ΡΙΝΟΦΥΜΑ Rhinophyma

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

ΡΙΝΟΦΥΜΑ

Rhinophyma

Αφαίρεση Ρινοφύματος με LASER

Τι είναι το Ρινόφυμα

Το Ρινόφυμα είναι μια νόσος του δέρματος της μύτης που προσβάλει κυρίως τους άνδρες μετά την ηλικία των 50. Χαρακτηρίζεται από βαριάς μορφής υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων και υπερπαραγωγή  συνδετικού ιστού. Καθώς η νόσος εξελίσσεται έχουμε υπερβολική διόγκωση του δέρματος και τελικά παραμόρφωση της μύτης. 

Το Ρινόφυμα θεωρείται ακραία εκδήλωση της Ροδόχρους Νόσου και εντοπίζεται αποκλειστικά το κατώτερο τμήμα της μύτης. Στα αρχικά στάδια υπάρχει ήπια διόγκωση, ερύθημα και ευρυαγγείες στο δέρμα, τυπικά ευρήματα της Ροδόχρους Ακμής. 

Στο παρελθόν, η νόσος είχε λανθασμένα συσχετισθεί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λόγω της έντονης ερυθρότητας του δέρματος της μύτης. H έκφραση Drinker’s Nose, χαρακτήριζε τους ασθενείς που στιγματίζονταν ως αλκοολικοί. 

Το Ρινόφυμα θεωρείται καλοήθης πάθηση, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις Καρκίνου του Δέρματος που εμφανίστηκαν σε έδαφος της νόσου. Ο λόγος που συνιστάται η επέμβαση αφαίρεσης του Ρινοφύματος είναι κυρίως η Αισθητική Παραμόρφωση αλλά και η Απόφραξη της Μύτης. 

Η παραμόρφωση της μύτης, καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να λάβει εξαιρετικά δυσάρεστες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη συνολική παραμόρφωση του προσώπου. Οι επιδράσεις στην ψυχολογία του ασθενούς έχουν συχνά αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας τάσης απομόνωσης και την δυσκολία διατήρησης φυσιολογικών κοινωνικών συναναστροφών. 

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας που θα τους βοηθήσει να αναπνέουν ελευθέρα αλλά και να αποφύγουν το άγχος στις κοινωνικές επαφές

Ροδόχρους Ακμής (Rosacea)

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή, είναι μία χρόνια και αγνώστου αιτιολογίας πάθηση του δέρματος. Τυπικά το δέρμα εμφανίζει έντονο ερύθημα (ερυθρότητα), ευρυαγγείες, κηλίδες και φλύκταινες. Υπάρχει έντονη υπερτροφία των σμηγματογόνων αδένων, πολλαπλές σμηγματογόνοι κύστεις και βλάβες κοινής ακμής. Είναι συχνότερη σε γυναίκες και τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μετά την ηλικία των 40 και εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο (μύτη, ζυγωματικά και μάγουλα).

Το Ρινόφυμα είναι ουσιαστικά μια ακραία εκδήλωση της Ροδόχρους Νόσου με εντόπιση στη Κορυφή της Μύτης. Η αιτιοπαθογένεια και των δύο καταστάσεων είναι παρόμοια. 

Τι προκαλεί τη Rosacea και το Ρινόφυμα

Η ροδόχρους ακμή είναι μια αγνώστου αιτιολογίας νόσος. Έχει συσχετισθεί με διάφορους παράγοντες που προκαλούν εξάρσεις της δερματοπάθειας, ενώ σε κάποια περιστατικά έχει αποδειχθεί οικογενής προδιάθεση (Κληρονομικότητα). Η νόσος πυροδοτείται από πολλούς παράγοντες όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το έντονο άγχος και η διατροφή. Ανοσολογικοί και Λοιμώδεις παράγοντες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί όπως τα ακάρεα Demodex Folliculorum, κοινά βακτήρια της ακμής και το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού. 

