Ενδοσκοπικός Έλεγχος Παιδιών

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ενδοσκοπικός Έλεγχος Παιδιών

Βίντεο-Ενδοσκόπηση Ρινός, Φάρυγγα, Λάρυγγα και Ώτων

  • Λαρυγγοσκόπηση και Έλεγχος Φωνητικών Χορδών
  • Αφαίρεση Ξένου Σώματος
  • Αντιμετώπιση Ρινορραγίας
  • Ωτο-Ενδοσκόπηση
  • Διάγνωση Κρεατάκια – Έλεγχος Ροχαλητού – Άπνοιας
  • Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση

Η Ενδοσκόπηση στα Παιδιά

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Είναι καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. 

Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι γενικά ασφαλής  (σπάνια έχει επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού) και γρήγορη  (διαρκεί μόλις λίγα λεπτά). 

Το Ειδικό Παιδιατρικό Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει στη μύτη, στο φάρρυγγα και στο λάρυγγα επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD.

Τα περισσότερα παιδιά συνεργάζονται άψογα κατά τη διενέργεια ενδοσκόπησης ακόμα και αυτά της προσχολικής ηλικίας

Ο γονέας και μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στην εξέταση και να παρακολουθούν στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Ο μικρός ασθενής έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά κατά την εξέταση. Ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα της εξέτασης και οι γονείς μπορούν να διαμορφώνουν  άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. 

Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Η Βίντεο-Ενδοσκόπηση είναι η βασική εξέταση για τη διάγνωση παθήσεων του Λάρυγγα, του Φάρυγγα, του Οισοφάγου και της Μύτης σε Παιδιά και Ενήλικες 

Ενδείξεις και Ευρήματα 

Η εξέταση είναι απόλυτα ασφαλής όταν γίνεται από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο με σχετική εκπαίδευση και εμπειρία. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ειδικό Παιδιατρικό Εύκαμπτο Ρινοφαρυγγοσκόπιο, το οποίο έχει πολύ μικρή διάμετρο και δεν τραυματίζει τους ιστούς, ακόμα και αν το παιδί κουνιέται. 

Κύριες ενδείξεις Βιντεο-ενδοσκόπησης στα παιδιά είναι η διερεύνηση του ροχαλητού και της άπνοιας, η ρινική απόφραξη με στοματική αναπνοή, η χρόνια αλλαγή στη φωνή και οι διαταραχές της κατάποσης. Η ενδοσκόπηση επιβάλετε όταν υπάρχει ιστορικό Αιμορραγίας ή υποψία Ξένου Σώματος στη μύτη ή στο λαιμό. 

Η ενδοσκόπηση στα παιδιά είναι μια απαιτητική διαδικασία που απαιτεί υπομονή και κατάλληλους χειρισμούς από το γιατρό. 

Τα συνήθη ευρήματα είναι η υπερτροφία των κογχών, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων “ κρεατάκια “, η υπερτροφία των αμυγδαλών και τα οζίδια των φωνητικών χορδών. Συχνά καταγράφονται αλλοιώσεις Λαρυγγο-φαρυγγικής Παλινδρόμησης, ενώ πιο σπάνια εντοπίζονται συγγενείς ανωμαλίες, κυστικές βλάβες και όγκοι. 

Ενδοσκόπηση Ρινός και Ρινοφάρυγγα

Η εξέταση γίνεται με εύκαμπτο ενδοσκόπιο μετά από ήπια τοπική αναισθησία και αποσυμφόρηση. Δεν απαιτείται προετοιμασία, διαρκεί μόνο μερικά λεπτά και πολύ σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές. 

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος στη διερεύνηση της ρινικής απόφραξης προκειμένου να αποκλειστούν παθήσεις όπως Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός, Ρινικοί Πολύποδες, Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα και Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια). 

Στη σύγχρονη εποχή η διάγνωση της πυώδους Ιγμορίτιδας και Ρινοκολπίτιδας γίνεται πολύ εύκολα με ενδοσκόπηση, χωρίς να απαιτείται ακτινογραφία. 

