Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου
Διάγνωση και Αντιμετώπιση Όγκων
Λάρυγγα, Φάρυγγα, Αμυγδαλών, Σιελογόνων Αδένων, Τραχήλου, Ρινός και Ρινοφάρυγγα
Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου
Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου θεωρείται σχετικά συχνός. Στην Ευρώπη αποτελεί το 5% των κακοήθων νοσημάτων. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και σε άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς να αποκλείονται και νεότερες ηλικίες. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου κατ’ έτος.
Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου αποτελεί μια ετερογενή ομάδα όγκων με προέλευση τη στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα, το λάρυγγα και το ρινοφάρυγγα. Κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες αποτελούν η χρήση καπνού, αλκοόλ και η μόλυνση από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV).
Καρκίνος και Λοίμωξη από τον HPV
Η λοίμωξη με τον HPV έχει ενοχοποιηθεί για την παθογένεση μιας ομάδας όγκων και κυρίως αυτών του στοματοφάρυγγα. Τα καρκινώματα που σχετίζονται με τον HPV αποτελούν μια ξεχωριστή οντότητα όσον αφορά την βιολογική και την κλινική συμπεριφορά, ενώ παρουσιάζουν καλύτερη πρόγνωση.
Ενώ οι περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα μειώνονται, οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου αυξάνονται. Οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα σε αρχικά στάδια, στα οποία θεωρούνται θεραπεύσιμοι. Θα πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα ενδεχόμενα πρώιμα συμπτώματα ώστε να μπορείτε να ειδοποιήσετε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Η επιτυχής αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση
ΥΠΟΠΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Red Flag Symptoms
Μια διόγκωση στον Τράχηλο (λαιμό)
Οι καρκίνοι της κεφαλής ΚΑΙ του τραχήλου συνήθως εξαπλώνονται στους λεμφαδένες του τραχήλου. Μια διόγκωση στο λαιμό που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να διερευνάται από τον Ειδικό Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο όσο το δυνατόν συντομότερα με Ενδοσκόπηση του Ανώτερου Αναπνευστικού. Φυσικά, δεν είναι όλες αυτές οι διογκώσεις μεταστατικός καρκίνος. Αλλά, ένα ογκίδιο στον τράχηλο μπορεί να είναι το πρώτο εύρημα καρκίνου του στόματος, της μύτης, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του θυρεοειδούς αδένα, της παρωτίδας ή λεμφωμάτων και καρκίνων του αίματος. Αυτές οι διογκώσεις συνήθως είναι ανώδυνες.
Αιμόπτυση
Η αιμόπτυση μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, αλλά και από τον καρκίνο. Όγκοι στη μύτη, στο στόμα, στο φάρυγγα, στον λάρυγγα, στον οισοφάγο ή στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Εάν το αίμα εμφανίζεται στο σάλιο ή τα φλέγματα για περισσότερο από μερικές ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε κατά το δυνατόν συντομότερα Ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο για Ενδοσκόπηση του Ανώτερου Αναπνευστικού.
Αλλαγή της φωνής (Βραχνάδα)
Ο καρκίνος του Λάρυγγα προκαλεί συνήθως μια μόνιμη αλλαγή στη φωνή. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί να εξετάσει το Λάρυγγα και τις Φωνητικές Χορδές εύκολα και ανώδυνα. Οι περισσότερες αλλαγές στη φωνής δεν προκαλούνται από καρκίνο, ωστόσο αν παρατηρήσετε μια βραχνάδα που επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό γιατρό για ενδοσκόπηση (Λαρυγγοσκόπηση).
Διογκώσεις και Έλκη του Στόματος
Οι περισσότεροι καρκίνοι του στόματος ή της γλώσσας προκαλούν ερεθισμό ή διόγκωση που μπορεί να επιμένει για εβδομάδες. Η διόγκωση μπορεί να είναι ανώδυνη, κάτι που μπορεί να είναι παραπλανητικό. Ο καρκίνος είναι συχνά ανώδυνος. Αιμόπτυση ή ενεργός Αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί, αλλά συχνότερα σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Ένα έλκος ή οίδημα που καλύπτεται από θρόμβους αίματος στη περιοχή του στόματος, θα πρέπει να επειγόντως να διερευνηθεί. Μια διόγκωση ή πόνος ή εξέλκωση στο στόμα που δεν εξαφανίζεται μετά από δύο εβδομάδες θα πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικό γιατρό. Ο Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να καθορίσει αν μια βλάβη είναι ύποπτη και αν απαιτείται διερεύνηση με βιοψία.
