Καλοήθεις Παθήσεις Δέρματος

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Καλοήθεις Παθήσεις Δέρματος


LASER Χειρουργική για Κύστεις – Λιπώματα – Αιμαγγειώματα – Χηλοειδή – Υπερκερατώσεις

LASER Δέρματο-Χειρουργική 

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με το τελευταίας τεχνολογίας LASER  (Blue LASER 445 nm) για την αφαίρεση δερματικών βλαβών Αναίμακτα και Ανώδυνα. Το Blue LASER 445 nm χαρακτηρίζεται από ακρίβεια στόχευσης αποκλειστικά στο σημείο εφαρμογής και δημιουργεί ελάχιστη ζώνη νέκρωση στους υγιείς ιστούς. Η δέσμη φωτεινής ενέργειας δρα για ελάχιστο χρόνο και απορροφάται ισχυρά από τα κύτταρα – στόχος. Ο χρόνος επούλωσης είναι εξαιρετικά μικρός, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες 

Στο Ιατρείο αφαιρούνται Καλοήθεις Όγκοι και βλάβες του δέρματος με τοπική αναισθησία με χρήση LASER. Οι επεμβάσεις αφορούν Θηλώματα HPV  (Μυρμηγκιές), Λιπώματα, Κύστεις, Ινώματα, Δερματικά Οζίδια και Αγγειακές Βλάβες. Ανάλογα με τη φύση και την εντόπιση της βλάβης η επέμβαση σχεδιάζεται και προσαρμόζεται για την ελαχιστοποίηση του τραύματος και την αισθητική αποκατάσταση. 

Κύστεις Δέρματος 

Οι κυστικές βλάβες του δέρματος προέρχονται συνήθως από τον θύλακα των τριχών ή τους σμηγματογόνους αδένες. Έχουν σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, είναι μαλακής σύστασης και εντοπίζονται αμέσως κάτω από το δέρμα. Το τοίχωμα τους είναι από ισχυρό ινώδη ιστό και περιέχουν σμήγμα. Κυστικές βλάβες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πρόσωπο και τον Τράχηλο. Συχνή εντόπιση των σμηγματογόνων κύστεων είναι στο πίσω μέρος ή το λοβίο του αυτιού (Οπισθο-Ωτιαία Κύστη). 

Ιδιαίτερη μορφή κύστης είναι η Προ-ωτιαία Κύστη (Preauricular Cyst, Preauricular Sinus). Πρόκειται για εμβρυικό υπόλειμμα και  εντοπίζεται στο πρόσθιο και άνω τμήμα του αυτιού, όπου συνήθως παρατηρούμε και μια μικρή τρύπα ή εντύπωμα στο δέρμα. Μαζί με την κύστη σχεδόν πάντα συνυπάρχει και ένα συρίγγιο (Προ-Ωτιαίο Συρίγγιο) που μπορεί να εκκρίνει οροπυώδες υγρό. 

Η επιμόλυνση της κύστης εκδηλώνεται με έντονο πόνο, οίδημα και ερυθρότητα. Όταν μια κύστη αποστηματοποιηθεί χρειάζεται άμεσα διάνοιξη και αφαίρεση του περιεχομένου της.  

Η χειρουργική εξαίρεση γίνεται για Αισθητικούς – Κοσμητικούς λόγους αλλά και για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων φλεγμονών. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί λίγα λεπτά και είναι αναίμακτη. Στη σύγχρονη χειρουργική οι επεμβάσεις γίνονται με χρήση Διαθερμίας και LASER, για την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με την κάψας της. Βασικός κανόνας είναι να αφαιρείται πλήρως ο “ σάκος “ για την πρόληψη υποτροπής της κύστης. Η σύγκλειση του τραύματος γίνεται με ράμματα με βάση τις αρχές της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής. 

Λίπωμα

Τα Λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι με προέλευση το λιπώδη ιστό. Αναπτύσσονται αργά και εμφανίζονται σαν μια ομαλή και μαλακή διόγκωση κάτω από το δέρμα. Αν και καλοήθεις έχουν τη τάση να αυξάνουν σε μέγεθος και όταν εντοπιστούν αφαιρούνται χειρουργικά. Σπάνια ένα λίπωμα είναι κακοήθης όγκος (Λιποσάρκωμα). 

Η διάγνωση είναι κλινική και συνήθως επιβεβαιώνεται με τον υπέρηχο τραχήλου ή την αξονική τομογραφία για μεγάλους όγκους. 

