Ωτοπλαστική

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

“ Τα Πεταχτά Αυτιά ”

Ωτοπλαστική

Χειρουργική διόρθωση Αφεστώτων Ώτων

  • Πλαστική Χειρουργική Πτερυγίου Ώτων
  • Κακοήθεις Όγκοι του Ώτων

Τα  “ Πεταχτά Αυτιά “ 

Τα Αφεστώτα Ώτα ή “ Πεταχτά Αυτιά “ είναι η πιο συχνή δυσμορφία του πτερυγίου του ωτός. Τα αυτιά προεξέχουν από το κεφάλι αρκετά ώστε να ξεχωρίζουν και να δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα. 

Αν θέλουμε να ορίσουμε το πρόβλημα πιο επιστημονικά, τα αυτιά θεωρούνται αφεστώτα όταν η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ του πτερυγίου και του κρανίου είναι μεγαλύτερη από 30 μοίρες και η απόσταση από το κρανίο είναι πάνω από 2 cm. 

Η αισθητική επέμβαση που διορθώνει το πρόβλημα ονομάζεται Ωτοπλαστική και γίνεται από Ειδικό Χειρουργό ΩΡΛ με αντίστοιχη εκπαίδευση και εμπειρία. 

Η διαταραχή της διάπλασης είναι εμφανής από τη γέννηση και δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ακοή και τη συνολική σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Εμφανίζεται στο 5% του πληθυσμού και επηρεάζει το ίδιο άνδρες και γυναίκες. 

Πρόκειται για αισθητικό πρόβλημα, που μπορεί όμως να έχει αρνητική επίδραση στη ψυχολογία του παιδιού ή του ενήλικα. Η επέμβαση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών και κατά προτίμηση πριν πάει το παιδί στο σχολείο. 

Το τελικό αποτέλεσμα της Ωτοπλαστικής φαίνεται άμεσα με την αφαίρεση των επιδέσμων και ο ασθενής μπορεί να εκτιμήσει την αλλαγή στην εμφάνιση του. 

Έχει αποδειχθεί πως ακόμα και μια μικρή παρέμβαση στα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι ικανή να έχει τεράστια επίδραση στη ψυχολογία και τη διάθεση, βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή. 

Η “ εικόνα “ που έχει το άτομο για τον εαυτό του διαφοροποιείται και η αλλαγή αυτή στην ψυχολογία του αντανακλάται σε περισσότερη σιγουριά στις κοινωνικές συναναστροφές και σε δυναμισμό στο εργασιακό περιβάλλον.

Αιτιολογία του προβλήματος

Η δυσμορφία προκύπτει από την Μερική ή Πλήρη αποτυχία σχηματισμού της Ανθέλικας του πτερυγίου του αυτιού. Συχνά το πρόβλημα επιτείνεται από μια βαθιά ή γωνιώδη κύμβη του αυτιού. Σπανιότερα συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές όπως η αναδίπλωση προς τα εμπρός του ανώτερου τμήματος του πτερυγίου, τα συγγενούς ή τραυματικής αιτιολογίας ανατομικά ελλείμματα και οι δυσμορφίες των λοβίων των ώτων. Το μεγάλο μέγεθος των αυτιών σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του παιδιού μάλλον σπάνια είναι πραγματικό πρόβλημα. Περισσότερο είναι  η ” εντύπωση “ που δημιουργείται λόγω της πρόσθιας θέσης των πτερυγίων.

Κατά τον προ-εγχειρητικό έλεγχο θα πρέπει να εκτιμηθεί και πιθανή ασυμμετρία ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό αυτί όσον αφορά στο μέγεθος, στο σχήμα και στη θέση. Όλες αυτές οι μικρο-διαφορές πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τη διάρκεια της επέμβασης για να προκύψει ένα άρτιο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι σπάνιο να χρειάζεται διόρθωση μόνο το ένα αυτί. 