Επίμονος Πόνος στο Αυτί – Ωταλγία
Ο συνεχής πόνος στο αυτί ή πόνος γύρω απo το αυτί κατά την κατάποση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης ενός όγκου στον λαιμό (Αντανακλαστική Ωταλγία). Η Ωταλγία είναι ένα ύποπτο σύμπτωμα και πρέπει να διερευνηθεί ειδικά αν δεν υπάρχει πρόσφατο ιστορικό λοίμωξης ή αν σχετίζεται με δυσκολία στην κατάποση, βραχνάδα, ή μια διόγκωση στο λαιμό. Ένας πόνος στο αυτί ή γύρω από αυτό που επιμένει θα πρέπει να αξιολογείται από Ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο με Ενδοσκόπηση του Ανώτερου Αναπνευστικού.
Προβλήματα κατάποσης – Δυσφαγία – Δυσκαταποσία
Ο καρκίνος του Φάρυγγα, του Λάρυγγα και του Οισοφάγου μπορεί να καταστήσει δύσκολη ή επώδυνη την κατάποση στερεών τροφών και μερικές φορές υγρών. Το φαγητό μπορεί να “κολλήσει” σε κάποιο σημείο και στη συνέχεια είτε να περάσει με δυσκολία στο στομάχι ή να επιστρέψει στο στόμα ως αναγωγή. Αν έχετε πόνο κάθε φορά που προσπαθείτε να καταπιείτε ή αν έχετε διαπιστώσει μια επιδεινούμενη δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) θα πρέπει να δείτε το γιατρό. Ο Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος θα προχωρήσει σε ενδοσκοπικό έλεγχο του Φάρυγγα και του Λάρυγγα και θα σας συστήσει ακτινολογικό έλεγχο με διάβαση Βαρίου ή/και Μαγνητική Τομογραφία. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με Οισοφαγοσκόπηση εφόσον κριθεί αναγκαίο για την διάγνωση.
Καρκίνος του Δέρματος στη περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου
Ο πιο συχνός καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ο καρκίνος του δέρματος εκ βασικών κυττάρων (Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα). Ο καρκίνος αυτός σπάνια είναι σοβαρός εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οι καρκίνοι εκ βασικών κυττάρων εμφανίζονται πιο συχνά σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το μέτωπο, το πρόσωπο και τα αυτιά, αλλά μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν οπουδήποτε στο δέρμα.
Ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων (Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα) είναι ο δεύτερος συχνότερος. Συνήθεις περιοχές εντόπισης είναι το κάτω χείλος και το αυτί. Ο καρκίνος αυτός εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα θεραπεύεται πλήρως.
Το κακοήθες μελάνωμα παράγει συνήθως μπλε σκούρο ή μαύρο αποχρωματισμό του δέρματος. Κάθε σπίλος του δέρματος που αλλάζει μέγεθος, χρώμα ή αιμορραγεί χρήζει άμεσης διερεύνησης από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο ή Δερματολόγο.
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Το 90% των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου εμφανίζονται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Η χρήση καπνού και τα οινοπνευματώδη ποτά αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία.
Σε ενήλικες που δεν καπνίζουν ή δεν καταναλώνουν αλκοόλ, ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ειδικά με τον Υπότυπο 16 (Human Papilloma Virus – HPV). Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Όλα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις εκτός του καρκίνου. Αυτό ωστόσο μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μετά την ειδική εξέταση και διερεύνηση.
Όταν διαγνωστούν νωρίς οι περισσότεροι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου μπορούν να θεραπευτούν πλήρως με μικρές μόνο παρενέργειες. Τα ποσοστά θεραπείας θα μπορούσαν να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό εάν οι ασθενείς ζητούσαν ιατρικές συμβουλές νωρίτερα. Ο Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα σας και με τον ενδοσκοπικό έλεγχο μπορεί να καθορίσει αν υπάρχει ύποπτη βλάβη που απαιτεί διερεύνηση.