Θεραπεία Ροδόχρους Ακμής

Η αγωγή περιλαμβάνει κυρίως αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων. Οι παράγοντες αυτοί είναι συνήθως διαφορετικοί από ασθενή σε ασθενή και επιβάλλεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Η Φαρμακευτική Αγωγή περιλαμβάνει κυρίως αντιβιοτικά (Τετρακυκλίνη) και Ισοτρετινοΐνη. Οι μόνιμες βλάβες του δέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορες Επεμβατικές Τεχνικές, κυρίως με LASER.

Διάγνωση Ρινοφύματος

Η διάγνωση γίνεται από ειδικό ΩΡΛ Χειρουργό από την τυπική εμφάνιση της μύτης. 

Το κατώτερο τμήμα της μύτης εμφανίζει παραμορφωτική διόγκωση του δέρματος, με παρουσία των τυπικών υπερπλαστικών σμηγματογόνων αδένων. Η διάγνωση της νόσου στα αρχικά στάδια μας επιτρέπει την εφαρμογή εντατικής συντηρητικής θεραπείας με στόχο να σταθεροποιηθεί η εξέλιξη της. Η παραμορφωμένη και πολυλοβώδης μύτη πρέπει εξετάζεται ενδελεχώς για την πιθανότητα ταυτόχρονης ανάπτυξης Καρκίνου του Δέρματος. 

Ο ειδικός ΩΡΛ χειρουργός θα εξετάσει την περιοχή της Ρινικής Βαλβίδας που συμπιέζεται και θα αξιολογήσει την ρινική αναπνοή. Ο έλεγχος του εσωτερικού της μύτης με Ενδοσκόπηση έχει ρόλο στην εντόπιση επιπλέον παραγόντων που μπορεί να προκαλούν ρινική απόφραξη. 

Θεραπεία Ρινοφύματος

Η αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στα αρχικά στάδια και χειρουργική εκτομή σε πιο προχωρημένα 

Συντηρητική Αγωγή

Στα αρχικά στάδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Ισοτρετινοΐνη, για την μείωση της παραγωγής σμήγματος και του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων. Η Μετρονιδαζόλη έχει μικροβιοκτόνο δράση και μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή στο δέρμα.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η Χειρουργική του Ρινοφύματος έχει στόχο την αφαίρεση του υπερτροφικού δέρματος και τη βελτίωση της εμφάνισης της μύτης. Στα αρχικά στάδια της νόσου η επέμβαση είναι σχετικά περιορισμένη και εξασφαλίζει άμεση αισθητική αποκατάσταση. Σε προχωρημένα στάδια η επέμβαση έχει επιπλέον στόχο την αποκατάσταση της βατότητας της μύτης και της ρινικής αναπνοής και ειδικότερα την αποσυμφόρηση της περιοχής της ρινικής βαλβίδας. 

Διάφορες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτομή του πλεονάζοντος ιστού αυτές περιλαμβάνουν την απλή εκτομή με Νυστέρι, την Δερμοαπόξεση, το Ηλεκτρικό Νυστέρι, τις Ραδιοσυχνότητες και το LASER.

Αφαίρεση Ρινοφύματος με Blue LASER

Η πλέον σύγχρονη τεχνική αποκατάστασης είναι η χειρουργική εκτομή με LASER. Η επέμβαση γίνετε Αναίμακτα και με Ελάχιστη Καταπόνηση του ασθενούς, σε αντίθεση με τις αιματηρές επεμβάσεις τους παρελθόντος. Το LASER είναι μια Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική έχει υψηλή ακρίβειας εκτομής, χωρίς τραυματισμό υγιών ιστών. Η ακτίνα φωτός σε κατάλληλη ένταση προκαλεί την καταστροφή του υπερτροφικού δέρματος με στιγμιαία εξάχνωση. Το LASER εξασφαλίζει γρήγορη επούλωση του χειρουργικού τραύματος με ελάχιστες έως μηδενικές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η επέμβαση είναι Απόλυτα Ασφαλής για ηλικιωμένους ή με επιβαρυμένη υγεία ασθενείς

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!