Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων – HPV και Καρκίνος

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων – HPV και Καρκίνος

Καρκίνος Στοματοφάρυγγα

Θεραπεία με Blue LASER 445 nm  Θηλωμάτων – Κονδυλωμάτων

Ο Ιός των Θηλωμάτων (Κονδυλωμάτων)  HPV

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά Καρκίνου του Στοματοφάρυγγα σε Νέα Άτομα και ΜΗ Καπνιστές που σχετίζονται με λοίμωξη απ’ τον Human Papilloma Virus – HPV 

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του HPV, ωστόσο για περίπου 15 στελέχη έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται με την πρόκληση καρκίνου.  Oι τύποι HPV 16 και HPV 18 είναι κυρίως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη Καρκίνου, ενώ οι τύποι HPV 6 και HPV 11 σχετίζονται με τα Καλοήθη Θηλώματα. Τα κονδυλώματα στο στόμα παρόλο που θεωρούνται αθώα είναι επικίνδυνα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. 

Το γεννητικό υλικό (DNA) του HPV ανιχνεύεται σε ποσοστό έως 40% στους καρκίνους του Στόματος, Φάρυγγα και του Λάρυγγα. Σε Καρκίνους της Γλώσσας και των Αμυγδαλών το DNA του HPV ανιχνεύεται σε ποσοστό έως 90%. 

Ο HPV πιστεύεται ότι προκαλεί το 70% των καρκίνων του Στοματοφάρυγγα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιός των κονδυλωμάτων με την είσοδο του στα κύτταρα προκαλεί ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό. Οι βλάβες εκδηλώνονται σαν θηλωματώδεις όγκοι και προκαρκινικές αλλοιώσεις που τελικά οδηγούν στο Καρκίνο

Μετάδοση του HPV

Ο HPV είναι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο νόσημα. Έχει αποδειχτεί ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το στοματικό σεξ αλλά και με με το φιλί στο στόμα. Η πιθανότητα νόσου και εμφάνισης καρκίνου σχετιζόμενου με τον HPV αυξάνεται με τον αριθμό των συντρόφων αλλά και τις σεξουαλικές συνήθειες. 

Σύμφωνα με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO) περισσότερο από το 10% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι φορείς του ΗPV και θεωρεί επιβεβλημένη τη στρατηγική εμβολιασμού των εφήβων και των δυο φύλων. Η εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού αναμένεται να ελαττώσει τα περιστατικά Καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV τις επόμενες δεκαετίες 

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η απουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων είναι η βασική αιτία μετάδοσης από άτομο σε άτομο. Ο ιός συνήθως προσβάλει τα γεννητικά όργανα και εν συνεχεία με το στοματικό σεξ μεταδίδεται στο στοματοφάρυγγα, η μετάδοση από στόμα σε στόμα με το φιλί θεωρείται λιγότερο συχνή.

Που Εντοπίζονται συνήθως τα Θηλώματα

Ο HPV προσβάλλει το Βλεννογόνο της Στοματικής Κοιλότητας και εκδηλώνεται σαν Μικρό Ογκίδιο στη περιοχή των Αμυγδαλών, της Σταφυλής, της Μαλακής Υπερώας, των Χειλιών και της Γλώσσας

Η συχνότητα με την οποία προσβάλει ο HPV κάθε υποπεριοχή του στόματος είναι αντίστοιχη με τη συχνότητα εμφάνισης Καρκινικών Όγκων στη Στοματική Κοιλότητα. Ειδικά για τον Καρκίνο της Γλώσσας και των Αμυγδαλών βασικό αίτιο είναι η λοίμωξη με HPV.

Η μόλυνση είναι εντελώς ασυμπτωματική και το μόνο ενδεικτικό της νόσου είναι τα θηλώματα που εντοπίζουμε με την κλινική εξέταση. Συνήθως, μόνο όταν η νόσος εξελιχθεί σε Καρκίνο προκαλεί συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό. 