Ασθενείς με ιστορικό Αλλεργικής Ρινίτιδας θα πρέπει να υποβληθούν σε Ενδοσκόπηση Ρινός προκειμένου να αποκλειστούν οι ρινικοί πολύποδες και οι όγκοι της μύτης. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η Βίντεο-ενδοσκόπηση κατά τον προ-εγχειρητικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστούν βλάβες στο οπίσθιο τμήμα της μύτης και το Ρινοφάρυγγα 

Η Ενδοσκόπηση επιβάλλεται σε ασθενείς με ιστορικό Επίσταξης (αιμορραγίας από τη μύτη). Για την επιτυχή αντιμετώπιση της θα πρέπει να εντοπιστεί με ακρίβεια το σημείο που αιμορραγεί και στοχευμένα να γίνει ο καυτηριασμός. Σε επαναλαμβανόμενες Ρινορραγίες η ενδοσκόπηση θα αποκλείσει Κακοήθεις Όγκους και στα παιδιά τη πιθανότητα παρουσίας Ξένου Σώματος στη μύτη. 

Η καταγραφή σε εικόνα και βίντεο της μύτης πριν και μετά από μια επέμβαση στα κρεατάκια είναι απαραίτητη στις μέρες μας και εμπεδώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή. Όσο περίπλοκο και αν ακούγεται, ο ασθενής μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα στη μύτη μετά από μια επέμβαση παρακολουθώντας το βίντεο και συγκρίνοντας τις εικόνες. 

Αφαίρεση Ξένου Σώματος Ρινός 

Τα ξένα σώματα είναι μια συνήθη παθολογία, συχνά απαιτητική στη διάγνωση και την αντιμετώπιση. Στα παιδιά είναι μια επείγουσα κατάσταση, ειδικά όταν εκδηλώνεται με οξεία δύσπνοια. Το ξένο σώμα μπορεί να ενσφηνωθεί στα αυτιά, στη μύτη, στον λάρυγγα, στον φάρυγγα, στον οισοφάγο, στην τραχεία και τους βρόγχους. 

Το ξένο σώμα στη μύτη είναι μια συχνή κατάσταση στα μικρά παιδιά. Ακόμα και η υποψία του γονέα ή του δασκάλου είναι αρκετή για πλήρη διερεύνηση του παιδιού, λόγω του κινδύνου το ξένο σώμα να μετακινηθεί απ’ τη μύτη στο λάρυγγα και την τραχεία προκαλώντας οξεία απόφραξη του αεραγωγού. 

Επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση ο ενδοσκοπικός έλεγχος για τον έλεγχο πιθανού τραύματος, φλεγμονής, αιμορραγίας ή ακόμα και παρουσίας δεύτερου ξένου σώματος πιο μέσα στη  μύτη. 

Τα συνήθη συμπτώματα είναι η ρινική απόφραξη, η αιμορραγία και η πυώδης καταρροή. Συνήθως ανακαλύπτουμε πλαστικά ή ξύλινα αντικείμενα τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία. 

Η όλη διαδικασία απαιτεί ηρεμία και υπομονή, λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία στο αντικείμενο, προκειμένου να αποφύγουμε τραυματισμό της μύτης. Ένα παιδί τρομαγμένο και ανήσυχο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αρχίσει να κλαίει με αποτέλεσμα τη ρινική συμφόρηση και την πλήρη απόφραξη. Όταν το παιδί δεν συνεργάζεται η αφαίρεση πρέπει να γίνει υπό γενική νάρκωση

Αιμορραγία από τη Μύτη στα Παιδιά

Συνήθως η αιμορραγία προέρχεται από το πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος, είναι ήπια και η αντιμετώπιση γίνεται στο σπίτι με άσκηση πίεσης εξωτερικά για 10 λεπτά. Όταν μια αιμορραγία επιμένει ή επαναλαμβάνεται συστηματικά θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό ΩΡΛ και να γίνει πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης

Σκοπός της ενδοσκόπησης  είναι να εντοπιστεί με ακρίβεια το αγγείο που αιμορραγεί και στοχευμένα να γίνει η παρέμβαση

Συνήθως επίσχεση της ρινορραγίας γίνετε με LASER ή με χημικό καυτηριασμό στο Ιατρέιο υπο Τοπική Αναισθησία. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα μόνο και καλά είναι ανεκτή ακόμα και από πολύ μικρά παιδάκια. 

