ΡΙΝΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου
Εξειδικευθείς εις Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

ΡΙΝΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

  • Διάγνωση Ανεπάρκειας Ρινικών Βαλβίδων
  • Χειρουργική Διόρθωση
  • Μοσχεύματα Χόνδρου

Τι είναι η Ρινική Βαλβίδα

Η μύτη είναι ένα περίπλοκο όργανο με πολλά δομικά μέρη. Στο ανώτερο τμήμα της, το πλάγιο τοίχωμα σχηματίζονται από τα ρινικά οστά και υπάρχει επαρκής σταθερότητα. Στο κατώτερο τμήμα, ο σκελετός σχηματίζεται από χόνδρο και έχει μια σχετική ελαστικότητα. 

Η αντοχή και η σταθερότητα του κατώτερου πλάγιου τοιχώματος καθορίζει την επαρκή στήριξη στην αντίσταση ροής του αέρα κατά την εισπνοή. Τα σημεία στα οποία παρατηρείται συνήθως αδυναμία των πλάγιων τοιχωμάτων και εισολκή κατά την εισπνοή ονομάζονται Έσω και Έξω Ρινική Βαλβίδα. 

Έσω Ρινική Βαλβίδα

Έσω ρινική βαλβίδα είναι μια περιοχή στο εσωτερικό της μύτης ανάμεσα στο διάφραγμα, τη ρινική κόγχη και το πλάγιο τοίχωμα της μύτης. Είναι το στενότερο σημείο του ρινικού αεραγωγού και κατά συνέπεια το σημείο που έχουμε την ισχυρότερη αντίσταση στην ροή του αέρα κατά την εισπνοή. Φυσιολογικά η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στον Άνω Πλάγιο Ρινικό Χόνδρο και το Διάφραγμα είναι μεγαλύτερη από 15 μοίρες και υπάρχει επαρκής χώρος για το ρεύμα του αέρα κατά την εισπνοή. 

Έξω Ρινική Βαλβίδα

Έξω ρινική βαλβίδα είναι η περιοχή των ρουθουνιών. Το πλάγιο ρινικό τοίχωμα σχηματίζεται από τον Κάτω Πλάγιο Ρινικό Χόνδρο ενώ εσωτερικά βρίσκεται το Διάφραγμα.

Ανεπάρκεια Έσω Ρινικής Βαλβίδας

Η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας εκδηλώνεται με ρινική απόφραξη και οφείλεται σε συγγενή ή και τραυματικά αίτια. Ανεπάρκεια της ρινικής βαλβίδας εμφανίζεται κυρίως για δύο λόγους :

Όταν η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στον Άνω Πλάγιο Ρινικό Χόνδρο και το Διάφραγμα είναι μικρότερη από 15 μοίρες, τότε η αντίσταση στη ροή του αέρα είναι αρκετά μεγάλη και προκαλείται ρινική απόφραξη. 

Όταν ο άνω ρινικός χόνδρος που σχηματίζει το πλάγιο τοίχωμα είναι αδύναμος και ασταθής μπορεί να μετακινείται εσωτερικά κατά την εισπνοή (λόγω αρνητικής πίεσης) προκαλώντας απόφραξη. 

Ανεπάρκεια Ρινικής Βαλβίδας
ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΙΝΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από το Σκολιωτικό Ρινικό Διάφραγμα, την Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών, την Αλλεργική Ρινίτιδα και τους Πολύποδες της μύτης.

Στην ανεπάρκεια της έσω ρινικής βαλβίδας το πλάγιο τοίχωμα (Άνω Ρινικός Χόνδρος) μετακινείται προς τα μέσα κατά την εισπνοή, κατά τη φορά του βέλους, προκαλώντας απόφραξη. Η Απόφραξη είναι Μόνιμη όταν η γωνία της Ρινικής Βαλβίδας είναι μικρότερη από 15 μοίρες.

Ανεπάρκεια Έξω Ρινικής Βαλβίδας

Η ανεπάρκεια της έξω ρινικής βαλβίδας είναι σχετικά σπάνια. Προκαλείται από εισολκή (collapse) των ρουθουνιών και απόφραξη στην είσοδο της μύτης. Τυπικά στην εισπνοή τα ρουθούνια κλείνουν και ο αέρας αδυνατεί να εισέλθει στη μύτη. Τα αίτια μπορεί να είναι συγγενή ή να εμφανιστεί μετά από τραύμα ή επέμβαση ρινοπλαστικής. 