Το ψυχολογικό πρόβλημα με τα “ πεταχτά “ αυτιά 

Κάθε δυσμορφία προσελκύει τη προσοχή του συνομιλητή μας και επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα αυτιά γενικά είναι αδιάφορα όταν έχουν φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα, αντίθετα όταν προεξέχουν είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε ένα πρόσωπο. Το ψυχολογικό πρόβλημα με τα “ πεταχτά “ αυτιά μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από την ηλικία των 4 ετών, όταν το παιδί πάει παιδικό σταθμό και είναι έντονο στα χρόνια του σχολείου. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ σκληρά στις μεταξύ τους σχέσεις και δεν έχουν καμία διακριτικότητα στα σχόλια τους. Όταν ένα παιδί ξεχωρίζει ή έχει κάποια ιδιαιτερότητα μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πίεσης και απογοήτευσης.  

Το bullying ( εκφοβισμός ) είναι μία επιθετική συμπεριφορά σωματική ή λεκτική, που εκδηλώνεται απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα στο σχολικό περιβάλλον. Το παιδί που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη ψυχολογικά ηλικία δεν έχει αναπτύξει ακόμα άμυνες και μηχανισμούς για να αντικρούσει τα σχόλια των συνομηλίκων του. Η ψυχολογική αυτή πίεση μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δεν είναι λίγα τα περιστατικά παιδιών που γίνονται αντικοινωνικά, δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο ή αλλάζει η συμπεριφορά τους. Συχνά ενήλικες που προσέρχονται για να διορθώσουν τα αφεστώτα ώτα, αναφέρουν τραυματικές εμπειρίες από την παιδική τους ηλικία. Με την επέμβαση το παιδί ξεπερνά κάθε αίσθημα μειονεξίας και αναπτύσσει φυσιολογικές κοινωνικές επαφές με τους συνομηλίκους του. 

Γενικά συστήνεται η διόρθωση των αφεστωτών ώτων σε μικρή ηλικία ( η επέμβαση γίνεται από την ηλικία των 5 ετών )  προκειμένου να προληφθούν στο σχολείο τα φαινόμενα αρνητικού σχολιασμού και τα ψυχολογικά προβλήματα

Η Χειρουργική Τεχνική 

Η πρώτη επέμβαση χειρουργικής διόρθωσης αφεστώτων ώτων που αναφέρεται στη βιβλιογραφία πραγματοποιήθηκε το 1845. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν περιγραφεί μερικές εκατοντάδες τεχνικές με συζητήσιμα ποσοστά επιτυχίας. Διάφορες μη χειρουργικές παρεμβάσεις έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς με αμφισβητούμενη ωστόσο αποτελεσματικότητα. 

Σκοπός της επέμβασης είναι ο χόνδρινος σκελετός του αυτιού να πάρει καινούριο σχήμα και καινούρια θέση. Η τάση που έχει ο χόνδρος να επανέρχεται στην αρχική του θέση ευθύνεται για την αποτυχία κάποιων τεχνικών.

Η πλέον διαδεδομένες τεχνικές και με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας είναι η διόρθωση κατά Mustarde και η τεχνική κατά Furnas. Η διόρθωση κατά Mustarde επιτυγχάνει το σχηματισμό νέας Ανθελικας με μόνιμες ραφές στο χόνδρο του πτερυγίου, ενώ η τεχνική κατά Furnas επιτυγχάνει την καθήλωση του πτερυγίου σε οπίσθια θέση με μόνιμες ραφές μεταξύ του πτερυγίου και των μαλακών ιστών του κρανίου. Αν και πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές τεχνικές, κάθε μια διορθώνει συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα. 

Ο συνδυασμός των δύο τεχνικών ( κατά Mustarde και κατά Furnas ) έχει αποδειχθεί ότι είναι η πλέον αξιόπιστη επιλογή για μόνιμο και κοσμητικά άρτιο αποτέλεσμα

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες υπάρχει και η επιλογή της τοπικής αναισθησίας. Όλες οι τομές γίνονται στο πίσω μέρος του αυτιού και δεν μένει εμφανές σημάδι ή ουλές. 

Οι επιπλοκές γενικά είναι σπάνιες από την επέμβαση. Η μετεγχειρητική λοίμωξη προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Όταν διαπιστωθεί ασυμμετρία στο χειρουργικό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση ( revision ). Άλλες επιπλοκές είναι το αιμάτωμα και οι υπερτροφικές ουλές ( χηλοειδές ). 

Όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις, το αποτέλεσμα της Ωτοπλαστικής πρέπει είναι μόνιμο, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου και συμβάλλοντας σε μια συνολικά ελκυστικότερη εικόνα

Μετά το Χειρουργείο 

Η ωτοπλαστκή είναι χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά την επέμβαση. Τα αυτιά καλύπτονται με ειδικό επίδεσμο για προστασία και στήριξη για λίγες μέρες και μετά με μια ελαστική κορδέλα στη διάρκεια του ύπνου για ένα μήνα. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει – κατά το δυνατόν – να κοιμάται στο πλάι ειδικά τον πρώτο καιρό. Χορηγούμε αντιβιοτικά και απλά παυσίπονα για μια εβδομάδα και δίνονται οδηγίες για τοπική περιποίηση. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι περίπου 5 μέρες οπότε και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του. Το τοπικό οίδημα και τυχόν εκχυμώσεις εξαφανίζονται σε περίπου 2 εβδομάδες.

Με την επέμβαση βελτιώνεται σημαντικά όχι μόνο η εξωτερική εμφάνιση αλλά και η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση του ασθενούς

Κακοήθεις Βλάβες του Δέρματος του Πτερυγίου του Ωτός

Ο πιο συχνός καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ο καρκίνος του δέρματος εκ βασικών κυττάρων ( Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα ). Ο καρκίνος αυτός σπάνια είναι σοβαρός εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οι καρκίνοι εκ βασικών κυττάρων εμφανίζονται πιο συχνά σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο όπως τα αυτιά, αλλά και σχεδόν οπουδήποτε στο δέρμα. Ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων ( Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα ) είναι ο δεύτερος συχνότερος. Συνήθεις περιοχές εντόπισης είναι το κάτω χείλος και το αυτί. Ο καρκίνος αυτός εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα θεραπεύεται πλήρως. Το Κακόηθες Μελάνωμα παράγει συνήθως μπλε σκούρο ή μαύρο αποχρωματισμό του δέρματος και είναι η πιο επικίνδυνη μορφή. 

Οι Κακοήθεις Όγκοι των Ώτων αντιμετωπίζονται χειρουργικά, ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει και τη διερεύνηση για μεταστατικούς λεμφαδένες στον τράχηλο ( Μαγνητική Τομογραφία ), ειδικά σε μεγάλες ή παραμελημένες μάζες.

Κάθε όγκος ή ύποπτος σπίλος ( αλλαγή μεγέθους, χρώματος ή αιμορραγία ) του δέρματος του αυτιού χρήζει άμεσης διερεύνησης και αφαίρεσης από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο

Η χειρουργική εκτομή του όγκου σε υγιή όρια υπό τοπική αναισθησία είναι η θεραπεία επιλογής. Η μάζα που αφαιρείται αποστέλλεται για βιοψία. Ταυτόχρονα γίνεται και η πλαστική αποκατάσταση του πτερυγίου του ωτός και η διόρθωση του “ ελλείμματος “ που δημιουργείται. Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής δίνεται μεγάλη σημασία στο άριστο κοσμητικά μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. 

Πλαστική Χειρουργική Λοβίων Ώτων

Το λοβίο είναι το κατώτερο μαλακό τμήμα του αυτιού και στερείτε χόνδρινου σκελετού. Παραμόρφωση του λοβίου μπορεί να προκύψει από τραύμα, μόλυνση, χρήση σκουλαρικιών, piercing ή και λόγω ηλικίας. 

Συχνότερη βλάβη είναι το σχίσιμο του λοβίου λόγω σκουλαρικιών. Η αντιμετώπιση γίνεται με πλαστική αποκατάσταση και σύγκλειση υπό τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η χαλάρωση και η επιμήκυνση των λοβίων λόγω ηλικιακής εκφύλισης διορθώνεται με πλαστική μειωτική αποκατάσταση υπό τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. 

Συχνή πάθηση είναι και οι κύστεις που σχηματίζονται στο λοβίο του ωτός, σε ενδο-ωτιαία ή οπισθο-ωτιαία θέση. Η αντιμετώπιση τους είναι χειρουργική με πλήρη αφαίρεση της βλάβης και πλαστική αποκατάσταση της περιοχής υπό τοπική αναισθησία.

Όλες οι τομές στη Πλαστική Χειρουργική των Ώτων γίνονται στο πίσω μέρος του αυτιού και δεν μένει εμφανές σημάδι ή ουλές. Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής δίνεται μεγάλη σημασία στο άριστο κοσμητικά μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!