην τελευταία περίπτωση, η επέμβαση είναι πιο επώδυνη για τον ασθενή επειδή έχουν δημιουργηθεί συμφύσεις ενώ είναι και τεχνικά πιο απαιτητική, ειδικά για τον μη έμπειρο χειρουργό. Σε ειδικές περιπτώσεις η αμυγδαλεκτομή γίνεται ”εν θερμώ”, δηλαδή ταυτόχρονα με την διάνοιξη του αποστήματος. 

Καρκίνος της Αμυγδαλής

Οι αμυγδαλές πρέπει αφαιρούνται όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας. Ο καρκίνος της αμυγδαλής σχετίζεται με τη μόλυνση με τον ιό HPV (ιος των ανθρωπίνων θηλωμάτων), αλλά και με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Στη περίπτωση λοίμωξης με τον τύπο HPV 16 ή 18 μπορεί να εμφανιστούν στην αμυγδαλή και την στοματική κοιλότητα καλοήθεις βλάβες όπως τα θηλώματα, προκαρκινικές βλάβες (πχ λευκοπλακία) ή καρκίνος. 

Τελευταίες έρευνες σε δείγματα ιστών αμυγδαλής από ασθενείς μετά από αμυγδαλεκτομή, διαπίστωσαν την παρουσία των καρκινογόνων στελεχών του HPV μέσα στις αμυγδαλικές κρυπτες  (tonsillar crypts) που βρίσκονται στην επιφάνειά τους. Ο ιός επιβιώνει μέσα στα βιοφίλμ που σχηματίζονται στις αμυγδαλικές κρύπτες και προστατεύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για όσο διάστημα χρειαστεί. Ο ιός υπό καταλληλες συνθήκες μπορεί να ενεργοποιηθεί προσβάλλοντας τον αμυγδαλικό ιστό ιστό πυροδοτώντας τη διαδικασία της καρκινογένεσης.

Περισσότερα για

τον HPV και τον Καρκίνο του Στοματοφάρυγγα

Το συχνότερο σύμπτωμα στα αρχικά στάδια είναι μια απλή ενόχληση ή μια αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό. αργότερα εμφανίζονται πιο έντονα συμπτώματα όπως επίμονος πόνος στο λαιμό, πόνος στο αυτί, δυσκολία ή πόνος στην κατάποση, η εμφάνιση μιας μάζας στο τράχηλο και η αιμόπτυση. Στα παιδιά ο καρκίνος των αμυγδαλών είναι εξαιρετικά επιθετικός. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το Λέμφωμα non Hodgkin. Μια μονόπλευρη και ασύμμετρη υπερτροφία της μιας αμυγδαλής θεωρείται πάντα ύποπτη, ειδικά όταν η διόγκωση εξελίσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (1 ως 3 μήνες) και συνυπάρχει Τραχηλική Λεμφαδενίτιδα.

Σε μονόπλευρη υπερτροφία απαιτείται αμυγδαλεκτομή και βιοψία ώστε να αποκλεισθεί πιθανός καρκίνος

Η Χειρουργική Επέμβαση Αφαίρεσης Αμυγδαλών

Η πλέον σύγχρονες τεχνικές Αμυγδαλεκτομής είναι με LASER, Coblation ή με χρήση ειδικής Διπολικής Διαθερμίας. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η απώλεια αίματος κατά την επέμβαση είναι σχεδόν μηδενική. Ο χειρουργός αφαιρεί τον αμυγδαλικό ιστό και ταυτόχρονα καυτηριάζει τα αγγεία της αμυγδαλής. Με την ορθή εφαρμογή των νέων τεχνικών το τραύμα των ιστών είναι ελάχιστο και η επούλωση ταχύτατη. Με την παραδοσιακή τεχνική απαιτείται τοποθέτηση πολλαπλών ραμμάτων που τραυματίζει τους ιστούς του φάρυγγα αλλά και το μυικό στρώμα που βρίσκεται αρκετά βαθύτερα. Επιπλέον, στο χειρουργείο με ψυχρά εργαλεία (ψαλίδια, νυστέρια, αδενοτόμοι κτλ) υπάρχει εξ ορισμού αιμορραγία κατά την επέμβαση, η οποία μπορεί να είναι και ανεξέλεγκτη.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 20 λεπτά στα χέρια ενός έμπειρου Χειρουργού και είναι χειρουργείο ημέρας (δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο). Η αναρρωτική άδεια που χορηγείται είναι 2 εβδομάδες.  