Σπάνια στα παιδιά θα έχουμε μια πολύ σοβαρή αιμορραγία που απαιτεί αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Ενδέχεται να χρειαστεί τοποθέτηση πωματισμού δηλαδή μιας γάζας ή σπόγγου στη μύτη. Πολύ σπάνια υα απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Ενδοσκόπηση Λάρυγγα και Υποφάρυγγα

Η Βιντεο-Ενδοσκόπηση έχει αντικαταστήσει στην εποχή μας την παραδοσιακή έμμεση λαρυγγοσκόπηση (εξέταση με θερμαινόμενο καθρεφτάκι). Τα συμπτώματα που χρήζουν διερεύνησης είναι η αλλαγή χροιάς της φωνής (Δυσφωνία), η δυσκολία ή ο πόνος στη κατάποση (Δυσκαταποσία – Οδυνοφαγία), η Δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό, η Αιμόπτυση και η επίμονη ωταλγία. 

Η Βιντεο-Ενδοσκόπηση του Λάρυγγα και του Υποφάρυγγα είναι η βασική εξέταση για τη διάγνωση παθήσεων του Λάρυγγα (Οζίδια Φωνητικών Χορδών, Κύστη Επιγλωττίδας, Λαρυγγομαλακία), του Υποφάρυγγα (Βάσης Γλώσσας) και του Οισοφάγου. 

Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση

Η Λαρυγγο-Φαρυγγική Παλινδρόμηση είναι σχετικά συχνή στα παιδιά έχει τυπική κλινική εικόνα και διακριτά κλινικά ευρήματα κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο του Λάρυγγα . Η εξέταση γίνεται με Ειδικό Παιδιατρικό Εύκαμπτο Ρινοφαρυγγοσκοπιο δια της ρινός και συνήθως χρησιμοποιούμε ήπια τοπική αναισθησία. Διαρκεί ελάχιστο χρόνο, είναι ανώδυνη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Η εξέταση καταγράφεται σε εικόνα και βίντεο και επιτρέπει τη σύγκριση της πάσχουσας περιοχής πριν και μετά από συντηρητική θεραπεία, αλλά και της προ-εγχειρητικής και μετεγχειρητικής εμφάνισης, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης. 

Ξένο Σώμα στο Λάρυγγα και στο Φάρυγγα 

Η ενσφήνωση ξένου σώματος στο Λάρυγγα και το Φάρυγγα είναι μια επείγουσα και δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση. Μικρά ξένα σώματα (ψαροκόκκαλα, οδοντογλυφίδες κτλ) αν και εξόχως ενοχλητικά και επώδυνα μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα υπό ενδοσκοπικό έλεγχο στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. 

Μεγαλύτερα σώματα που καθηλώνονται στο επίπεδο του Λάρυγγα και του Υποφάρυγγα συνήθως προκαλούν έντονο πόνο, δύσπνοια, σιελόρροια και αλλοίωση της φωνής. Όταν υπάρχει οξεία απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού και απαιτείται κατεπείγουσα επέμβαση για την αφαίρεση τους. 

Ξένο Σώμα Τραχείας – Βρόγχων – Οισοφάγου

Βρογχοσκόπηση

Μικρότερα ξένα σώματα (ξηροί καρποί, νομίσματα, πλαστικά παιχνίδια κτλ) μπορούν να περάσουν το λάρυγγα και να σφηνωθούν στη τραχεία ή να εισέλθουν στους βρόγχους. Ανάλογα με το επίπεδο της ενσφήνωσης μπορεί να υπάρχει μερική ή πλήρης απόφραξη του αεραγωγού που εκδηλώνεται με οξεία δύσπνοια. Η επέμβαση για την αφαίρεση τους ονομάζεται Βρογχοσκόπηση και γίνεται υπό γενική νάρκωση.