Διερεύνηση και Ενδοσκοπικός Έλεγχος

Ο έλεγχος του Στοματοφάρυγγα γίνεται με ενδελεχή εξέταση της στοματικής κοιλότητας και ψηλάφηση των μαλακών μορίων. Κατά σειρά ο ειδικός ΩΡΛ Χειρουργός ελέγχει τα χείλη, το βλεννογόνο των παρειών, τα ούλα, το έδαφος του στόματος, τη γλώσσα, την υπερώα και τις αμυγδαλές. Η εξέταση ολοκληρώνεται με Ενδοσκοπικό Έλεγχο του Ανώτερου Αναπνευστικού. 

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Είναι καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι γενικά ασφαλής  (σπάνια έχει επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού) και  γρήγορη  (διαρκεί μόλις λίγα λεπτά). Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD.

Βίντεο-Ενδοσκόπηση είναι η βασική εξέταση για τη διάγνωση του Καρκίνου του Λάρυγγα, του Φάρυγγα, του Οισοφάγου και της Μύτης

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. 

Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Καρκίνος Στόματος και Στοματοφάρυγγα

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα περιλαμβάνει όγκους που εντοπίζονται στις Αμυγδαλές, στη Σταφυλής, στη Μαλακή Υπερώα, στα Χείλη και στη Γλώσσα και συνήθως είναι εκ πλακωδών κυττάρων. 

Κύριοι παράγοντες πρόκλησης είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ανοσοκαταταστολή και η μόλυνση από τον HPV.

Ο καρκίνος του Στοματοφάρυγγα διακρίνεται σε σε δύο τύπους ανάλογα με τον εντοπισμό ή όχι στα Καρκινικά Κύτταρα γενετικού υλικού (DNA) του HPV. Οι όγκοι που είναι θετικοί στον HPV έχουν γενικά καλύτερη πρόγνωση και καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία. Αντίθετα, τα Καρκινώματα στα οποία δεν ανιχνεύεται ο ιός είναι πιο ανθεκτικά στη θεραπεία και έχουν χειρότερη πρόγνωση.  

Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας που είναι θετικός στον HPV αυξάνεται συνεχώς σε ποσοστό, ενώ ταυτόχρονα ο καρκίνος που είναι αρνητικός στον HPV ελαττώνεται. Γενικά, οι περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα συνολικά παρουσιάζουν αυξητική τάση και από πολλές έρευνες φαίνεται ότι η αύξηση οφείλεται στην αύξηση περιπτώσεων καρκίνου που είναι θετικός στον HPV

Συμπτώματα Καρκίνου Στοματοφάρυγγα

Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα είναι αμβληχρά και άτυπα. Ο ασθενής μπορεί να εντοπίσει μια μάζα ή ένα έλκος στο στόμα ή να έχει μια μικρή ενόχληση που επιμένει για κάποιο διάστημα. Οι Λευκωπές και Ερυθρωπές Βλάβες στους βλεννογόνους (Λευκοπλακία – Ερυθροπλακία) είναι πάντα ύποπτες. Προ-καρκινικές βλάβες είναι επίσης η χρόνια μυκητίαση, κάποιες μορφές του ομαλού λειχήνα του στόματος και η ακτινική χειλίτιδα. Κάθε προ-καρκινική κατάσταση χρήζει διερεύνησης και βιοψίας για τον αποκλεισμό αρχόμενου καρκίνου. 

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι διαταραχή στη κατάποση, επεισόδια αιμορραγίας, ένα αίσθημα ξένου σώματος ή μόνιμης ενόχλησης, η αντανακλαστική ωταλγία, η δυσκινησία γλώσσας και η κακοσμία. Σε πιο προχωρημένα στάδια υπάρχει πόνος στη κατάποση και διόγκωση λεμφαδένων στο λαιμό. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να υπάρχει απώλεια δοντιών, παραλύσεις νεύρων και αδυναμία μυών. 