Στα παιδιά αφαιρούμε τις αμυγδαλές στην περίπτωση έντονου Ροχαλητού και επεισοδίων Αποφρακτικής Άπνοιας και συνήθως συνδυάζεται με επέμβαση για “ κρεατάκια “ . Αδενοειδεκτομή είναι η επέμβαση με την οποία αφαιρούνται οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), στη σύγχρονη εποχή γίνεται ενδοσκοπικά διαρρινικά με χρήση ειδικής Μονοπολικής Διαθερμίας – Αναρρόφησης, Coblation ή Shaver. Και οι δύο επεμβάσεις είναι απόλυτα ασφαλείς μετά την ηλικία των 3 ετών. 

Η πλέον σύγχρονη τεχνική στην περίπτωση επέμβασης για Καρκίνο, είναι η Αμυγδαλεκτομή με LASER . Η επέμβαση είναι πιο εκτεταμένη και ριζική, ενώ όταν υπάρχουν μεταστάσεις στον Τράχηλο συνδυάζεται με Λεμφαδενικό Καθαρισμό. 

Πλεονεκτήματα των Σύγχρονων Τεχνικών Αμυγδαλεκτομής

 • Επέμβαση υψηλής χειρουργικής ακρίβειας 
 • Είναι Αναίμακτη 
 • Η επούλωση του τραύματος είναι ταχύτατη
 • Μικρότερο τραύμα ιστών
 • Μικρότερος Μετεγχειρητικός Πόνος
 • Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστα 
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία – Χειρουργείο Ημέρας

Αμυγδαλεκτομή με LASER

Η Αμυγδαλεκτομή με LASER έχει ένδειξη κυρίως στον Καρκίνο της Αμυγδαλής. Το LASER εξασφαλίζει μεγάλη ακρίβεια εκτομής και αιμόσταση. Ο χειρουργός αφαιρεί τον ιστό σε υγιή όρια και συνήθως η επέμβαση είναι πιο εκτεταμένη από την τυπική αμυγδαλεκτομή. Το LASER είναι ένα άριστο χειρουργικό εργαλείο, επιτρέπει επεμβάσεις με ελάχιστη απώλεια αίματος και αποτρέπει το τραύμα των υποκείμενων ιστών (μύες του φάρυγγα). Η ελάχιστη ζώνη νέκρωσης στο φυσιολογικό ιστό επιταχύνει την επούλωση και ελαττώνει τον μετεγχειρητικό πόνο. 

Η εξειδίκευση και εμπειρία του Χειρουργού στη χρήση της τεχνολογίας LASER είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ασφάλεια του ασθενούς και την επιτυχία των επεμβάσεων. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού η επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών δεν ξεπερνά τα 15 με 20 λεπτά, είναι αναίμακτη και απαιτεί διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο. Ο χρόνος επούλωσης είναι περίπου 10 μέρες. 

Αμυγδαλεκτομή με COBLATION

Το Coblation είναι η πλέον σύγχρονη τεχνολογία για τη Χειρουργική Αφαίρεση των Αμυγδαλών. Συνδυάζει χαμηλής έντασης ενέργεια με φυσικό ορό για την εξάχνωση του ιστού με ταυτόχρονη 

αιμόσταση. Γίνεται με Γενική Νάρκωση, ωστόσο η επέμβαση είναι Ταχύτατη και Αναίμακτη. Η χαμηλής έντασης λειτουργία του Coblation προστατεύει τους φυσιολογικούς ιστούς και προκαλεί ελάχιστο θερμικό τραύμα. Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική εξασφαλίζει γρήγορη επούλωση του τραύματος και μειώνει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο. 