Ανεπάρκεια Έξω Ρινικής Βαλβίδας

Συνήθως υπάρχει πρόβλημα στον κάτω ρινικό χόνδρο που σχηματίζει ρουθούνι. Όταν είναι αδύναμος και ασταθής μετακινείται εσωτερικά κατά την εισπνοή (λόγω αρνητικής πίεσης) προκαλώντας απόφραξη. Ο χόνδρος ενδέχεται να έχει  αποδυναμωθεί μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής όταν αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα του, οπότε η ανεπάρκεια θεωρείται ιατρογενής. 

Συμπτώματα Ανεπάρκειας Ρινικής Βαλβίδας 

Η ανεπάρκεια της Ρινικής Βαλβίδας προκαλεί ρινική απόφραξη και ένα δυσάρεστο αίσθημα πίεσης στη περιοχή της μύτης. 

Ο ασθενής συνήθως ρουθουνίζει έντονα και έχει τη τάση να φυσάει συχνά τη μύτη, σε μια προσπάθεια να απαλλαχθεί απ το αίσθημα πίεσης και απόφραξης. 

Η αυξημένη αντίσταση στη ροή του αέρα τραυματίζει το ρινικό βλεννογόνο με αποτέλεσμα τις υποτροπιάζουσες ρινορραγίες και το σχηματισμό κρουστών.

Η σοβαρή ρινική συμφόρηση προκαλεί θορυβώδη αναπνοή, ροχαλητό και σε πολλούς ασθενείς επεισόδια αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Η αναπνοή από το στόμα προκαλεί ξηρότητα και αφυδάτωση του στοματο-φάρυγγα και του λάρυγγα, και προδιαθέτει σε υποτροπιάζουσες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες

Πολλοί ασθενείς έχουν ιστορικό προηγούμενης αποτυχημένης επέμβασης στο Ρινικό Διάφραγμα ή Ρινοπλαστική. 

Αίτια Ανεπάρκειας Ρινικής Βαλβίδας 

  • Συγγενής Ανεπάρκεια, ειδικά σε άτομα με λεπτή και ψηλή μύτη
  • Κάταγμα Ρινικών Οστών ή Διαφράγματος 
  • Σκολίωση του Ρινικού Διαφράγματος στην ανώτερη μοίρα του  (High Septal Deviation)
  • Προηγούμενη Αισθητική Ρινοπλαστική με δημιουργία μικρής μύτης ή αφαίρεση ύβου
  • Τραύμα της μύτης με μετατόπιση του Ρινικού Διαφράγματος 
  • Χαλάρωση λόγω γήρανσης των ιστών της περιοχής της Ρινικής Βαλβίδας 

Διάγνωση Ανεπάρκειας Ρινικής Βαλβίδας 

Πολλοί ασθενείς έχουν εντοπίσει και περιγράφουν με λεπτομέρειες το πρόβλημα τους. Αναφέρουν την τυπική σύμπτωση των ρουθουνιών κατά την εισπνοή, με κατάρρευση του πλάγιου τοιχώματος της μύτης. Ο ασθενής μπορεί πολύ εύκολα να ελέγξει μόνος του τη συμπεριφορά της μύτης κατά την εισπνοή αν σταθεί μπροστά στον καθρέπτη και εισπνεύσει με τη μύτη. Αν τα ρουθούνια έχουν την τάση να κλείνουν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάσχει από Ανεπάρκεια Ρινικής Βαλβίδας.

Ενώ η διάγνωση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς με ρινική απόφραξη που υποβάλλονται σε αποτυχημένη επέμβαση για Διάφραγμα και Κόγχες και φυσικά δεν έχουν καμία βελτίωση στα συμπτώματα τους. 

Ο εξειδικευμένος Ρινο-Χειρουργός θα εκτελέσει μια σειρά από ειδικούς χειρισμούς, θα ψηλαφίσει τη μύτη και θα εξετάσει Ενδοσκοπικά το εσωτερικό της. Πολλές φορές συνυπάρχουν προβλήματα που συνολικά δυσχεραίνουν την αναπνοή και πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα. 

Βασικό στοιχείο της διάγνωσης είναι η απλή παρατήρηση της αναπνοής. Ο γιατρός πρέπει να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για τον έλεγχο των ρουθουνιών και της μύτης σαν σύνολο για τον εντοπισμό αδυναμίας και τάσης κατάρρευσης. 