Καρκίνος της Αμυγδαλής και HPV

Οι αμυγδαλές πρέπει αφαιρούνται όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας. Ο καρκίνος της αμυγδαλής σχετίζεται με τη μόλυνση με τον ιό HPV (ιος των ανθρωπίνων θηλωμάτων), αλλά και με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Στη περίπτωση λοίμωξης με τον τύπο HPV 16 ή 18 μπορεί να εμφανιστούν στην αμυγδαλή και την στοματική κοιλότητα καλοήθεις βλάβες όπως τα θηλώματα, προκαρκινικές βλάβες (πχ λευκοπλακία) ή καρκίνος. 

Τελευταίες έρευνες σε δείγματα ιστών αμυγδαλής από ασθενείς μετά από αμυγδαλεκτομή, διαπίστωσαν την παρουσία των καρκινογόνων στελεχών του HPV μέσα στις αμυγδαλικές κρυπτες  (tonsillar crypts) που βρίσκονται στην επιφάνειά τους. Ο ιός επιβιώνει μέσα στα βιοφίλμ που σχηματίζονται στις αμυγδαλικές κρύπτες και προστατεύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για όσο διάστημα χρειαστεί. Ο ιός υπό καταλληλες συνθήκες μπορεί να ενεργοποιηθεί προσβάλλοντας τον αμυγδαλικό ιστό ιστό πυροδοτώντας τη διαδικασία της καρκινογένεσης.

Πρόληψη και Θεραπεία 

Η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι βασικά στοιχεία για την πρόληψη του καρκίνου στο στοματοφάρυγα. Επίσης, η προώθηση του μαζικού εμβολιασμού για τον HPV θα ανακόψει την αυξητική πορεία καρκίνων θετικών στον ιό. 

Ασφαλώς, η έγκαιρη διάγνωση είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Μικροί όγκοι Τ1 και Τ2, αντιμετωπίζονται με Μονοθεραπεία που συνήθως είναι η χειρουργική εξαίρεση σε υγιή όρια. Η επέμβαση γίνετε με LASER και εξειδικεύεται ανάλογα με την περιοχή εντόπισης. Η επέμβαση συνήθως έχει πολύ καλά αποτελέσματα και καταφέρνει να ελέγξει τη νόσο.

Οι πιο προχωρημένοι όγκοι (Τ3 και Τ4) αντιμετωπίζονται με συνδυασμένη θεραπεία. Όταν υπάρχει προσβολή λεμφαδένων συνήθως απαιτείται και Λεμφαδενικός Καθαρισμός. Η χειρουργική επέμβαση συμπληρώνεται με Χημειοθεραπεία και Ακτινοθεραπεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί και η Ανοσοθεραπεία. 

LASER  Επεμβάσεις στο  Ιατρείο 

Το ιατρείο διαθέτει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για ακολουθούμε όλες τις προδιαγραφές Ασφαλείας και Αντισηψίας για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Το Ιατρείο είναι εξοπλισμένο με το πλέον σύγχρονο Blue LASER 445 nm , για Ανώδυνες και Αναίμακτες Επεμβάσεις υπό Τοπική Αναισθησία.

Η χρήση της εξαιρετικά λεπτής και εύκαμπτης ίνας επιτρέπει επεμβάσεις Υψηλής Ακρίβειας,  απολύτως ελεγχόμενες και με άριστα αποτελέσματα. To Blue LASER 445 nm , μας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης υπό Ενδοσκοπική Καθοδήγηση (Endoscopic – Assisted LASER Surgery)  σε δύσκολες περιοχές της Μύτης, του Στόματος, του Φάρυγγα και του Λάρυγγα. 

Θεραπεία με Blue LASER 445 nm
Κονδυλωμάτων και Καρκίνου του Στόματος
 

Το Blue LASER 445 nm  είναι το πλέον σύγχρονο LASER για την αντιμετώπιση παθήσεων της στοματικής κοιλότητας. Υπό Τοπική Αναισθησία στο Ιατρείο και χωρίς να απαιτείται κάποια προετοιμασία του ασθενούς εξαιρούνται Ογκίδια, Κονδυλώματα, Έλκη, Προκαρκινικές και Νεοπλασματικές Βλάβες.