Η εμπειρία του χειρουργού στις επεμβάσεις με Coblation είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας. Αμυγδαλεκτομή  με Coblation είναι επέμβαση 15 έως 20 λεπτών και με μηδενική απώλεια αίματος. Ο ασθενής δεν διανυκτερεύει στο νοσοκομείο – Χειρουργείο Ημέρας – πράγμα που ελαττώνει σημαντικά την συνολική εμπειρία του ασθενούς από την επέμβαση 

Επιπλοκές Αμυγδαλεκτομής

Οι επιπλοκές μετά από Αμυγδαλεκτομή είναι γενικά σπάνιες και πιο συχνά εμφανίζονται όταν χειρουργούμε εκτεταμένους όγκους ή σε ασθενείς με διαταραχές της πήξης του αίματος. Ο χειρουργός θα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία τόσο για την αποφυγή όσο και την αντιμετώπιση των επιπλοκών εφόσον συμβούν. 

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της αμυγδαλεκτομής είναι η αιμορραγία. Ανεξαρτήτως της μεθόδου που χρησιμοποιείται επισυμβαίνει σε ποσοστό 3% και συνήθως ελέγχεται με συντηρητικά μέσα. Μπορεί να παρουσιαστεί άμεσα μετεγχειρητικά, αλλά και μέχρι 8 έως 12 ημέρες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής λαμβάνει σαφείς οδηγίες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερώσει τον Χειρουργό.

Τα μικρά παιδιά αναρρώνουν ταχύτατα από την επέμβαση. Σπάνια και για μικρό διάστημα μπορεί να παρουσιάσουν άρνηση λήψης τροφής. Ο μετεγχειρητικός πόνος συνήθως ελέγχεται με απλά παυσίπονα και μπορεί να διαρκέσει ως 8 ημέρες. Για την αποφυγή μετεγχειρητικής λοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά. Σε περίπτωση πυρετού ή μη ελεγχόμενου πόνου ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό. Στην εποχή μας οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας θεωρούνται αμελητέοι, με τις πολύ σοβαρές επιπλοκές να μην ξεπερνούν την μία ανά 100.000 επεμβάσεις

Μετά την επέμβαση Αφαίρεσης Αμυγδαλών

Ο ασθενής δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο. Η επούλωση διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και στο διάστημα αυτό συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης και η επαφή με άτομα που έχουν κάποια ιογενή λοίμωξη ή βήχουν. Συνιστάται άφθονη λήψη υγρών και καλή διατροφή για την ταχύτερη επούλωση και αποφυγή επιπλοκών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη σκληρών τροφών καθώς και όξινων και ζεστών ροφημάτων. Γενικά προτιμώνται κρύες και μαλακές τροφές, χωρίς άλλο περιορισμό ή ειδικό διαιτολόγιο. Στον ασθενή χορηγείται αναρρωτική άδεια για 2 εβδομάδες. 

Κόστος Επέμβασης Αφαίρεσης Αμυγδαλών

Το κόστος μιας επέμβασης χονδρικά καθορίζεται από την αμοιβή του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου και τα έξοδα του Χειρουργείου και του Νοσοκομείου. Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το Νοσοκομείο, το κόστος των ειδικών υλικών, την ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο και τα αντίστοιχα έξοδα νοσηλείας. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλογής του Ιδιωτικού Νοσοκομείου που θα χειρουργηθεί. 

Η δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης ως Χειρουργείο Ημέρας ( Χωρίς Διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο ) ασφαλώς ελαττώνει την επιβάρυνση του ασθενή. 

Η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική νάρκωση. Η αμοιβή του αναισθησιολόγου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το νοσοκομείο και τη διάρκεια του χειρουργείου. Οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται από όλα τα παραπάνω και φυσικά εξηγούνται στον ασθενή προ-εγχειρητικά με κάθε λεπτομέρεια.

Ιδιωτική Ασφάλεια και Επέμβαση Αμυγδαλεκτομής

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πάντα το χειρουργείο Αφαίρεσης των Αμυγδαλών. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται στα μεγαλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή . 

Οι Ιδιωτικές Ασφάλειες καλύπτουν Πλήρως την Αμυγδαλεκτομή για παθήσεις όπως :

 • Υποτροπιάζουσα Πυώδης Αμυγδαλίτιδα
 • Περιαμυγδαλικό Απόστημα
 • Καρκίνος της Αμυγδαλής
 • Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!