Χειρισμός Cottle 

Ο χειρισμός γίνεται με ελαφρύ τράβηγμα του μάγουλου ώστε να ασκείται αρκετή τάση στο τοίχωμα της μύτης. Ο ασθενής καλείται να αναπνεύσει με τη μύτη και ελέγχουμε αν υπάρχει σαφής βελτίωση της αναπνοής και υποχώρηση του αισθήματος απόφραξης. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με ελαφριά ανασήκωση της κορυφής της μύτης με το δάχτυλο. Οι δοκιμασίες αυτές είναι εξαιρετικά απλές και μπορεί ο ασθενής να τις δοκιμάσει και μόνος του στο σπίτι. 

Χειρισμός Modified Cottle

Ο χειρισμός αυτός είναι πιο εξειδικευμένος και γίνεται μόνο από το γιατρό. Μετά από Ενδοσκοπικό Έλεγχο και αφού εντοπιστεί και ελεγχθεί η περιοχή της Έσω Ρινικής Βαλβίδας ασκείται ελαφριά τάση στην περιοχή του Άνω Πλάγιου Χόνδρου με ειδικό στυλεό. Ο ασθενής καλείται να αναπνεύσει από τη μύτη και ελέγχουμε τη βελτίωση της αναπνοής. Όταν υπάρχει σαφής υποχώρηση της ρινικής απόφραξης πιθανότατα υπάρχει Ανεπάρκεια της Έσω Ρινικής Βαλβίδας

Ενδοσκοπικός Έλεγχος στο Ιατρείο

Η διάγνωση γίνεται γρήγορα και άμεσα στο Ιατρείο με τον ενδοσκοπικό έλεγχο συνήθως κατόπιν ήπιας τοπικής αναισθησίας. Η παραδοσιακή παρατήρηση με ρινοσκόπιο δεν θεωρείται επαρκής και δεν συνιστάται. Η ενδοσκόπηση αποκαλύπτει τη Σκολίωση του Ρινικού Διαφράγματος και ειδικά οπίσθιες βλάβες και υψηλές αποκλίσεις που δεν εντοπίζονται με το “ μάτι”. Η Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών και η Αλλεργική Ρινίτιδα αξιολογούνται ταυτόχρονα με τον έλεγχο του Διαφράγματος. 

Η ενδοσκόπηση της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια εξέταση. Είναι ασφαλής, γρήγορη και καλώς ανεκτή από παιδιά και ενήλικες. Δεν έχει επιπλοκές, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Το Εύκαμπτο Ενδοσκόπιο με ειδικούς μικρο-χειρισμούς μπορεί να διεισδύσει και στα πιο δύσκολα σημεία επιτρέποντας τον ενδελεχή έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μεταφέρει λεπτομερή εικόνα και βίντεο υψηλής ανάλυσης σε οθόνη Full HD

Ενδοσκοπικός Έλεγχος στο Ιατρείο

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που προκαλούν ρινική απόφραξη όπως Κακοήθεις και Καλοήθεις Όγκοι της Ρινός και του Ρινοφάρυγγα, Ρινικοί Πολύποδες και η Υπερτροφία των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)

Ο ασθενής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συμμετέχει στην εξέταση και να παρακολουθεί στην οθόνη την ενδοσκοπική εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να μιλάει κανονικά καθώς ο γιατρός εξηγεί τα ευρήματα και να διαμορφώνει τη δική του άποψη για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η αναλυτική παρουσίαση των κλινικών ευρημάτων επιτρέπει τη σύγκριση τους προ και μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή

Χειρουργική της Ρινικής Βαλβίδας

Η επέμβαση στη ρινική βαλβίδα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο χειρουργείο και πρέπει να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τόσο τα λειτουργικά – αναπνευστικά όσο και τα αισθητικά ζητήματα. Σε πολλά περιστατικά η ανεπάρκεια προκύπτει μετά από τραύμα και κάταγμα της μύτης και η επέμβαση πρέπει να επιδιορθώσει πολλαπλά προβλήματα. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αποκτούν το πρόβλημα μετά από Ρινοπλαστική και συνήθως ζητούν βελτίωση και της αναπνοής και της εμφάνισης της μύτης με μια Δεύτερη Διορθωτική Revision Ρινοπλαστική. 

Η χειρουργική της ρινικής βαλβίδας έχει εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Νέες, καινοτόμες τεχνικές έχουν βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της επέμβασης και έχουν ελαχιστοποιήσει τους χρόνους αποθεραπείας του ασθενούς. 