Οισοφαγοσκόπηση

Απόφραξη του οισοφάγου προκαλείται στα παιδιά από την προσπάθεια κατάποσης πλαστικών παιχνιδιών και νομισμάτων, ενώ στους ενήλικες από ενσφήνωση βλωμού κρέατος, κόκκαλου ή οδοντοστοιχίας. Εκδηλώνεται με δυσκαταποσία και έντονο οπισθοστερνικό άλγος ενώ συχνά υπάρχει και δυσκολία στην αναπνοή. Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό και τον ακτινολογικό έλεγχο. Η αφαίρεση γίνεται με Οισοφαγοσκόπηση υπό γενική νάρκωση

Ενδοσκοπικός Έλεγχος Ώτων
Ωτο-ενδοσκόπηση

Η Βίντεο-ενδοσκόπηση του Ακουστικού Πόρου και της Τυμπανικής Μεμβράνης αποτελεί την πλέον σύγχρονη διαγνωστική μέθοδο για τις παθήσεις του ωτός. 

Στα παιδιά η ωτο-ενδοσκόπηση αξιοποιείται στη διάγνωση της Εκκριτικής Ωτίτιδας (υγρό στα αυτιά), αλλά και για την επεξήγηση στους γονείς του προβλήματος. Σε παιδιά που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης Σωληνίσκων Αερισμού μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία του χειρουργείου.  Επιπλέον, οι γονείς ενημερώνονται πιο άμεσα και έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα αφού μπορούν και βλέπουν τα σωληνάκια

Στην σύγχρονη εποχή είναι επιβεβλημένη η καταγραφή σε εικόνα και βίντεο παθολογικών καταστάσεων για αμιγώς ιατρικούς λόγους (διάγνωση και παρακολούθηση της πορείας επούλωσης μιας Διάτρησης του Τυμπάνου ή μιας Τυμπανοπλαστικής), αλλά και για την ενημέρωση και του ασθενή σχετικά με το πρόβλημα και τη διάγνωση (πχ Πολύποδες και Όγκοι του Ακουστικού Πόρου και της Τυμπανικής Μεμβράνης

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να παρακολουθεί την εξέταση σε οθόνη Full HD, ενώ ο γιατρός εξηγεί τις δομές στο εσωτερικό του αυτιού και τα τυχόν παθολογικά ευρήματα. 

Στη χειρουργική του ωτός η αξιοποίηση της Ωτο-ενδοσκόπησης επιτρέπει την καταγραφή σε Εικόνα και Βίντεο μικρο-επεμβάσεων όπως η Ενδοτυμπανική έγχυση κορτιζόνης, η Μυριγγοτομή και η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.

Ενδοσκοπικός Έλεγχος για Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική  Άπνοια

Για τη διερεύνηση του Ροχαλητού και της Άπνοιας απαραίτητος είναι ο έλεγχος με ειδικό εύκαμπτο παιδιατρικό ενδοσκόπιο του ανώτερου αναπνευστικού και η εκτίμηση της βατότητας του αεραγωγού. 

Κατά την ενδοσκόπηση αξιολογείται στα παιδιά το εσωτερικό της μύτης για πιθανή Υπερτροφία Κογχών και τα κρεατάκια (Υπερτροφία Αδενοειδών) . Στην περιοχή του φάρυγγα εντοπίζεται η Υπερτροφία της Βάσης της Γλώσσας, η Υπερτροφία των Αμυγδαλών και η πρόπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων. Στο λάρυγγα μας ενδιαφέρει η θέση, το σχήμα και η σταθερότητα της Επιγλωττίδας (Λαρυγγομαλακία). Σε παιδιά με συγγενείς παθήσεις εκτιμάται ο τόνος των μυών του φάρυγγα και της υπερώας. 

Η ιδιαίτερη ανατομία και συμπεριφορά των ιστών κατά την αναπνοή γίνεται αντιληπτή μόνο μετά από σχολαστική ενδοσκοπική εξέταση. Η ανάλυση των δεδομένων επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου χειρουργικού θεραπευτικού πλάνου και την ορθή επιλογή του τύπου της επέμβασης. 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!