Το Blue LASER 445 nm  συνδυάζει τα τυπικά χαρακτηριστικά των δυο παραδοσιακών LASER που χρησιμοποιούμε στη ΩΡΛ χειρουργική. Διαθέτει την άριστη ικανότητα διατομής ενός CO2 LASER με την ικανότητα Αιμόστασης και Εξάχνωσης του KTP LASER. Οι δυνατότητες αυτές μας επιτρέπουν τη διενέργεια επεμβάσεων στο Ιατρείο (In-Office Laser Surgery) που μέχρι πρότινος απαιτούσαν χειρουργείο με Γενική Νάρκωση.

Το Blue LASER 445 nm  εκτός από ένα εξαιρετικό χειρουργικό εργαλείο που συνδυάζει άριστη αιμόσταση και υψηλής ακρίβειας διατομή σε Χαμηλή Ισχύ Λειτουργίας. Το μήκος κύματος 445 nm είναι λιγότερο επιθετικό στους ιστούς και προκαλεί ελάχιστη ζώνη νέκρωσης σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα CO2 LASER. Το Blue LASER 445 nm  επιτρέπει γρήγορη και ανώδυνη επούλωση, χωρίς νεκρωτικές εσχάρες και ελάχιστο τραύμα υγιούς ιστού. 

Ογκολογική Χειρουργική 

Οι επεμβάσεις για ύποπτες βλάβες στο Στοματοφάρυγγα θα πρέπει να πραγματοποιούνται από  εξειδικευμένο ΩΡΛ χειρουργό και με βάση τις Αρχές της Ογκολογικής Μικρο-Χειρουργικής. Ανεξάρτητα της καλοήθους ή μη εμφάνισης μιας αλλοίωσης, επιβάλλεται η ριζική εξαίρεση και η βιοψία. 

Μικροί όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν υπό τοπική αναισθησία με ταυτόχρονη λήψη βιοψίας για ιστολογική εξέταση. Μεγαλύτεροι όγκοι απαιτούν ασφαλώς πιο εκτεταμένη παρέμβαση και γενική νάρκωση. Σε μεγάλους όγκους επιβάλλεται, εκτός απ’ την ριζική εκτομή και η ανακατασκευή της περιοχής εξαίρεσης. Η ανακατασκευή επιτρέπει τη ταχύτερη ανάρρωση και την αποφυγή επιπλοκών

Εφαρμογές Blue LASER 445 nm  σε παθήσεις του Στόματος

Φλεγμονώδεις Παθήσεις

 • Έλκη και Άφθες Γλώσσας – Βλεννογόνων
 • Ομαλός Λειχήνας (lichen planus)
 • Ερπητικές Βλάβες
 • Πεμφιγγοειδείς Βλάβες

Καλοήθεις Όγκοι και Προ-Καρκινικές Βλάβες

 • Θηλωματώδεις Όγκοι – HPV Κονδυλώματα (papilloma)
 • Δυσπλασίες Βλεννογόνων
 • Κύστεις
 • Ινώματα – Κοκκιώματα
 • Λευκοπλακία και Ερυθροπλακία 

Συγγενείς Παθήσεις

 • Εκτομή Χαλινού Γλώσσας
 • Μακριά Σταφυλή
 • Χαλάρωση Υπερώας (Αντιμετώπιση Ροχαλητού)
 • Αιμαγγειωματα – Αγγειακές Βλάβες
 • Συγγενείς Διαμαρτίες

Κακοήθεις Όγκοι

 • Κακοήθεις Όγκοι Στόματος – Στοματοφάρυγγα
 • Κακοήθεις Όγκοι Αμυγδαλών
 • Κακοήθεις Όγκοι Χειλιών
 • Κακοήθεις Όγκοι Γλώσσας

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!