Χειρουργική Διόρθωση Ανεπάρκειας Ρινικής Βαλβίδας

Ο χειρουργός θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας της μύτης τόσο για τη διάγνωση όσο και για την χειρουργική διόρθωση του προβλήματος. Η επέμβαση απαιτεί εξειδίκευση στη Ρινο-Χειρουργική, εμπειρία και ικανότητα ώστε να επιτύχουμε άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα. Ο χειρουργός σε πολλές περιπτώσεις αναδομεί συνολικά τη ρινική πυραμίδα και απαιτείται παρέμβαση σε πολλαπλές περιοχές του σκελετού με μοσχεύματα χόνδρου για να δημιουργήσει την απαραίτητη δομική στήριξη.  

Συνήθως μαζί με τη ρινική βαλβίδα απαιτείται διόρθωση επιπλέον προβλημάτων της μύτης όπως η Σκολίωση του Ρινικού Διαφράγματος, η Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών και των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων. Στη σύγχρονη εποχή οι επεμβάσεις αυτές μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με τη ρινοπλαστική και αξιοποιείται η ενδοσκοπική προσέγγιση (Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική, Ενδοσκοπική Κογχοπλαστική και Ενδοσκοπική Διαρρινική Αδενοειδέκτομή) 

Χειρουργική Διόρθωση της Έσω Ρινικής Βαλβίδας

Η θεραπεία είναι χειρουργική και περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους που έχουν σκοπό να διευρύνουν την περιοχή της ρινικής βαλβίδας αλλά και να ενισχύσουν το πλάγιο τοίχωμα της μύτης. 

Η γωνία που σχηματίζει το διάφραγμα με το πλάγιο τοίχωμα της μύτης πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 μοίρες, ώστε το ρεύμα του αέρα να μπορεί ανεμπόδιστα να φτάνει μέχρι τους πνεύμονες. Όταν η υπάρχει στένωση οι αντιστάσεις είναι πολύ έντονες και ο ασθενής αισθάνεται δύσπνοια και απόφραξη.

Για την αποκατάσταση χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους όπως μοσχεύματα χόνδρου, ειδικά ράμματα τάσης και εμφυτεύματα τιτανίου. 

Spreader Grafts

Τα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται στη ράχη της μύτης μεταξύ του διαφράγματος και του άνω πλευρικού χόνδρου σε κάθε πλευρά της μύτης. Τα μοσχεύματα προέρχονται συνήθως από το χόνδρο του διαφράγματος και πιο σπάνια από το αυτί. Με ειδικά ράμματα τα σταθεροποιούμε στην ακριβή θέση 

Τα μοσχεύματα δημιουργούν επιπλέον χώρο στη περιοχή της ρινικής βαλβίδας διευρύνοντας τη γωνία της. Η ελαφριά διεύρυνση στη ράχη της μύτης από τα μοσχεύματα είναι συνήθως αισθητικά αποδεκτή και δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την εμφάνιση της μύτης. Τα Spreader Grafts αξιοποιούνται και για τον ευθειασμό μιας έντονα αποκλίνουσας μύτης στο κατώτερο χόνδρινο τμήμα της. 

Η τοποθέτηση των μοσχευμάτων γίνεται με ανοιχτή ρινοπλαστική υπό γενική νάρκωση. Η επούλωση είναι γρήγορη και η βελτίωση της αναπνοής αισθητή άμεσα

Spreader Grafts

Butterfly Graft

Το μόσχευμα προέρχεται από το αυτί και τοποθετείται με ραφές στη ράχη της μύτης. Οι ραφές ανάμεσα στο μόσχευμα και τους άνω πλάγιους χόνδρους τους ανασηκώνουν ελαφρώς και διευρύνουν την γωνία της ρινικής βαλβίδας, ταυτόχρονα ενισχύουν τα πλάγια ρινικά τοιχώματα.

Το μόσχευμα προκαλεί μια διεύρυνση στη ράχη της μύτης που συνήθως δεν προκαλεί κοσμητικό πρόβλημα. Η τοποθέτηση του μοσχεύματος γίνεται με ανοιχτή ρινοπλαστική υπό γενική νάρκωση. Η μικρο-επέμβαση στο αυτί για τη λήψη του χόνδρου επουλώνεται ταχύτατα και δεν δημιουργεί αισθητικά ή άλλα προβλήματα. Η επούλωση είναι γρήγορη και η βελτίωση της αναπνοής αισθητή άμεσα

Butterfly Graft

Εμφυτεύματα Τιτανίου  –  Titanium Nasal Implant

Το τιτάνιο είναι ένα αδρανές και καλά ανεκτό υλικό με πολλαπλές εφαρμογές στην ιατρική. Το μέταλλο δεν χάνει τη σταθερότητα του και δεν υπάρχει ο κίνδυνος ατροφίας. Είναι από τα λίγα υλικά που δέχεται το σώμα και δεν προκαλεί αντίδραση απόρριψης.