Εάν εντοπίσετε κάποιο από τα συμπτώματα καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου επισκεφτείτε το γιατρό σας
Ο Ενδοσκοπικός Έλεγχος
Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Γίνεται στο ιατρείο με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD
Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή
Ο Ενδοσκοπικός Έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να διαγνωστούν Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός, του Ρινοφάρυγγα, του Υποφάρυγγα, του Λάρυγγα και του Οισοφάγου
Καρκίνος Λάρυγγα
Οι καρκινικές βλάβες του Λάρυγγα εφόσον εντοπιστούν και εξαιρεθούν σε αρχικό στάδιο έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση. Με την αξιοποίηση του LASER και της μικροχειρουργικής, επιτυγχάνουμε την πλήρη αφαίρεση της βλάβης χωρίς απώλεια της λειτουργικότητας του Λάρυγγα (φώνηση, αναπνοή και ασφαλής κατάποση). Η επέμβαση είναι χειρουργείο ημέρας, δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στη καθημερινότητα του.
Στα αρχικά στάδια της νόσου η Χειρουργική Επέμβαση είναι αρκετή ως Μονοθεραπεία, ενώ σε πιο εξελιγμένα στάδια συνήθως η χειρουργική εξαίρεση συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Η επιτυχής αντιμετώπιση και θεραπεία του Καρκίνου του Λάρυγγα εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση
Πρώιμος Καρκίνος των Φωνητικών Χορδών
Όγκοι Τ1 και Τ2
Ο Καρκίνος των Φωνητικών Χορδών στα αρχικά στάδια (Τ1, Τ2), αντιμετωπίζεται με LASER Χορδεκτομή. Το χειρουργείο γίνεται με Γενική Νάρκωση, ωστόσο δεν απαιτείται νοσηλεία και ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα απ το νοσοκομείο (ODC). Η επέμβαση είναι Ανώδυνη και η ανάρρωση ταχύτατη. Η ακρίβεια που προσφέρει το LASER σε συνδυασμό με τη χρήση Μικροσκοπίου και Ενδοσκοπίου προσφέρει άριστα ογκολογικά αποτελέσματα με την πλήρη εκτομή του όγκου και δεν απαιτείται συμπληρωματική Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία. Η ποιότητας της φωνής αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ δεν υπάρχουν διαταραχές της κατάποσης και της αναπνοής.
Προχωρημένος Καρκίνος Λάρυγγα – Φάρυγγα
Όγκοι Τ3 και Τ4
Η αντιμετώπιση στα προχωρημένα καρκινώματα (Τ3, Τ4) γίνεται σε συνεργασία με Ογκολόγο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις είτε Ενδοστοματικά με LASER είτε Ανοιχτές, συμπληρώνονται με Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία. Οι Λεμφαδενικές Μεταστάσεις αντιμετωπίζονται με Λεμφαδενικό Καθαρισμό. Στόχος της θεραπείας είναι η Ογκολογικά Πλήρης Αφαίρεση της Νόσου με τη διατήρηση κατά το δυνατόν της λειτουργίας του Λάρυγγα και του Φάρυγγα.
Πρώιμος Καρκίνος Φάρυγγα – Στόματος (Αμυγδαλής, Γλώσσας, Υποφάρυγγα)
Η χειρουργική με LASER έχει εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα και μπορεί να εφαρμοστεί στη πλειοψηφία των πρώιμων καρκίνων (Τ1, Τ2) του Φάρυγγα και του Στόματος. Με τη Διαστοματική Χειρουργική με LASER δεν απαιτούνται εξωτερικές τομές, η επέμβαση είναι Ανώδυνη, χωρίς Αιμορραγία και με λιγότερες μέρες νοσηλείας. Με την Ενδοσκοπική Χειρουργική δεν απαιτείται τραχειοτομή και τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα.
Περισσότερα για τις
Καρκίνος Στόματος και Στοματοφάρυγγα
Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα περιλαμβάνει όγκους που εντοπίζονται στις Αμυγδαλές, στη Σταφυλής, στη Μαλακή Υπερώα, στα Χείλη και στη Γλώσσα και συνήθως είναι εκ πλακωδών κυττάρων.