Οι ενδείξεις αφαίρεσης αφορούν κυρίως την αισθητική αποκατάσταση της περιοχής του προσώπου ή του τραχήλου. Λιπώματα που αυξάνουν γρήγορα σε μέγεθος δεν πρέπει να παραμελούνται. Η διερεύνηση περιλαμβάνει επιπλέον έλεγχο με βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA Biopsy) για τον αποκλεισμό κακοήθειας. ω

Η χειρουργική επέμβαση γίνετε με τοπική νάρκωση για μικρά και μετρίου μεγέθους λιπώματα. Σπανιότερα και σε παραμελημένες περιπτώσεις ένα λίπωμα μπορεί να επεκταθεί σε βαθύτερους ιστούς και να περικλείει αγγεία και νεύρα. Αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με γενική νάρκωση και απαιτούν μεγαλύτερη τομή στο δέρμα για την πλήρη εξαίρεση της βλάβης. Η μάζα που αφαιρείται αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση και επιβεβαίωση της προεγχειρητικής διάγνωσης. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται μέριμνα για την αισθητική αποκατάσταση της περιοχής και την αποφυγή δύσμορφης ουλής στο δέρμα. Η πλαστική γίνετε με ενδοδερμική ραφή και συνιστάται περιποίηση τοπικά με αντιβιοτική αλοιφή

Αγγειακές βλάβες

Οι συχνότερες αγγειακές βλάβες στο πρόσωπο και τον τράχηλο είναι οι Ευρυαγγείες, οι Πετέχειες, τα Αιμαγγειώματα, οι Αγγειακές Δυσπλασίες, η Τηλεαγγειεκτασία και το Πυογόνο Κοκκίωμα.

Οι αγγειακές βλάβες προκαλούν συνήθως αισθητικά προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή του προσώπου και σπανιότερα σοβαρές επιπλοκές.

Οι Ευρυαγγείες είναι μικρά επιφανειακά αγγεία στο δέρμα. Αν και δεν προκαλούν συμπτώματα ή άλλες επιπλοκές, όταν είναι πολλαπλά ή αρκετά μεγάλα δημιουργούν μια δυσάρεστη εικόνα στο πρόσωπο. Η θεραπεία τους με χρήση LASER είναι απλή, ανώδυνη και ριζική. Με ήπια τοπική αναισθησία το πλέον σύγχρονο Blue LASER 445 nm, καταφέρνει να εξαφανίσει τα αγγεία άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να προκαλεί βλάβη στο δέρμα. Συστήνεται μετά την επέμβαση η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντηλιακής κρέμας. 

Τα Αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις βλάβες που σχηματίζονται από τοπική διαταραχή της ανάπτυξης των αγγείων. Διακρίνονται σε διάφορους υποτύπους ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφολογία τους. Συχνότερη μορφή είναι το Κερασοειδές (Cherry Angioma), που μοιάζει με μια μικρή κόκκινη ελιά στο δέρμα. Τα Αιμαγγειώματα και οι Αγγειακές Δυσπλασίες στο δέρμα αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά με χρήση του  Blue LASER 445 nm.

Το Πυογόνο Κοκκίωμα είναι μια κοκκινωπή βλάβη στο δέρμα με τάση να αυξάνει σε μέγεθος και να αιμορραγεί περιστασιακά. Συχνότερα προκαλούνται μετά από τραύμα στη περιοχή του προσώπου που δεν επουλώθηκε ομαλά. Σχηματίζεται ανώδυνη, ερυθρωπή, οζώδης βλάβη, που ωστόσο μπορεί να εξελκωθεί και να επιμολυνθεί. Συχνά είναι και τα κοκκιώματα των βλεννογόνων (μύτη, λάρυγγας) που αποτελούν αιτίες αιμορραγίας. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με ιδανικά με χρήση LASER. Το Blue LASER 445 nm, εξαχνώνει τη βλάβη αποτελεσματικά και ανώδυνα, χωρίς ουλές και σημάδια.

Εφαρμογή του LASER σε Αγγειακές Bλάβες

Η δέσμη του LASER απορροφάται επιλεκτικά από την Αιμοσφαιρίνη και την Οξυαιμοσφαιρίνη με αποτέλεσμα την στοχευμένη καταστροφή των πρωτεϊνών (Μετουσίωση Πρωτεϊνών) του αίματος. Με την μετουσίωση των πρωτεϊνών τα αγγεία υφίστανται καταστροφή του ενδοθηλίου τους  (εσωτερικό τοίχωμα) και τελικά θρόμβωση δηλαδή απόφραξη. Τα αγγεία καταστρέφονται και σταματά η ροή του αίματος που τελικά οδηγεί στη νέκρωση των αγγειακών βλαβών. Η εφαρμογή του LASER είναι απόλυτα ελεγχόμενη και έχει στόχο αποκλειστικά τα αγγεία χωρίς να προκαλεί βλάβη στους υγιείς ιστούς.