Τοποθετείται στη ράχη της μύτης με πολλαπλές ραφές και ανασηκώνει ελαφρώς τους άνω πλάγιους χόνδρους, διευρύνοντας τη γωνία της ρινικής βαλβίδας. Το εμφύτευμα τιτανίου είναι εξαιρετικά λεπτό και σπάνια δημιουργεί κοσμητικό πρόβλημα. 

Εμφύτευμα Τιτανίου – Titanium Nasal Implant

Flaring Sutures 

Διάφοροι τύποι ραφών έχουν χρησιμοποιηθεί για να ανασηκωθούν οι άνω πλάγιοι χόνδροι και να διευρυνθεί ή γωνία της ρινικής βαλβίδας (Medial Square Flare Suture – Modified Flare Suture – Lateral Flare Suture) 

Με τις ραφές επιτρέπεται ο υπολογισμός με μεγάλη ακρίβεια της τάσης που χρειαζόμαστε και έχουν συνήθως καλά αποτελέσματα. Το μειονέκτημα τους είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα το αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε βάθος χρόνου επειδή τα ράμματα μπορούν να γλιστρήσουν απ την αρχική τους θέση ή να χαλαρώσουν. 

Flaring Sutures 

Συνδυασμός Spreader Grafts και Flaring Sutures 

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι ο συνδυασμός Spreader Grafts και Flaring Sutures.

Με τον συνδυασμό των διαφορετικών τεχνικών ελαττώνουμε την πιθανότητα αποτυχίας της επέμβασης. Ο χόνδρος ισχυροποιεί τα πλάγια τοιχώματα, διευρύνει τη γωνία της ρινικής βαλβίδας ενώ οι ραφές συγκρατούν τους άνω πλάγιους χόνδρους από την εισολκή κατά την εισπνοή 

Συνδυασμός Spreader Grafts και Flaring Sutures 

Χειρουργική Διόρθωση της Έξω Ρινικής Βαλβίδας

Η διόρθωση της έξω ρινικής βαλβίδας είναι μια περίπλοκη επέμβαση που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση με μοσχεύματα τόσο του Διαφράγματος στη μέση όσο και των Κάτω Πλάγιων Χόνδρων στα πλάγια σε κάθε ρουθούνι. 

Η διόρθωση γίνεται με ανοιχτή ρινοπλαστική, τα μοσχεύματα λαμβάνονται από το διάφραγμα του ασθενούς και μπορεί να γίνει σαν χειρουργείο ημέρας 

Columellar Strut Graft

Πρόκειται ένα μόσχευμα χόνδρου που τοποθετείται κάθετα στη στυλίδα ανάμεσα στους κάτω πλευρικούς χόνδρους. Το μόσχευμα πρωτίστως ενισχύει το Διάφραγμα στη μέση της μύτης και παρέχει υποστήριξη στην Κορυφή της Μύτης (Nasal Tip). Μπορεί να τοποθετηθεί με ανοιχτή ρινοπλαστική ή και με τη κλειστή μέθοδο. Η ακριβής θέση τοποθέτησης, το μέγεθος και το σχήμα μπορούν να επηρεάσουν την στροφή (Rotation) και την προβολή (Projection) της κορυφής της μύτης. 

Στη διόρθωση της ανεπάρκειας της έξω ρινικής βαλβίδας το πρώτο βήμα της επέμβασης είναι η ισχυροποίηση της περιοχής της στυλίδας. 

Columellar Strut Graft

Alar Βatten Grafts

Τα μοσχεύματα αυτά διορθώνουν την ανεπάρκεια της έξω  ρινικής βαλβίδας, όταν υπάρχει εισολκή των ρουθουνιών κατά την εισπνοή. Τοποθετούνται στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης, κάτω από το δέρμα και πάνω από τους πλάγιους χόνδρους, όπου σταθεροποιούνται με ειδικά ράμματα. 