Κύριοι παράγοντες πρόκλησης είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ανοσοκαταταστολή και η μόλυνση από τον HPV.
Ο καρκίνος του Στοματοφάρυγγα διακρίνεται σε σε δύο τύπους ανάλογα με τον εντοπισμό ή όχι στα Καρκινικά Κύτταρα γενετικού υλικού (DNA) του HPV. Οι όγκοι που είναι θετικοί στον HPV έχουν γενικά καλύτερη πρόγνωση και καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία. Αντίθετα, τα Καρκινώματα στα οποία δεν ανιχνεύεται ο ιός είναι πιο ανθεκτικά στη θεραπεία και έχουν χειρότερη πρόγνωση.
Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας που είναι θετικός στον HPV αυξάνεται συνεχώς σε ποσοστό, ενώ ταυτόχρονα ο καρκίνος που είναι αρνητικός στον HPV ελαττώνεται. Γενικά, οι περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα συνολικά παρουσιάζουν αυξητική τάση και από πολλές έρευνες φαίνεται ότι η αύξηση οφείλεται στην αύξηση περιπτώσεων καρκίνου που είναι θετικός στον HPV
Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα είναι αμβληχρά και άτυπα. Ο ασθενής μπορεί να εντοπίσει μια μάζα ή ένα έλκος στο στόμα ή να έχει μια μικρή ενόχληση που επιμένει για κάποιο διάστημα. Οι Λευκωπές και Ερυθρωπές Βλάβες στους βλεννογόνους (Λευκοπλακία – Ερυθροπλακία) είναι πάντα ύποπτες. Προ-καρκινικές βλάβες είναι επίσης η χρόνια μυκητίαση, κάποιες μορφές του ομαλού λειχήνα του στόματος και η ακτινική χειλίτιδα. Κάθε προ-καρκινική κατάσταση χρήζει διερεύνησης και βιοψίας για τον αποκλεισμό αρχόμενου καρκίνου.
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι διαταραχή στη κατάποση, επεισόδια αιμορραγίας, ένα αίσθημα ξένου σώματος ή μόνιμης ενόχλησης, η αντανακλαστική ωταλγία, η δυσκινησία γλώσσας και η κακοσμία. Σε πιο προχωρημένα στάδια υπάρχει πόνος στη κατάποση και διόγκωση λεμφαδένων στο λαιμό. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να υπάρχει απώλεια δοντιών, παραλύσεις νεύρων και αδυναμία μυών.
Καρκίνος της Αμυγδαλής
Οι αμυγδαλές πρέπει αφαιρούνται όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας. Ο καρκίνος της αμυγδαλής σχετίζεται με τη μόλυνση με τον ιό HPV (ιος των ανθρωπίνων θηλωμάτων), αλλά και με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Στη περίπτωση λοίμωξης με τον τύπο HPV 16 ή 18 μπορεί να εμφανιστούν στην αμυγδαλή και την στοματική κοιλότητα καλοήθεις βλάβες όπως τα θηλώματα, προκαρκινικές βλάβες (πχ λευκοπλακία) ή καρκίνος.
Τελευταίες έρευνες σε δείγματα ιστών αμυγδαλής από ασθενείς μετά από αμυγδαλεκτομή, διαπίστωσαν την παρουσία των καρκινογόνων στελεχών του HPV μέσα στις αμυγδαλικές κρυπτες (tonsillar crypts) που βρίσκονται στην επιφάνειά τους. Ο ιός επιβιώνει μέσα στα βιοφίλμ που σχηματίζονται στις αμυγδαλικές κρύπτες και προστατεύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για όσο διάστημα χρειαστεί. Ο ιός υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να ενεργοποιηθεί προσβάλλοντας τον αμυγδαλικό ιστό ιστό πυροδοτώντας τη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Το συχνότερο σύμπτωμα στα αρχικά στάδια είναι μια απλή ενόχληση ή μια αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό. αργότερα εμφανίζονται πιο έντονα συμπτώματα όπως επίμονος πόνος στο λαιμό, πόνος στο αυτί, δυσκολία ή πόνος στην κατάποση, η εμφάνιση μιας μάζας στο τράχηλο και η αιμόπτυση. Στα παιδιά ο καρκίνος των αμυγδαλών είναι εξαιρετικά επιθετικός. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το Λέμφωμα non Hodgkin. Μια μονόπλευρη και ασύμμετρη υπερτροφία της μιας αμυγδαλής θεωρείται πάντα ύποπτη, ειδικά όταν η διόγκωση εξελίσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (1 ως 3 μήνες) και συνυπάρχει Τραχηλική Λεμφαδενίτιδα.