Ουλές Δέρματος και Χηλοειδή – Kelloids 

Τα Χηλοειδή (Keloids) είναι ογκόμορφες βλάβες που δημιουργούνται από υπερανάπτυξη ουλώδους συνδετικού ιστού σε σημεία προηγούμενου τραυματισμού του δέρματος. Εμφανίζονται σε περιοχές που υπάρχει τραύμα, χειρουργική τομή, φουσκάλες εγκαύματος, εμβολιασμοί, ακμή ή piercing. Σπάνια τα χηλοειδή μπορεί να σχηματιστούν σε σημεία χωρίς ορατό τραύμα. 

Τα χηλοειδή διαφέρουν από τις κανονικές ουλές κυρίως ως προς το μέγεθος αλλά και τη βιολογική συμπεριφορά. Η εμφάνιση τους σχετίζεται με γονιδιακούς παράγοντες και είναι συχνότερα στη μαύρη φυλή σε σχέση με τη λευκή. 

Τυπικά έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και είναι σκληρής σύστασης. Χαρακτηριστικά είναι τα  χηλοειδή μετά από piercing στα αυτιά και άλλα σημεία του προσώπου. Εξελίσσονται σχετικά αργά, ωστόσο με τα χρόνια αποκτούν μεγάλο μέγεθος που τα καθιστά αντιαισθητικά. 

Τα Χηλοειδή έχουν καλοήθη χαρακτήρα και μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά όταν δημιουργούν αισθητικά προβλήματα. Η αφαίρεση Υπερτροφικών Ουλών (Keloids) και ενοχλητικών Σημαδιών του δέρματος με χρήση LASER στο Ιατρείο υπό Τοπική Αναισθησία είναι μια γρήγορη και ριζική θεραπεία. Η υποτροπή ωστόσο είναι πολύ συχνή και σχεδόν πάντα συνιστάται συνδυασμός χειρουργικών τεχνικών και φαρμακευτικής αγωγής. Για την αποφυγή υποτροπών χρησιμοποιούμε την εφαρμογή πίεσης τοπικά, την έγχυση κορτιζόνης ή φθοριοουρακίλης και πιο σπάνια την ακτινοβολία. 

Υπερκερατώση και Ηλιακές Βλάβες

Η Ακτινική Κεράτωση έχει τη μορφή τραχιάς, ξηρής, με εφελκίδες και κοκκινωπής βλάβης. Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 και επιδεινώνεται με τα χρόνια. Σχετίζεται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές εκτεθειμένες στον ήλιο όπως το πρόσωπο, ο λαιμός τα χέρια και τα πόδια. Αρχικά οι βλάβες εμφανίζονται για μικρά διαστήματα και εξαφανίζονται μόνες τους, με την πάροδο του χρόνου ωστόσο γίνονται μόνιμες.

Προληπτικά οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Η αφαίρεση των βλαβών συνιστάται για λόγους αισθητικούς αλλά και επειδή ελοχεύει ο κίνδυνος εξέλιξης και εμφάνισης καρκίνου του δέρματος 

Εφαρμογές στο Ιατρείο του Blue LASER 445 nm στη Δερματοχειρουργική και Πλαστική Χειρουργική Προσώπου

Μελαχρωματικές Βλάβες  

 • Σπίλοι (Ελιές) 
 • Πανάδες
 • Δυσχρωμίες 
 • Κηλίδες
 • Φακίδες
 • Αγγειακές Βλάβες 

Αιμαγγειώματα 

 • Ευρυαγγείες
 • Πυογόνο Κοκκίωμα
 • Πετέχειες 
 • Τηλεαγγειεκτασία 
 • Αγγειακές Δυσπλασίες

Αισθητική Ιατρική

 • Ουλές Ακμής
 • Τραυματικές Ουλές 
 • Σημάδια στο πρόσωπο
 • Ρυτίδες
 • Κηλίδες Φωτογήρανσης

Καλοήθεις Βλάβες

 • Θηλώματα HPV  
 • Ξανθελάσματα
 • Ακτινική Υπερκεράτωση
 • Σμηγματορροική Υπερκερατώση 
 • Λιπώματα 
 • Κύστεις

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!