Τα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται με Ανοιχτή Ρινοπλαστική για την καλύτερη επιλογή της ακριβούς θέσης και την εξασφάλιση άριστου κοσμητικού αποτελέσματος. Συνήθως χρησιμοποιούμε χόνδρο του διαφράγματος και πιο σπάνια από το αυτί ή τις πλευρές. 

Alar Βatten Grafts

Lateral Crura Strut Grafts

Tα μοσχεύματα ενισχύουν τον κάτω πλάγιο χόνδρο που σχηματίζει το πλάγιο τοίχωμα της μύτης. Τοποθετούνται με ραφές κάτω από τους κάτω πλάγιους χόνδρους και προσδίδουν αντοχή στα πλάγια του ρουθουνιού, ώστε να μην κλείνει το ρουθούνι στην εισπνοή. 

Έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε επεμβάσεις αμιγώς αισθητικές για να προσδώσουν το επιθυμητό σχήμα στο ρουθούνι, αλλά και σε επεμβάσεις Διορθωτικής “ Revision “ Ρινοπλαστικής για την επιδιόρθωση επιπλοκών. 

Lateral Crura Strut Grafts

Alar Rim Grafts

Tα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται στο χείλος του ρουθουνιού για να ενισχύσουν την περιοχή, όταν εντοπιστεί έντονη αστάθεια ή σε περιπτώσεις που έχει αποδυναμωθεί μετά από ρινοπλαστική.

Τα μοσχεύματα ενδυναμώνουν και σταθεροποιούν το ρουθούνι και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην διόρθωση του collapse κατά την εισπνοή. Η επέμβαση γίνεται με Ανοιχτή Ρινοπλαστική και λαμβάνονται συνήθως απ’ το διάφραγμα. 

Alar Rim Grafts

Μετά την Ρινοπλαστική 

Η Σύγχρονη Ρινοπλαστική είναι Χειρουργείο Ημέρας, ΔΕΝ απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και ο ασθενής εξέρχεται μερικές ώρες μετά την επέμβαση. Με την αξιοποίηση της Ενδοσκοπικής Τεχνικής στη Ρινοπλαστική, ΔΕΝ τοποθετείται ο εξαιρετικά επώδυνος ρινικός πωματισμός (γάζες στη μύτη). Ο γιατρός τοποθετεί ένα μικρό νάρθηκα εξωτερικά στη ράχη της μύτης που συγκρατεί τη μύτη και αφαιρείται από το γιατρό σε 5 με 7 μέρες. 

Μετά την επέμβαση θα έχετε συχνά ραντεβού με το γιατρό για παρακολούθηση της επούλωσης και καθαρισμούς του εσωτερικού της μύτης. Η μετεγχειρητική συχνή εξέταση της μύτης είναι ύψιστης σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών και την επιβεβαίωση της ομαλής πορείας του ασθενούς

Η Ρινοπλαστική είναι ανώδυνη επέμβαση και σπάνια ο ασθενής έχει την ανάγκη να λάβει παυσίπονα. Η συνήθης αγωγή περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αποσυμφορητικά και ρινικές πλύσεις. Η μύτη παρουσιάζει μικρή συμφόρηση για 2 με 3 μέρες και ήπια οροαιματηρή έκκριση. 

Το οίδημα και οι εκχυμώσεις απορροφούνται σταδιακά σε διάστημα μερικών ημερών. Συνιστάται ο ασθενής να κοιμάται με το κεφάλι ψηλά και η χρήση παγοκύστης. 

Η αναρρωτική άδεια που χορηγείται είναι 2 εβδομάδες, ωστόσο αν υπάρχει η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ενδεχομένως να μην χρειαστείτε καθόλου αναρρωτική. Συνιστάται ο ασθενής να απέχει από έντονη άσκηση για 3 εβδομάδες και να μην φοράει γυαλιά για 1 μήνα.

Σε περίπτωση ακόμα και ήπιας κάκωσης στη μύτη μετά την επέμβαση πρέπει να εξεταστείτε άμεσα από το γιατρό 

Περισσότερα για την Ρινοπλαστική

Διεθνείς Επιστημονικές Πηγές για ΩΡΛ Θέματα

American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery

ENT UK 

Κωνσταντίνος Χ. Μπουκόνης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Περιστέρι

Επιστημονικός Συνεργάτης – Χειρουργός ΩΡΛ Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ”

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με το γιατρό καλέστε 2130 575052

Leave a Reply

Φόρμα Επικοινωνίας για Πληροφορίες , Σχόλια και Ραντεβού με το Γιατρό
error: Content is protected !!