Σε μονόπλευρη υπερτροφία απαιτείται αμυγδαλεκτομή και βιοψία ώστε να αποκλεισθεί πιθανός καρκίνος
Περισσότερα για την
Μεταστατική Λεμφαδενίτιδα
Πολλές φορές μια μάζα στον τράχηλο είναι το πρώτο σύμπτωμα καρκίνου. O Μεταστατικός Καρκίνος εμφανίζεται ως μια ανώδυνη διόγκωση στο λαιμό που επιμένει και σταδιακά μεγαλώνει. Καθώς η νόσος εξελίσσεται μπορεί να υπάρχει απώλεια βάρους, αίσθημα κόπωσης ή χαμηλός πυρετός. Σε εκτεταμένη νόσο εμφανίζονται πολλαπλοί, σκληροί, συρρέοντες αδένες (Block Λεμφαδένων) που είναι καθηλωμένοι λόγω τοπική διήθησης.
Η πρωτοπαθής εστία μπορεί να εντοπίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό (Καρκίνος του Λάρυγγα, της Αμυγδαλής, της Γλώσσας και του Στόματος, του Φάρυγγα, του Οισοφάγου και της Μύτης), στους Σιελογόνους Αδένες, στο Θυρεοειδή Αδένα ή σε απομακρυσμένα όργανα (Καρκίνος του Πνεύμονα, του Στομάχου, των Νεφρών και του Προστάτη)
Όταν υπάρχει μεταστατική νόσος, η θεραπεία της πρωτοπαθούς εστίας πρέπει να συμπληρώνεται με αντιμετώπιση των λεμφαδένων. Η επέμβαση για την αφαίρεση των διηθημένων αδένων ονομάζεται Λεμφαδενικός Καθαρισμός και γίνεται ταυτόχρονα με την επέμβαση για την πρωτοπαθή εστία. Σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση η θεραπεία περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Λέμφωμα
Το λέμφωμα είναι μια κακοήθεια που προσβάλλει τα λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα σχηματίζουν τους λεμφαδένες και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν γενικά δύο τύποι λεμφωμάτων το Λέμφωμα Hodgkin και το Λέμφωμα Non- Hodgkin.
Το λέμφωμα Hodgkin εμφανίζεται συχνότερα μικρότερες ηλικίες (20 – 30 ετών), έχει καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και πολλοί τύποι θεωρούνται πλήρως ιάσιμοι. Το Non- Hodgkin Λέμφωμα είναι συχνότερο απ’ το Hodgkin, εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και διακρίνεται σε χαμηλής, μέτριας και υψηλής κακοήθειας. Τα συμπτώματα του λεμφώματος είναι ΜΗ ειδικά στα αρχικά στάδια. Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα κόπωσης ή μια ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Συχνά δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται όταν ο ασθενής ανακαλύψει μια ανώδυνη διόγκωση στο λαιμό
Η διάγνωση τίθεται μετά από βιοψία και ιστολογική εξέταση του λεμφαδένα. Για τον καθορισμό του σταδίου της νόσου γίνονται επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, μυελόγραμμα και αξονική τομογραφία τραχήλου, θώρακα, και κοιλιάς. Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και τον τύπο του λεμφώματος. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Περισσότερα για τις
Όγκοι Σιελογόνων Αδένων
Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων αποτελούν το 3% των όγκων της κεφαλής και του τραχήλου και το 80% εντοπίζεται στην παρωτίδα. Οι όγκοι της παρωτίδας εμφανίζονται συχνότερα στον επιπολής λοβό (επιφανειακά) σε ποσοστό έως 80% και είναι συχνότερα καλοήθεις σε ποσοστό περίπου 80%. Οι όγκοι του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα είναι καλοήθεις σε ποσοστό 50 – 60%. Οι όγκοι των Υπογλώσσιων αδένων και των διάσπαρτων Ελασσόνων αδένων είναι συνήθως κακοήθεις.
Οι καλοήθεις όγκοι εμφανίζονται σαν μια μαλακή, κινητή και ανώδυνη μάζα στον τράχηλο ή το πρόσωπο. Γενικά αναπτύσσονται βραδέως, ωστόσο συστήνεται η αφαίρεση τους καθώς προκαλούν δυσμορφία στο πρόσωπο και με την πάροδο του χρόνου υπάρχει πιθανότητα εξαλλαγής σε καρκίνο. Η απότομη αύξηση του μεγέθους του όγκου, ο πόνος τοπικά, η παράλυση του προσωπικού νεύρου και η εξέλκωση του δέρματος αποτελούν σοβαρές ενδείξεις κακοήθειας.
Ο συχνότερος όγκος είναι το πλειόμορφο αδένωμα ενώ το θηλώδες κυσταδενολέμφωμα (όγκος Warthin) είναι ο δεύτερος σε συχνότητα. Το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα είναι ο συχνότερος κακοήθης όγκος. Ο διαγνωστικός έλεγχος ολοκληρώνεται με Υπερηχογράφημα και βιοψία δια λεπτής βελόνης (FΝΑ Biopsy), Αξονική Τομογραφία και Μαγνητική Τομογραφία.
Περισσότερα για τις
Κακοήθεις όγκοι ρινός
Οι κακοήθεις όγκοι της μύτης στα αρχικά στάδια εκδηλώνονται με ρινική απόφραξη και συμπτώματα ρινοκολπίτιδας. Καθώς ο όγκος εξελίσσεται έχουμε επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες και προσωπαλγία. Όταν ο όγκος επεκταθεί εκτός της μύτης προκαλεί συμπτώματα από τα μάτια, τα αυτιά, εγκέφαλο και μεταστατικούς λεμφαδένες στον τράχηλο. Η θεραπεία καθορίζεται τον τύπο του όγκου, την εντόπιση και το μέγεθος του κατά τη διάγνωση. Η ενδοσκοπική χειρουργική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων. Η αντιμετώπιση συμπληρώνεται με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Καρκίνος του Ρινοφάρυγγα
Το κύριο χαρακτηριστικό του όγκου είναι τα άτυπα συμπτώματα που καθυστερούν τη διάγνωση ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Συνήθως η διάγνωση γίνεται όταν εμφανιστούν μεταστατικοί τραχηλικοί λεμφαδένες ή όταν εκδηλωθεί μια έντονη ρινορραγία και γίνει ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης.
Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής και καταρροή. Η κλινική εικόνα μπορεί να δίνει την εντύπωση κρυολογήματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή πυώδους ιγμορίτιδας και ο ασθενής να αντιμετωπίζεται για μήνες με αντιβιοτικά και αντισταμινικά χάπια. Η απόφραξη του στομίου της ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλεί εκκριτική ωτίτιδα και ο ασθενής προσέρχεται για “ βουλωμένο “ αυτί, βαρηκοΐα και εμβοές.
Καθώς ο όγκος επεκτείνεται διηθεί τη βάση του κρανίου και προκαλεί παράλυση νεύρων, εμμένουσα κεφαλαλγία και σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδοκρανιακές επιπλοκές. Όχι σπάνια, μια Μαγνητική Τομογραφία, σε ασθενείς που παραπέμπονται για διερεύνηση με αρχική διάγνωση ημικρανία ή νευραλγία, θα αναδείξει τη μάζα στο ρινοφάρυγγα.
Ο ενδοσκοπικός έλεγχος του ρινοφάρυγγα είναι συνήθως αρκετός για την εντόπιση της μάζας. Η βιοψία του ρινοφάρυγγα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα καθορίσει τον ιστολογικό τύπο και το βαθμό διαφοροποίησης του όγκου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ρινοφάρυγγα συνίστανται σε συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας.
Γίνεται κατανοητό πως η πλήρης κλινική εξέταση της κεφαλής και τραχήλου με ενδοσκόπηση της μύτης και του ρινοφάρυγγα είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν θα πρέπει να παραλείπεται ακόμα και σε ασθενείς που προσέρχονται με φαινομενικά αθώα ή άτυπα συμπτώματα.
Περισσότερα για τις